Χρίστος Κρανάκης
Μαζικές προσαγωγές-συλλήψεις, κατηγορίες στο σωρό, επιθέσεις ΜΑΤ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, κράτηση για αυτόφωτο τέσσερις μέρες(!), ακόμα και χυδαίες ανώνυμες απειλές (παρα)κρατικών κατά δικηγόρου αποτελούν μέρος της κρατικής-κυβερνητικής απάντησης στις μεγάλες διαδηλώσεις χιλιάδων.
Ρεσιτάλ καταστολής, όμοιο με εκείνα επί Σαμαρά, διέταξε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη την ημέρα επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Το υποτίθεται μετριοπαθές πλεονέκτημα της μητσοτακικής δεξιάς έναντι της σαμαρικής, πήγε από νωρίς… περίπατο. Μπροστά στον «κίνδυνο» οργανωμένης επανεμφάνισης κοινωνικών αντιστάσεων, τα περί «δημοκρατίας» και «ανοίγματος στο κέντρο» ωχριούν. Τη θέση τους παίρνει το δόγμα της προληπτικής καταστολής και της τρομοκράτησης του κινήματος.
Πολιτική εξουσία και κρατικός μηχανισμός έχουν αποφασίσει να στήσουν ένα προκλητικό παιχνίδι, που άρχισε με τις καταφανώς αναίτιες προφυλακίσεις του Ν. Ρωμανού και του 26χρονου από την ΑΣΟΕΕ -πλάι σε ψευτο-αναλύσεις περί «αναβίωσης του αντάρτικου πόλεων»- και κλιμακώθηκε ανήμερα 6 Δεκέμβρη.
Τα όσα αποτρόπαια έκανε η αστυνομία από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ την ημέρα αυτή, δεν πρέπει να περάσουν στα «ψιλά»! Η έκταση και η ποιότητα της καταστολής είναι ενδεικτικές για το πώς το κράτος αντιλαμβάνεται και αντιδρά στη λαϊκή κινητοποίηση τη δοσμένη περίοδο.
Στην Αθήνα, λοιπόν, η μέρα «μύρισε μπαρούτι» από νωρίς το πρωί. Η μαθητική πορεία διεξήχθη σε στενό ασφυκτικό κλοιό, ενώ έγιναν 32 προσαγωγές και πολύ περισσότεροι αναίτιοι έλεγχοι. Η στάση της αστυνομίας γινόταν ολοένα και πιο ενδεικτική των διαταγών που είχαν «πέσει». Το κράτος δεν αρκέστηκε στους 5.000 αστυνομικούς που είχαν «στρατοπεδεύσει» στο κέντρο, το ελικόπτερο που έκοβε βόλτες και το drone που μετέδιδε live εικόνα στη ΓΑΔΑ… Το μήνυμα έπρεπε να σταλεί ξεκάθαρα μέσω «χερσαίων δυνάμεων».
Προληπτικές – προκλητικές προσαγωγές
Έτσι, όσο πλησίαζε η ώρα της απογευματινής πορείας, η αστυνομία «πύκνωνε» τους αναίτιους ελέγχους και τις προληπτικές-προκλητικές προσαγωγές. Μάλιστα, άνδρες της ΔΕΛΤΑ έφτασαν στο σημείο να περικυκλώσουν, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβασή τους στο σημείο της διαδήλωσης, μέλη της κοινότητας των Προσφυγικών, οι οποίοι απλώς κατέβαιναν συντεταγμένα στο ραντεβού. Μεταξύ αυτών και δικηγόροι, που παρότι δήλωσαν την ιδιότητά τους δέχτηκαν προπηλακισμούς και σπρωξίματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος, η αστυνομία επιδόθηκε σε περίπου 100 προληπτικές προσαγωγές, μέρος εκ των οποίων μετατράπηκε σε συλλήψεις. Η τρομοκρατία συνεχίστηκε και μέσα στη Διεύθυνση Μεταγωγών, όπου μεταφέρθηκαν προσαχθέντες για να μην δημιουργηθεί… συνωστισμός στη ΓΑΔΑ, με άνδρες της ΟΠΚΕ να τους προπηλακίζουν και να τους σπρώχνουν. Εξίσου προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της πορείας, με πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από πολλά μπλοκ.
Το απόγειο της αστυνομικής βίας στην πόλη έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες στα Εξάρχεια. Εκεί αστυνομικοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που γύρναγαν από την πορεία, αλλά ακόμα και σε περαστικούς, ενώ πέταξαν κρότου λάμψης στην πρόσοψη μαγαζιού και πολυκατοικίας.
