▸Ογδόντα χρόνια πίσω, την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βγαίνει από τη δίνη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη της Αθήνας θα αρχίσει να φλέγεται για περισσότερο από ένα μήνα.
Από τη μία οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ και από την άλλη ο εθνικός και ο βρετανικός στρατός. Σύμφωνα με την αστική αφήγηση τα Δεκεμβριανά αποτέλεσαν τη μοναδική μάχη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων. Για τους κομμουνιστές, όμως, τα Δεκεμβριανά του ΄44 δεν ήταν αυτό. Αποτέλεσαν την επιτομή της πάλης ενός λαού να σπάσει τον κρίκο μίας ιστορικής αλυσίδας που τον κρατούσε αλυσοδεμένο, μέσα από δικτατορίες. Ο Δεκέμβρης, λοιπόν, ψηλάφισε το ζήτημα της εξουσίας! Μίας εξουσίας διαφορετικής… Μίας εξουσίας του λαού για τον λαό!
Μέσα από τα άρθρα του νέου τεύχους του περιοδικού Αναιρέσεις περιγράφονται με λεπτομέρεια βασικές ιστορικές πτυχές των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1944, του τι σήμαινε Ελεύθερη Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του πώς ο λαός διεκδίκησε να παραμείνει ελεύθερος, καθώς και του πώς το σύγχρονο ελληνικό κράτος προσπάθησε και προσπαθεί να σβήσει από τη συλλογική μνήμη ιστορικές εκφάνσεις αντίστασης και αγώνα.
Η νέα έκδοση του περιοδικού επιχειρεί, μέσα από το 45ο τεύχος του, να περιηγήσει το κοινό στην περίοδο της συνολικής ρήξης και της απειθαρχίας τον Δεκέμβρη του 1944.
Το περιοδικό, μαζί με την ειδική έκδοση των Αναιρέσεων για τον Δεκέμβρη του ΄44, διατίθεται στις Λέσχες Αναιρέσεις πανελλαδικά, σε εκδηλώσεις του project Αναιρέσεις και της νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης (ή του ΝΑΡ και της Πρωτοβουλίας για Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα) ή από τις οργανώσεις και τα μέλη της νΚΑ.
Τα περιεχόμενα του 45ου τεύχους των Αναιρέσεων:
- Επίκαιρα σχόλια:
- Εκλογές ΗΠΑ: Όλα αλλάζουν κι όλα ίδια μένουν
- No Title as of 13 February 2024 28.340 Dead
- «Ηλέκτρα 2024», Ο αντιφασισμός συνεχίζεται
- «Δεκέμβρης του 1944», το προσωπικό ημερολόγιο της 15χρόνης Ελένης Κεχαΐδου
- «Τι σήμαινε ελεύθερη Ελλάδα» του Ιάσωνα Μαρκάτου
- «Οι λαοί ελευθερώθηκαν με τ΄όπλο στο χέρι», του Γιώργου Μιχαηλίδη
- «Μνήμη και Ιστορία γραμμένη με μολύβι φάμπερ δούμερο δύο», του Ίωνα Αγγελή
- «Τα γεγονότα που οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και το ζήτημα της εξουσίας που τέθηκε τότε», των Νεφέλη Μαγκλάρα, Δέσποινα Θωμοπούλου, Νεφέλη Κατσούλη
- «Mis/Dis/placed ή το παρελθόν που δεν θέλει να παρέλθει, Περί μνήμης και λήθης», της Φωτεινής Θανάσουλα
- «Όταν η επιχειρηματικότητα συναντά την καταστολή», του Παντελή Βλάχα
- «Νεανική παραβατικότητα: ο καθρέφτης ενός σάπιου κόσμου», γράφει η Τάνια Τσίτουρα
- Μεταφρασμένο άρθρο από την σελίδα Κλίμα και Καπιταλισμός με τίτλο « Ο θανατηφόρος περιβαλλοντικός αντίκτυπος των σούπερ γιοτ και των ιδιωτικών τζετ»
- «Ανταπόκριση: Αραβικά Κινήματα» της Ανδριάνας Γκανούδη
- «Επιστροφή στον κόσμο του Mad Max μέσα από ένα διατοπικό saga» του Νίκου Γιακουμέλου
- «Η Ελλάδα της κατοχής μέσα από την ένατη τέχνη», του Μάριου Βασιλείου Αρώνη
- « I’ m H-O-O-D, low life scum that’s what they say about me» του Ίωνα Αγγελή