Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων 24/11 -5/12 με συμμετοχή για πρώτη φορά ψηφοδελτίου της Λάντζα-Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση.
Οι δυνάμεις της ΛΑΝΤΖΑ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, «κατέβηκαν για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές του Συνδικάτου Επισιτιμού-Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Αχαΐας, πραγματοποιώντας εξόρμηση στους εργαζόμενους του κλάδου, υπέρ της ανάγκης ύπαρξης και της σημασίας μαζικοποίησης των σωματείων σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, για την αντεπίθεση και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».
Προσθέτει πως «τέθηκε η ανάγκη για την αντεπίθεση και την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης με σωματεία ταξικά και ενεργά με Γενικές Συνελεύσεις και πλούσια εσωτερική ζωή, που θα συσπειρώνουν την μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου και θα παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας ενάντια στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό της διαπραγμάτευσης, της υποταγής και του κοινωνικού εταιρισμού».
Η Λάντζα συνέβαλε στην μαζικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας λαμβάνοντας 36 ψήφους σε συνολικά 356 ψηφίσαντες ενώ στις προηγούμενες εκλογές που κατέβηκαν μόνο οι δυνάμεις της ΔΑΣ-ΚΚΕ ψήφισαν 380. Η μαζική συμμετοχή πάρα την κάθοδο της κάλπης και η ανάδειξη ενός αγωνιστικού ρεύματος εντός του σωματείου δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις δυνάμεις της Λάντζα για παρέμβαση στον κλάδο και συνολικά για το σωματείο πως μπορεί να εκπροσωπήσει με αποτελεσματικότητα τους εργαζομένους ενάντια στην εργοδοσία, ειδικά σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανασφάλιστη-κακοπληρωμένη- εντατικοποιημένη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η Λάντζα υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
«Το βάθος της επίθεσης, το σύνολο των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια ,με πιο πρόσφατο το νόμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού «φωνάζουν» ότι υπάρχει ανάγκη για ένα άλλο εργατικό κίνημα σε ρήξη με τον υποταγμένο-εργοδοτικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΓΣΕΕ αλλά και υπερβαίνοντας τις χαμηλές πτήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, οι οποίες παρά το μέγεθος των δυνάμεών τους και του πλήθους των σωματείων που συσπειρώνουν, την μαχητική στάση σε επιμέρους κλάδους με κατοχύρωση νικών, αδυνατούν να διαμορφώσουν πολιτικό και διεκδικητικό σχέδιο που πολιτικοποίει και συνολικοποιεί την μάχη του εργατικού κινήματος. Αυτό φάνηκε και από το δικό μας συνδικάτο όπου η ΔΑΣ-ΚΚΕ επέλεξε να εντάξει ως επιλογή και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γεγονός που συνέβη και στο συνέδριο του ΕΚΠ, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα ότι χωρίς αυτό το σωματείο δεν θα ήταν νομικά καλυμμένο βάση των τελευταίων νόμων.
Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα για ένα άλλο κέντρο μάχης του εργατικού κινήματος, Για σωματεία ζωντανά που να μπορούν να υπερασπιστούν κάθε συναδέλφο/ισσα. Που μπορούν να βγουν στην αντεπίθεση για την δουλειά και την ζωή που δικαιούμαστε. Που θα συντονίζονται δημοκρατικά-ισότιμα και από τα «κάτω» ,θα εμπλέκουν στην διαμόρφωση του σχεδίου το αγωνιστικό δυναμικό, διαμορφώνοντας επί της ουσίας αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης και κλιμάκωσης των αγώνων και όχι το καθιερωμένο ετήσιο καλεντάρι».