Ματίνα Παπαχριστούδη
Στο στόχαστρο ισχυρών μιντιαρχών φέρεται πως μπήκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ξαφνικά, ΜΜΕ-«ναυαρχίδες» σε ολιγοπώλια πολυδιάστατων επιχειρηματικών συμφερόντων ανακάλυψαν νήματα «μαφιόζικων μηχανισμών ελέγχου» από το Μαξίμου (Αντώνης Καρακούσης στο Βήμα) και «ανάλωση» σε «βεντέτες άλλης εποχής» (κύριο άρθρο Καθημερινής). Σε πολλά δημοσιεύματα υποστηρίζεται πως πρόκειται για δυναμική πολιτική μετατόπιση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως του Β. Μαρινάκη και του ομίλου Βαρδινογιάννη, ακόμη και του συγκροτήματος Αλαφούζου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα τύμπανα πολέμου της διαπλοκής ήχησαν εξαιτίας εσωκομματικών εξελίξεων στη ΝΔ.
Η αλήθεια είναι πως οι κυβερνήσεις στοχοποιούνται από τα μίντια της διαπλοκής όταν διακυβεύονται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, όταν η (κάθε) κυβέρνηση παρουσιάζει αδυναμία να ισορροπήσει αντικρουόμενα συμφέροντα, όταν δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις ορισμένων εξ’ αυτών. «Follow the money», ήτοι «ακολούθα το χρήμα» – αυτός είναι ο κανόνας σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτή είναι και πάλι η απάντηση στην όχι και τόσο ξαφνική όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Μαξίμου και τους ισχυρούς μιντιάρχες.
Μέχρι τώρα το «καθεστώς Μητσοτάκη» κατάφερνε περίφημα να μοιράζει το ξεπούλημα της χώρας σε όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή την περίοδο το χρήμα βρίσκεται στα μεγάλα ντιλ στην ενέργεια και τα απορρίμματα. Μια ματιά στα «αντίπαλα» μπλοκ συμφερόντων για τις αναμενόμενες αναθέσεις τουλάχιστον 3,5 δισ., για τις οποίες έχουν λάβει θέση οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, όπου μετέχει ο Μαρινάκης, και Motor Oil του Βαρδινογιάννη με την εξαγορά της Ηλέκτωρ, αρκεί. Η δε «κόντρα με τον Βαρδινογιάννη» ξέσπασε λόγω της παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εξαγορά της Ηλέκτωρ.
Ας μην ξεχνάμε ότι στα 5,5 χρόνια ένθερμης υποστήριξης της ΝΔ από τα μιντιακά μπλοκ δεν είναι η πρώτη φορά που το «καθεστώς Μητσοτάκη» στοχοποιείται. Για παράδειγμα, στο τέλος του 2022, με ανοιχτό το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα Νέα έγραφαν τη μια εβδομάδα «υποκλοπές τέλος» και μερικές ημέρες μετά απαιτούσαν «να πέσει άπλετο φως». Τον Απρίλιο του 2004, επίσης, ο Α. Καρακούσης έγραφε για τον «σχεδόν ελέω Θεού, μονάρχη» Κ. Μητσοτάκη…
Ειδήσεις πίσω από την κάμερα
Βρήκαν θεσμικές διατάξεις για να θάψουν οριστικά τη διαφάνεια. Με πρόσχημα την προστασία προσωπικών δεδομένων – η οποία δεν έχει ισχύ σε δημόσια σφαίρα – το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην δημοσιοποιεί τα πρόσωπα που ελέγχονται για παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Είχε προηγηθεί η κατάργηση ενημέρωσης σε δημοσιογράφους. Όπως ακριβώς έπραξε εδώ και τρία χρόνια η ΕΡΤ η οποία επίσης δεν δημοσιοποιεί αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στη Διαύγεια.
Η εικόνα διάλυσης στα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την αποσύνθεση στο ίδιο το κόμμα. Οι εργαζόμενοι σε Αυγή και Στο Κόκκινο πραγματοποίησαν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας το αυτονόητο, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αυτή τη φορά δεν εισέπραξαν καν δικαιολογίες για τα οικονομικά προβλήματα. Προς το παρόν ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν πωλείται, ενώ για την εφημερίδα φημολογείται από ορισμένους κομματικούς κύκλους πως επίκειται οριστικό λουκέτο.
Για όποιον αναρωτιόταν τι στο καλό θα διαφημίσει η ΑΑΔΕ, μοναδική στο είδος και τη δραστηριότητα της, ώστε να αναθέτει επικοινωνιακό πρόγραμμα ύψους 4,28 εκατ. ευρώ, η απάντηση δόθηκε στη φιέστα των εγκαινίων στα νέα γραφεία της. Η παρουσία Μητσοτάκη καλύφθηκε διθυραμβικά από τη συντριπτική πλειονότητα των μίντια. Ο λογαριασμός για τη θετική δημοσιότητα της δράσης και των προσώπων της ΑΑΔΕ θα πληρωθεί κανονικά στα ΜΜΕ…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.11.24)