Εμπόλεμο μέρος πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά η Ελλάδα στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά και τη διμερή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας την οποία υπέγραψε ο Κ. Μητσοτάκης με τον Β. Ζελένσκι. Ήταν η 21η συμφωνία που υπογράφει το Κίεβο με κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά για να παραμείνει ενεργή στον συγκεκριμένο πόλεμο.
Μητσοτάκης και Ζελένσκι συναντήθηκαν και έδωσαν τα χέρια στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας παρουσίασε το αποκαλούμενο «σχέδιο νίκης» της χώρας του στον πόλεμο – χωρίς, πρακτικά, να πείσει κανέναν. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος στο Χ, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει να καλύπτει τις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Παράλληλα, θα προσφέρει επιπλέον πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης των πιλότων και τεχνικών μας στα F-16».
Από την πλευρά της Αθήνας, όπως ήταν αναμενόμενο, η έμφαση δόθηκε στα «ανταλλάγματα» που φέρονται να έχουν διασφαλιστεί. Ανάμεσά τους, η συμμετοχή ελληνικών ομίλων στην ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου, που αποτιμάται σε αρκετά δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σε κίνδυνο ολόκληρο τον λαό, εμπλέκοντάς τον σε πολεμικές περιπέτειες, με στόχο να διασφαλίσει νέες πηγές κερδοφορίας για το ελληνικό κεφάλαιο, έστω και σε εργολαβικό ρόλο.
Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση όχι απλώς θα παραμείνει το καλό και πρόθυμο «παιδί» της Δύσης, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα διστάσει να στείλει ακόμη και στρατό, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, στο πλευρά του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ, εάν κρίνει ότι έτσι ενισχύει τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού στην περιοχή.