Δήμητρα Γκεμιτζόγλου*
▸Με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε από κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής, η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στον όρμο του Φαλήρου.
Πρόκειται για την παραλιακή ζώνη των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου, η οποία από την εποχή της χούντας παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για ανάπλαση και απόδοσή της στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που είναι μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες του Λεκανοπεδίου.
Στην πράξη, η αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης και του κεντρικού και τοπικού κράτους σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά συμφέροντα (εργολάβοι, malls, μαρίνες, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ), άφηναν τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου αποκλεισμένους από την πρόσβαση στη θάλασσα, και το παραλιακό μέτωπο είτε να ρημάζει είτε να τσιμεντοποιείται σταδιακά.
Τα τελευταία έργα ανάπλασης, που έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια, ξεκίνησαν το 2017, βασισμένα σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο κατά παραγγελία του γειτνιάζοντος Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ). Προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη μετακίνηση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα με ταυτόχρονη κάλυψή της κατά σημεία, όχι όμως την υπογειοποίησή της, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός λόφου μεταξύ των περιοχών μας και της παραλίας.
Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου «Άκτωρ», η πρώτη φάση των παρεμβάσεων ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, με καθοριστική ευθύνη και της περιφερειακής αρχής Πατούλη, η δεύτερη φάση, που αφορούσε τη διαμόρφωση του πάρκου, ουδέποτε προχώρησε.
Τα σημερινά σχέδια επανεκκίνησης των έργων χτυπούν «καμπανάκι» στους πολίτες σε Καλλιθέα και Μοσχάτο, καθώς προβλέπεται η παράδοση του χώρου σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία θα τον διαχειρίζεται και θα εισπράττει έσοδα από τις εμπορικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σ’ αυτόν. Ανοίγει δηλαδή διάπλατα ο δρόμος ώστε για άλλη μια φορά κεντρικό και τοπικό κράτος, κυβέρνηση και κεφάλαιο να πετάξουν στα σκουπίδια την ανάγκη των κατοίκων της περιοχής για έναν ποιοτικό, ελεύθερο δημόσιο χώρο, δημιουργώντας άλλο ένα εμπορικό πάρκο στα πρότυπα του Ελληνικού ή της Μαρίνας Φλοίσβου.
*μέλος δημοτικής κίνησης Καλλιθέας Μια Πόλη στο Δρόμο