Ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μπορεί και πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη καταστολή και τη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα όλων των τοποθετήσεων στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν διωκόμενοι αγωνιστές, δικηγόροι και συλλογικότητες την Τρίτη το μεσημέρι στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Βίντεο από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΔΑ
Αφορμή για τη διεξαγωγή της συνέντευξης αυτής είναι οι δεκάδες δίκες αγωνιστών που βρίσκονται σε εξέλιξη από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι Γιάννενα, Βόλο, Καλαμάτα, Καρδίτσα και Τρίκαλα αλλά και πειθαρχικά και διώξεις εις βάρος εκπαιδευτικών λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης (πχ δίκες ΕΛΜΕ Πειραιά, επίπληξη Ρίας Παλαιστίδου κ.α.), όπως ανέφερε η Μαρία Μπικάκη, μέλος του συντονιστικού της ΚΕΔΔΑ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες προληπτικές (!) προσαγωγές , συλλήψεις και βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας σε αγωνιστές το προηγούμενο διάστημα δείχνει την «αναβάθμιση» της επίθεσης στον κόσμο που διαφωνεί και διαλέγει να δρα.
«Η κοινωνία αντιστέκεται και είναι απείθαρχη για αυτό το κράτος την καταστέλλει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών Κώστας Παπαδάκης. Ο ίδιος μίλησε για συλλήψεις και δικαστικές υποθέσεις αγωνιστών (όπως και του ίδιου), δείχνοντας ουσιαστικά ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις αυτές την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο Γιάννης Βάρλας, διωκόμενος μαζί με άλλα 60 άτομα για τη συμμετοχή τους στην απαγορευμένη από την αστυνομία διαδήλωση στις 6/12/2020 μίλησε για «βιομηχανία πολιτικοσυνδικαλιστικών διώξεων» .
Χαρακτήρισε τέτοιες δίκες καθαρά πολιτικές, με στόχο την τρομοκρατία λαού και νεολαίας ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός πλατιού κινήματος όχι μόνο αλληλεγγύης των διωκόμενων αλλά καταγγελίας και πάλης ενάντια στη πολιτική που καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Σε μια τέτοια κατεύθυνση η Βαγγελιώ Δερμιτζάκη, εκπαιδευτικός, απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στην Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές απολύσεις και διώξεις προτάσσοντας τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια σε αυτές τις ενέργειες.
Τον λόγο ακόμα πήραν ο Χάρης Μάργαρης από την ΟΚΔΕ, ο Παναγιώτης Κεφαλληνός από την Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων και η εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα. Και οι τρεις τους εναντιώθηκαν στη στοχοποίηση και ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης και έδειξαν ως μονόδρομο τους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Φοίβος Κακαμανούδης
Δίκη Σεπολίων: Ξανά στο εδώλιο οι συλληφθέντες της απαγορευμένης πορείας
Για το νέο γύρο δικών σε βάρος των συλληφθέντων διαδηλωτών του Νοέμβρη 2020 στα Σεπόλια