Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Στο θέμα των τραπεζών Ν∆-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ «τα βρίσκουν» διαφωνόντας
Τις επόμενες μέρες στη Βουλή, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αναμένεται μια υψηλών τόνων αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Νίκο Ανδρουλάκη – Σωκράτη Φάμελλο. Να εκφραστεί δηλαδή προσωποποιημένα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η κόντρα της ΝΔ με τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο». Όμως, παρά τις «κορόνες», ήδη φαίνεται να έχει επιτευχθεί ένα ισχυρό μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης που θα επιχειρηθεί με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη με αστειάκια για «ντολμαδάκια» που παραπέμπουν σε εποχές συγκυβέρνησης απλά σφραγίζει το νέο στάτους κβο με το ΠΑΣΟΚ του 11,8% στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το «τέλος της εποχής της τοξικότητας», όπως βαπτίζει όλη την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του τι πραγματικά συμβαίνει είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών που εκτυλίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του σε επιχειρηματικό forum στο Λονδίνο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς».
Αυτά ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανήγγειλε και κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών με συντελεστή της τάξης του 5%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ, τα τραπεζικά κέρδη που προέκυψαν από τις χρεώσεις στις συναλλαγές και τη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων το 2023 ήταν 9,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα νούμερα θα προκύψουν και για το 2024. Ως εκ τούτου πρότεινε την είσπραξη 400 έως 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει επιδοματική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων.
Σε ανάλογη λογική κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστήριξε για τις τράπεζες ότι «η ΝΔ τρομάζει και μόνο στην ιδέα να τις φορολογήσει». Προβάλλοντας ως αιτία για την επιλογή αυτή του κυβερνώντος κόμματος όχι την πολιτική του κατεύθυνση αλλά μια σχέση διαπλοκής με τα τραπεζικά ιδρύματα.
Η αντιπαράθεση αυτή στην πραγματικότητα αποκρύπτει τον… κοινό παρονομαστή που υπάρχει στις θέσεις και των τριών κομμάτων. Δεν είναι άλλος από την αποδοχή της αρχής περί «βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» που συνιστά τη βάση για τις πολιτικές που ασκούνται. Ακόμη και όταν αυτές περιλαμβάνουν την άνευ προηγούμενου επίθεση σε δανειολήπτες με funds που διατάσσουν εξώσεις ακριβώς στη λογική της «διάσωσης» των τραπεζικών ιδρυμάτων. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι όταν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για φορολόγηση των υπερκερδών και μάλιστα σε μόνιμη βάση, προφανώς τάσσονται και υπέρ της… διαιώνισης των υπερκερδών αυτών ώστε να φορολογούνται.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για φορολόγηση των τραπεζών πριν μερικούς μήνες υπερψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια. Στηρίζοντας τη λογική της δημιουργίας ενός ακόμη συστημικού πυλώνα. Παρά το γεγονός ότι αυτό σήμαινε την αυτόματη ζημία του Δημοσίου με 800 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του ποσοστού του Δημόσιου στην Attica (μέσω ΤΧΣ) από το 72,5% στο 33%.
Αντίστοιχα, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι συστατικό στοιχείο της θα είναι το ότι δεν θα… κάνει πειράματα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση του Σωκράτη Φάμελλου να αποδεχτεί την θέση που πρέσβευε ο Παύλος Πολάκης περί ενεργοποίησης της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου σε μία συστημική τράπεζα (π.χ. Εθνική) προκειμένου να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα. Αποτιμώντας ότι δεν υφίστανται αφενός τα απαραίτητα κεφάλαια και αφετέρου αυτό αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές διατάξεις περί ανταγωνισμού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 7-8 Δεκεμβρίου