Κατάλυση της αστικής δημοκρατίας με το αφήγημα περί «ρωσικής ανάμειξης»
Λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή (8/12), η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξε ότι η Ρωσία διεξήγαγε διαδικτυακή εκστρατεία μέσω…tiktok για την προώθηση του φιλορώσου λαϊκιστή Καλίν Γκεοργκέσκου. Ο εθνικιστής πολιτικός είχε αναδειχτεί πρώτος στον πρώτο γύρο με 23%. Οι Times της Νέας Υόρκης σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες αυτές.
Την επόμενη μέρα με διαδικασίες εξπρές το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση συνταγματικό δικαστήριο μετά από κυβερνητικό αίτημα βασισμένο σε «στοιχεία μυστικών υπηρεσιών» προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση να κηρύξει άκυρο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και να ζητήσει…επανάληψη της διαδικασίας προφανώς με αποκλεισμό των φιλορώσων υποψηφίων.
O Κ. Γκεοργκέσκου που δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την απαγόρευση και πως σκοπεύει να πάει να ψηφίσει την Κυριακή θεωρείται πολύ πιθανό να συλληφθεί.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για δημοκρατική εκτροπή που πρώτη φορά εφαρμόζεται σε χώρα της ΕΕ με το αφήγημα περί «υβριδικών επιθέσεων» και δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο «αστικής δημοκρατίας α λα καρτ». Συνιστά πέρασμα σε ένα νέο ολοκληρωτικό στάδιο στην καρδιά της Ευρώπης με διαδικασίες ακύρωσης της λαϊκής εντολής όταν αυτή δεν είναι αρεστή, ανοίγοντας το δρόμο σε «βελούδινες» χούντες.
Στην πραγματικότητα οι αιτίες της εκλογικής εκτίναξης του υπερορθόδοξου «αντικαθεστωτικού» Καλίν Γκεοργκέσκου και άλλων δημαγωγών στη Ρουμανία δεν πρέπει να αναζητηθούν σε… «ξένους πράκτορες» που κινούν τα νήματα πίσω από σκοτεινά δίκτυα αλλά στη φτωχοποίηση και εγκατάλειψη μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, συνέπεια των πολιτικών της ΕΕ και των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η απουσία μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς που να μπορεί να εκφράσει τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα με κοινωνικούς όρους.
Αυτό γίνεται φανερό και από την κοινωνική διαστρωμάτωση της ψήφου όπως καταγράφεται και από τους New York Times. Σε περιοχές με εκρηκτική ανεργία και μεγάλο κύμα φυγής στο εξωτερικό το ποσοστό του Γκεοργκέσκου εκτινάσσεται στο 40%. Στην πρωτεύουσα ωστόσο και τις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας τον τόνο στις διαδηλώσεις που θυμίζουν Μαϊντάν δίνουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έχοντας και την απόλυτη στήριξη των ΜΜΕ, με μεγάλες διαδηλώσεις με σημαίες της ΕΕ και εναντίον του περάσματος της χώρας στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
«Πορτοκαλί» πραξικόπημα σε εξέλιξη και στη Γεωργία
Την ίδια ώρα στη Γεωργία που δεν ανήκει στην ΕΕ με την ανοιχτή στήριξη ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ, επιχειρείται -και μέσω εκστρατείας στα σοσιαλ μίντια- ανοιχτό πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης με το ουκρανικό μοντέλο πορτοκαλί «επανάστασης» του 2014.
Η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που το αποτέλεσμα των εκλογών ακυρώνεται επειδή δεν είναι αρεστό. Όλα ωστόσο δείχνουν ότι δεν θα είναι η τελευταία.