Πρωτοφανής η ακύρωση των προεδρικών εκλογών από το Συνταγματικό Δικαστήριο με έωλα επιχειρήματα, μόλις δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ψηφοφορία στα τμήματα του εξωτερικού.
Τα σενάρια συνωμοσιολογίας και οι θεωρίες περί «ρωσικού δακτύλου», με τα οποία επιχείρησε το σύστημα εξουσίας στη Ρουμανία να αντιμετωπίσει τον νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, δεν φάνηκε σε πρώτη φάση να βρίσκουν ευήκοα ώτα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει μεν την επανακαταμέτρηση των ψήφων, ταυτόχρονα όμως είχε απορρίψει αίτημα ακύρωσής τους, το οποίο είχε κατατεθεί βασιζόμενο σε κατηγορίες για εξαπάτηση των ψηφοφόρων από τον Κάλιν Γκεοργκέσκου. Με την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης όμως, χωρίς να αλλάζει κάτι στο αρχικό αποτέλεσμα και καθώς η χώρα όδευε προς τον δεύτερο γύρο της περασμένης Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου, η προαναφερόμενη συνωμοσιολογία άρχισε να παίρνει διαστάσεις καθημερινού «βομβαρδισμού» από τα παραδοσιακά κόμματα και την πλειονότητα των ΜΜΕ.
Έτσι, τέσσερις μέρες πριν τις κάλπες, ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών, που έκανε λόγο για πιθανή εμπλοκή ξένου κράτους (φωτογραφίζοντας την Ρωσία) στα ψηφιακά μέσα με σκοπό την προώθηση του Γκεοργκέσκου, δημοσιεύεται με την έγκριση του νυν προέδρου της χώρας. Την ίδια μέρα, ακολουθεί παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ανοιχτά την Ρουμανία για σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε ενδεχόμενη απομάκρυνσή της από τη Δύση, με άμεσο περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων.
Σε αυτό το φόντο, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών και ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πάρει πίσω την αρχική του θέση: Ανακοίνωσε την ακύρωση των προεδρικών εκλογών (και του πρώτου γύρου), βάσει της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών και την εκ νέου διεξαγωγή τους σε ημερομηνία που θα αποφασίσει η νέα κυβέρνηση. Αυτή η οποία θα προκύψει, πιθανότατα, με συμμαχία ανάμεσα στα δύο ισχυρότερα κόμματα της Ρουμανίας, PSD και PNL, με το USR (ένα κεντροδεξιό κόμμα «τεχνοκρατών») και το UDMR (της ισχυρής ουγγρικής μειονότητας), με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Δεκεμβρίου, όπου το AUR διπλασίασε σχεδόν το ποσοστό του, φτάνοντας στο 18%, ενώ συνολικά η Ακροδεξιά άγγιξε το 30%.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι εκτός από τις μεθοδεύσεις τύπου Γαλλίας, όπου η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για να περνά νόμους, ακόμη και τον προϋπολογισμό, υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξόφθαλμης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Συμπεριλαμβανομένου ενός τυπικά «συνταγματικού» πραξικοπήματος, όπως αυτό που έλαβε χώρα στη Ρουμανία, ανοίγοντας ένα επικίνδυνο δρόμο στην ΕΕ και επιταχύνοντας την αντιδραστική και αντιδημοκρατική της στροφή.
Υπενθυμίζεται πως ο Γκεοργκέσκου αποτέλεσε τη «μεγάλη έκπληξη» επικρατώντας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Έχοντας διαγραφεί το 2022 από το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα, το AURκαι έχοντας εκφράσει ανοιχτά φασιστικές θέσεις, για τις οποίες μάλιστα του ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατάφερε να πιάσει «στον ύπνο» το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Αφανής στις δημοσκοπήσεις μέχρι πρόσφατα, διεξήγαγε μία ακραία λαϊκίστικη εκστρατεία, επιτομή του τρίπτυχου «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια». Παράλληλα, προχώρησε σε στοχευμένες επικρίσεις στην οικονομική πολιτική της ΕΕ και αντιΝΑΤΟϊκές κορώνες, διακηρύσσοντας την «ανεπάρκεια» της Συμμαχίας να προστατέψει τα μέλη της και το ανεδαφικό της ύπαρξής της – σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υποστήριξε την αποχώρηση από τους δύο παραπάνω σχηματισμούς.
«Ρωσικό δάκτυλο» στο Διαδίκτυο επικαλέστηκε το σκεπτικό, ωμή παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Γκεοργκέσκου δεν είναι κάποιος άγνωστος, όπως επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν τα ΜΜΕ, ούτε και εξωσυστημικός, όπως προσπάθησε να αυτοπαρουσιαστεί. Έχει διατελέσει, υπό διάφορες κυβερνήσεις (1992-2000), σε θέσεις-κλειδιά διαφόρων υπουργείων, ενώ το 2010 και το 2021 είχε προταθεί για την θέση του πρωθυπουργού (την δεύτερη φορά από το AUR). Με τον αποκλεισμό δε της υποψήφιας του δεύτερου μεγαλύτερου ακροδεξιού κόμματος (SOS) από το Συνταγματικό Δικαστήριο, εξαιτίας ασυμφωνίας των θέσεών της με τις δημοκρατικές αξίες, ο Γκεργκέσκου άδραξε την ευκαιρία. Αποκόμισε τα περισσότερα κέρδη από την ακροδεξιά ρητορεία του εκμεταλλευόμενος αφενός την αρκετά μετριοπαθέστερη, αυτή τη φορά, στάση του Γκεόργκε Σίμιον, ηγέτη του AUR και αφετέρου την αμεσότητα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που του έδωσαν τη δυνατότητα να αποφύγει την έκθεση στα παραδοσιακά ΜΜΕ και τη «στοχοποίησή» του. Το σύνθημα «Πρώτα η Ρουμανία», απηχώντας την τραμπική τακτική, έδωσε τον κεντρικό τόνο της προεκλογικής του εκστρατείας, επικεντρώνοντας αφενός στο εθνικιστικό αφήγημα και αφετέρου στο αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνει η πλειονότητα του πληθυσμού στην επαρχία – όπου, όχι τυχαία – συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 14-15 Δεκεμβρίου