ΠΑΝΣΥΠΟ*
▸Το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή πιλοτικά το νέο επίδομα ανεργίας, που υλοποιείται κατόπιν μελέτης της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG Reform.
Στόχος τους υποτίθεται είναι να παρακινηθούν οι άνεργοι περισσότερο στην εύρεση εργασίας και μας υπενθυμίζουν τον ανταποδοτικό ρόλο του επιδόματος και ότι πολλά κράτη στην Ευρώπη εφαρμόζουν εμπροσθοβαρή επιδότηση. Τους διαφεύγουν όμως κάποια ελληνικά δεδομένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην εισφοροδιαφυγή και στην ανασφάλιστη εργασία.
Μας ενημερώνουν ότι θέτουν σε πιο ορθολογική βάση την ένταξη της επιδότησης και τη διάρκειά της και για να πετύχουν τον στόχο τους, αυξάνουν κατά πενήντα τις απαραίτητες ημέρες ασφάλισης για να γίνει κάποιος δικαιούχος επιδόματος ανεργίας. Εδώ βέβαια, δεν λένε εάν ισχύει σε κάποια άλλη χώρα να εξαιρείται το τελευταίο δίμηνο από τον υπολογισμό των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
Στην ουσία δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εδώ και πενήντα χρόνια, που διαιωνίζεται αυτή η αδικία, κανείς δεν σκέφτηκε να την επιλύσει καθιερώνοντας την υποβολή των ΑΠΔ από τους εργοδότες τον ίδιο τον μήνα της απασχόλησης αλλά και αποτυπώνοντας εγκαίρως στο σύστημα της «Εργάνη» το σύνολο των ημερών ασφάλισης. Από τα στατιστικά της ΔΥΠΑ για τους μακροχρόνια ανέργους, η σημερινή διοίκηση δεν έχει πετύχει και πολλά. Οι μακροχρόνια άνεργοι τον Νοέμβριου του 2018 ήταν 479.576 ενώ τον Νοέμβριο του 2024 ήταν 460.387, λιγότεροι μόλις κατά 19.189 ανέργους.
Μετά τις ανακοινώσεις του διοικητή ΔΥΠΑ για το νέο επίδομα ανεργίας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών κατήγγειλε ότι εάν εφαρμοστεί, τότε θα αποκλειστούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε φροντιστήρια, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να μπορούν να συμπληρώσουν 175 ημέρες ασφάλισης. Η μελέτη όμως, στην οποία επαίρονται ότι βασίστηκαν για να νομοθετήσουν, δεν θα αποκλείσει μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά πολλές χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν εποχιακά, παρότι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκουν εργαζόμενους για τον τουρισμό και θα έπρεπε να επαναφέρουν το προηγούμενο σύστημα επιδότησης για τους εποχιακά εργαζόμενους, καταργώντας τον περιορισμό του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης της τελευταίας τετραετίας.
*Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων τ. ΟΑΕΔ-ΟΕΕ-ΟΕΚ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 11-12 Ιανουαρίου