Ντίνα Χαριτάτου
▸Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου να εκκινήσει τη διαδικασία για δύο νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια, με ύπαρξη διδάκτρων, που καταρχάς αναφέρονται στο ύψος των 2.000 ευρώ το έτος.
Για «ιδιωτικοποίηση και κολλεγιοποίηση του δημόσιου πανεπιστήμιου» μιλά ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Παντείου, ενώ την ίδρυση μεταπτυχιακών με δίδακτρα καταγγέλλει και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών του πανεπιστημίου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, όπως καταγγέλλουν οι Μεταπτυχιακοί «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου προχώρησε εν κρυπτώ (χωρίς καμία δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης, χωρίς ανακοίνωση ώρα σύγκλησης και χωρίς δημοσίευση της σχετικής απόφασης τους) τις προηγούμενες μέρες σε απόφαση ίδρυσης και λειτουργίας στο Πάντειο δύο νέων διαπανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα»! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα δύο τμήματα που εμπλέκονται είναι το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, με θετική εισήγηση του προέδρου του Δημήτρη Χριστόπουλου.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος του ΔΕΠ «τα εν λόγω προγράμματα θα διοικούνται –ως μίνι επιχειρήσεις– από τους διευθυντές τους οι οποίοι θα λογοδοτούν μόνο στην Κεντρική Διοίκηση του πανεπιστημίου (όχι στα Τμήματα) και θα στελεχώνονται με διδάσκοντες κατά τη βούληση του εκάστοτε υπεύθυνου διευθυντή και του Συμβουλίου Ιδρύματος». Με αυτό τον τρόπο «τα προγράμματα εκτός τμήματος προοιωνίζουν την κατάργηση του τμήματος ως ακαδημαϊκής μονάδας, τη μόνη δημοκρατική μονάδα που απέμεινε στο Πανεπιστήμιο που αποτελεί και την εγγύηση της ακαδημαϊκότητας των πτυχίων».
Σημειώνεται επίσης, ο κίνδυνος επέκτασης επισφαλούς εργασίας στο διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις τάσεις της «αγοράς υπηρεσιών εκπαίδευσης» και με πιθανή κατάργησή τους όταν «αλλάξει η μόδα». Ακόμα, σημειώνεται πως «τα ΠΜΣ θα δίνουν πτυχία αμφίβολης αξίας μετατρέποντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια “αγορά διαπιστευτηρίων’’». Σημειώσατε ότι στο πρόγραμμα της «διεθνοποίησης» δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν τα ήδη υπάρχοντα ΠΜΣ του Παντείου, καθώς «αυτά είναι δημόσια (επομένως μη κερδοφόρα και ενίοτε μη ελέγξιμα), όπως επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι από τις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος εξαιρούνται ρητά “η επισκευή, συντήρηση και αντικατάσταση εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από το ημεδαπό ΑΕΙ’’».
Από την πλευρά του ο σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων υπογραμμίζει πως «η θέσπιση διδάκτρων αποτελεί ταξικό φραγμό που “φιλτράρει’’ τους φοιτητές ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες και τους μετατρέπει (όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα) σε πελάτες.
Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη απαιτεί την άμεση κινητοποίηση μας και τον αγώνα για να μην περάσει αυτή η απόφαση της Συγκλήτου και να διασφαλιστεί η δωρεάν μεταπτυχιακή εκπαίδευση!».