Αιμιλία Τσαγκαράτου
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι πυρκαγιές συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, με τουλάχιστον 25 νεκρούς, πάνω από 20 αγνοούμενους, χιλιάδες καμένα σπίτια και κτίρια, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη και πάνω από 150.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Το γεγονός ότι στα μέσα Γενάρη μιλάμε για την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας αποκαλύπτει «τον βασιλιά γυμνό» σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του κόσμου.
Εάν η Καλιφόρνια ήταν χώρα, θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με ΑΕΠ που φτάνει τα 3,9 τρισ. δολάρια, όπου μάλιστα κατοικούν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, οι αντιθέσεις είναι τρομακτικές, με το Λος Άντζελες να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αστέγων στη χώρα μετά τη Νέα Υόρκη (πάνω από 70.000), ενώ σχεδόν το 80% των μαθητών των δημόσιων σχολείων δικαιούνται ένα δωρεάν σχολικό γεύμα με βάση το εισόδημα των οικογενειών τους – πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Όπως είναι φυσικό, οι πυρκαγιές θα εκτινάξουν τους αριθμούς αυτούς, όσο κι αν τα ΜΜΕ ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τις καμένες βίλες των διάσημων και πλουσίων.
Δεν είναι υπερβολή ότι στη συγκεκριμένη καταστροφή μπορούμε να διακρίνουμε όλες τις πλευρές του ολοκληρωτικού καπιταλισμού που, με μαθηματική ακρίβεια, οδήγησαν σε αυτήν. Η καταστροφή του περιβάλλοντος που έφερε μέσα στο χειμώνα ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένη ξηρασία είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες, όχι όμως η μοναδική. Από την πρώτη στιγμή, καταγγέλθηκαν οι μεγάλες περικοπές σε χρήματα και σε προσωπικό που έγιναν στην πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Άντζελες. Οι προκλητικές φοροαπαλλαγές των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, οι περικοπές σε χρήματα (17,5 δισ. δολάρια) και προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία – με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας της πόλης – η ελλιπής συντήρηση των δικτύων ηλεκτροδότησης της ιδιωτικής εταιρείας Pacific Gas and Electric, που πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν τις πυρκαγιές, είναι κάποιες άλλες σημαντικές πλευρές. Όσο για το νερό, οι Stewart και Lynda Resnick που, με συνολική περιουσία που αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια, ελέγχουν ουσιαστικά την υδροδότηση της Καλιφόρνια από το 1994, καταναλώνουν πάνω από 150 δισ. γαλόνια ετησίως για την τεράστια αγροτική τους περιουσία, στερώντας από την πολιτεία πολύτιμους υδάτινους πόρους, με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους.
Και μία μικρή «λεπτομέρεια»: Οι Resnicks είναι σημαντικοί δωρητές σε εταιρείες και ιδρύματα του Ισραήλ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 18-19 Ιανουαρίου