Σε δέρνουν τα ΜΑΤ; Φορτώνεσαι με κακουργήματα!
Οι μαρτυρίες της επίθεσης είναι ανατριχιαστικές. Γκρουπ πλανόδιων μουσικών που βρέθηκε κι έπαιξε μουσική στο μνημείο της δολοφονίας, καταγγέλλει πως περικυκλώθηκε και χτυπήθηκε σκληρά από δύο (!) διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ ορθοπεδικός του Ασκληπιού Βούλας, ο οποίος βρέθηκε μετά την πορεία σε μαγαζί των Εξαρχείων, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση με την παρέα του και τραυματίστηκε, με την αστυνομία να του «φορτώνει» κακουργήματα προκειμένου να δικαιολογήσει τις βιαιοπραγίες εις βάρος τους!
Τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι ενδεικτικά της αναίτιας επιθετικότητας της αστυνομίας, με τον φακό, μάλιστα, να «πιάνει» ξυλοδαρμό προσαχθέντα ο οποίος είναι φανερό πως δεν αντιστέκεται.
Για όσους -καλοπροαίρετα- μπορεί να πιστέψουν πως τα παραπάνω, ίσως οφείλονται σε ένα σχέδιο της ΕΛΑΣ να εκπαιδεύσει και να «ντουρώσει» το νεότερο προσωπικό της -ειδικά οι νέες γενιές ΜΑΤ δεν έχουν εμπλακεί σε επεισόδια στα Εξάρχεια όσο οι παλιότερες- οι μέρες που ακολούθησαν δείχνουν πως αυτή τη φορά υπήρξε βαθύτερο κίνητρο…
Το σκήπτρο της καταστολής έλαβε αρχικά η «Δικαιοσύνη», η οποία διέταξε το αυτόφωρο για τους 10 συλληφθέντες να οριστεί την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, δηλαδή τέσσερις ολόκληρες μέρες αργότερα! Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με σκληρούς περιοριστικούς όρους: Δύο φορές τον μήνα παρουσία στο τμήμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ρόλο, όμως, στα τεκταινόμενα ανέλαβε και το (παρα)κράτος, καθώς όπως κατήγγειλε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα αγνώστου τα ξημερώματα της Κυριακής 8/12. «Την επόμενη φορά που θα σε πιάσω, θα σε κατεβάσουμε στο 4ο υπόγειο της ΓΑΔΑ και θα σε σπάσω στο ξύλο»!
Μαζικές συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη
Εξίσου σκληρά σκηνικά στήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, μετά την ολοκλήρωση της πορείας, περικυκλώθηκαν ολόκληρα μπλοκ και τα ΜΑΤ άρχισαν να πιάνουν διαδηλωτές/τριες και να τους φορτώνουν μαζικά σε κλούβες! Οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΘ και σύντομα οι 112 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις! Μάλιστα, το Σάββατο το πρωί έγινε αστυνομική επίθεση με χημικά και κλομπ μέχρι και στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια (!) όπου υπήρξαν τραυματισμοί αλληλέγγυων, ενώ κόσμος κυνηγήθηκε σε όλους τους γύρω δρόμους. Τέλος, επίθεση πραγματοποιήθηκε και το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης όσο αναμενόταν η μεταγωγή των συλληφθέντων, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απείθεια.
Αναγκαία η καταστολή για μια κυβέρνηση σε φθορά
Τα παραπάνω γεγονότα συνηγορούν πως υπήρξε οργανωμένο σχέδιο όξυνσης της καταστολής. Σίγουρα, ως ένα βαθμό η επιλογή αυτή μπορεί να εξηγηθεί από τη γενικότερη στάση Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή Σαμαρά, με βάση την οποία επιδιώκει από τη μία να επανα-συσπειρώσει στη ΝΔ με πιο ενεργητικούς όρους ένα συντηρητικό ακροατήριο, κατασκευάζοντας «εσωτερικούς κινδύνους» και από την άλλη να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε στρώματα της κοινωνίας που δυσανασχετούν εξαιτίας της ακρίβειας.
Όμως, φέτος -πιθανότατα- συντρέχει κι ένας επιπλέον λόγος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νοιώθει πως η κοινωνική συναίνεση που θεώρησε πως είχε αποσπάσει αποκτά ρήγματα. Η υψηλή μαζικότητα στις 17 Νοέμβρη, στην απεργία στις 20 Νοέμβρη αλλά και στις 6 Δεκέμβρη (10.000 διαδηλωτές σε Αθήνα – υψηλά νούμερα σε όλες τις πόλεις), σε συνδυασμό με το ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, οδηγούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προληπτικής καταστολής!