Αιμιλία Τσαγκαράτου
Εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων, η Γερουσία του Βερολίνου (συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών) αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2025, περικοπές ύψους 130 εκατ. ευρώ στον τομέα του πολιτισμού, τονίζοντας ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού οι δαπάνες θα μειωθούν κι άλλο τη διετία 2026-2027.
Οι παραπάνω περικοπές αποτελούν συνέχεια εκείνων που ψηφίστηκαν τον Νοέμβριο, ύψους τριών δισ. ευρώ, που αφορούν σε όλους τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς: 660 εκατ. κόπηκαν από τον τομέα των συγκοινωνιών και του περιβάλλοντος, ποσό που αποτελεί το 20% του συνολικού προϋπολογισμού – μεταξύ των «θυμάτων» και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών των 29 ευρώ, που δεκάδες χιλιάδες Βερολινέζοι χρησιμοποιούσαν εξαιτίας του υψηλού αντίτιμου των εισιτηρίων. Στην εκπαίδευση το αντίστοιχο ποσό φτάνει τα 370 εκατ., εκ των οποίων τα 14 προορίζονταν για παιδικούς σταθμούς και τα 100 για την ανέγερση νέων σχολείων. Επίσης, οι Υπηρεσίες Στήριξης Φοιτητών είδαν τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται κατά το ένα τρίτο, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους 170.000 φοιτητές και φοιτήτριες της πόλης.
Όσο για τις επικείμενες περικοπές στον πολιτισμό, αυτές θα επηρεάσουν όλα τα κρατικά ή χρηματοδοτούμενα από το κράτος πολιτιστικά ιδρύματα στο Βερολίνο, όπως την εμβληματική Φιλαρμονική της πόλης, αίθουσες συναυλιών και χορού, όπερες, ορχήστρες, μουσικές σχολές, μουσεία, θεατρικές σκηνές, εκθεσιακούς χώρους, τη διάσημη σκηνή των κλαμπ και τα ποικίλα προγράμματα πολιτιστικής εκπαίδευσης. Εκτός όμως από τη σοβαρή υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής, οι περικοπές θα σημαίνουν και πολλές χαμένες θέσεις εργασίας, αφού προβλέπεται να κοπούν 12 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις. «Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτισμού», δήλωσε ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ. Προφανώς σε μια περίοδο που δοκιμάζεται σκληρά η γερμανική οικονομία, στην χειρότερη κρίση της την τελευταία εικοσαετία, οι δαπάνες για τον πολιτισμό αλλά και συνολικά για τα δημόσια αγαθά γίνονται τα πρώτα θύματα αυτής της «αλλαγής». Σε μια πόλη μάλιστα η οποία, όπως δηλώνουν όλοι όσοι εναντιώνονται στα σχέδια αυτά, ο πολιτισμός και η κουλτούρα της αποτελούν το βασικό λόγο για τον οποίο αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες.
Τους τελευταίους μήνες, όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης για τις περικοπές, οργανώθηκε πλήθος κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στα σχέδιά της, υπό το συλλογικό hashtag #BerlinistKultur. Θεατρικές παραστάσεις διακόπηκαν, κόκκινα και λευκά πανό αναρτήθηκαν σε κτίρια πολιτισμού, άδεια ράφια βιβλιοθηκών παρουσιάστηκαν στο κοινό για να αναδειχθεί το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχουν οι περικοπές.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 4-5 Ιανουαρίου