Νεφέλη Γαλεράκη Στεργίου
Ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από τον Δεκέμβρη του ’44 και τη «Μάχη της Αθήνας». Το νόημα του Δεκέμβρη ’44 επιδιώκεται να αλλοιωθεί με κάθε τρόπο από την αστική πλευρά, η οποία εστιάζει στο ότι υπήρξε η μοναδική μάχη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων, και την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαγράψει τα αποτυπώματα του εμφυλίου που ακολούθησε, ως «μαύρες» σελίδες της εγχώριας ιστορίας. Αλλά και πρακτικά προσπαθεί με κάθε τρόπο, από άκρη σε άκρη στην πόλη, να σβήσει τα ίχνη αυτής της μάχης, για να αναβιώσει την ιστορία κατά το δοκούν… Ο Δεκέμβρης, όμως, του ’44 θα ανασαίνει σε κάθε αγώνα που έρχεται να αμφισβητήσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Όχι απλά ως μία αγωνιστική ανάμνηση που σιγοσβήνει, αλλά ως έμπνευση και εμπειρία που αποκρυσταλλώνει το τι γίνεται όταν υπάρχει επαναστατική δυνατότητα, όχι όμως επαναστατική πολιτική. Το Project Αναιρέσεις με κεντρικό σύνθημα «Η μνήμη ενάντια στην λήθη», επιδιώκει με μία σειρά πολύμορφων δράσεων να αναδείξει πτυχές της ιστορικής, πολιτικής και πολιτιστικής σημασίας του Δεκέμβρη του ’44:
Το 45ο τεύχος Αναιρέσεις αφιερωμένο στην εξέγερση!
Το πιο πρόσφατο τεύχος του Περιοδικού Αναιρέσεις είναι αφιερωμένο στα Δεκεμβριανά. Στόχος, η περιήγηση των αναγνωστών σ’ αυτήν την περίοδο συνολικής ρήξης και απειθαρχίας. Τα άρθρα του νέου τεύχους επιχειρούν να περιγράψουν βασικές πτυχές του Δεκέμβρη του ’44. Στέκονται όμως και σε κομβικά ερωτήματα της ιστορικής περιόδου: Τι σήμαινε ελεύθερη Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Πώς ο λαός προσπάθησε να παραμείνει ελεύθερος; Ερωτήματα που αποκτούν καίρια σημασία στο σήμερα, σε μια περίοδο που χρωματίζεται από την πάλη του Παλαιστινιακού λαού και των λαών παγκοσμίως για την ελευθερία τους.
Έκθεση στη Λέσχη – Ειδική έκδοση
Ακόμη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθεί φως στις ιστορικές εκφάνσεις αντίστασης και αγώνα, οι οποίες είναι αυτές ακριβώς που το σύγχρονο ελληνικό κράτος προσπαθεί να σβήσει, έχει στηθεί μία μόνιμη έκθεση στη Λέσχη Αναιρέσεις της Αθήνας (Φερών 3), με τίτλο «Δεκεμβριανά ’44: Η ιστορία οδηγός στους αγώνες του σήμερα». Δημιουργώντας «από τα κάτω», η ομάδα εργασίας της Λέσχης, παρουσιάζει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα με αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα, συνοψίζοντας το χρονικό της πολυήμερης μάχης πλάι σε έργα και ποιήματα που εμπνεύστηκαν από τα γεγονότα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 28 Δεκεμβρίου στις μέρες και ώρες λειτουργίας της Λέσχης (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 5.30 μ.μ. – 11 μ.μ.). Την έκθεση συμπληρώνει η ομώνυμη έντυπη έκδοση του Project Αναιρέσεις: Ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό λεύκωμα, που αφηγείται το χρονικό των Δεκεμβριανών μέσα από μοναδικά φωτογραφικά τεκμήρια που απαθανάτισαν τις κορυφαίες στιγμές του ματωμένη Δεκέμβρη. Η έκδοση, όπως και το περιοδικό διατίθενται στις Λέσχες Αναιρέσεις ανά την Ελλάδα και διακινούνται από τα μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ.
Ξενάγηση και εκδήλωση στο Σκοπευτήριο
Επιπλέον, καθώς τα Δεκεμβριανά και ευρύτερα ο αντιστασιακός αγώνας έχουν ανεξίτηλο στίγμα στην τέχνη και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση αυτής της επίδρασης, οι Αναιρέσεις πραγματοποίησαν στις 8 Δεκεμβρίου εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με τίτλο: «Η Τέχνη και το αποτύπωμά της στον Δεκέμβρη του ‘44», αφού πρώτα προηγήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης. Ο αντιστασιακός αγώνας αποτέλεσε ευρύτερα σημείο έμπνευσης: τραγούδια, ταινίες, θεατρικά έργα, εικαστική παραγωγή. Καλλιτεχνικό έργο που αναπαράγεται και ζει μέσα στους αγώνες ακόμα και σήμερα. Πιάνοντας το νήμα από την επαναστατική κουλτούρα του χθες, οι Αναιρέσεις με τις δράσεις τους επιδιώκουν να συμβάλλουν στην ανοιχτή συζήτηση για τη ριζοσπαστική τέχνη στο σήμερα, αυτήν την τέχνη που θα έχει ως στόχο να εξυψώνει και να απελευθερώνει τον άνθρωπο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 14-15 Δεκεμβρίου