Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου*
▸ Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με μία προκλητική και άκρως αυταρχική τακτική, δεν προχωρά σε αυτοδίκαιη πράξη μονιμοποίησης τριών συναδέλφων (μονιμοποιήσεις έχουν να γίνουν τουλάχιστον 15 χρόνια!), επειδή οι δύο δεν έχουν έκθεση αξιολόγησης ενώ στην τρίτη δεν αναγνωρίζουν την εξάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου και την καλούν να υπηρετήσει ακόμη έξι μήνες για να γίνει αυτοδίκαιη η πράξη.
Ταυτόχρονα, τηλεφωνικώς απειλούν και εκβιάζουν όσους δεν έχουν κάνει αξιολόγηση (ιδιαίτερα αν έχουν θέση ευθύνης), επειδή μετείχαν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες στοχοθεσίας και αξιολόγησης, με πειθαρχικές διώξεις.
Με μεγάλη «ευκολία» δίνουν μια αυθαίρετη και ανυπόστατη ερμηνεία του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ΔΚ), που φτάνει τα όρια της διαστρέβλωσής του κάνοντας επίκληση ενός απαράδεκτου εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας πραγματοποίησε παρέμβαση στην Υπηρεσιακή Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη 26/9, στην οποία μετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.
Η υπηρεσιακή γραμματέας επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση που θα οριστεί άμεσα, ζητώντας χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί αρμοδίως, καθόσον δεν ήξερε τι προβλέπει σχετικά ο Δ.Κ! Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε απειλές ή εκβιασμούς και απαιτήσαμε την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων.
«Νόμος είναι το δίκιο των επενδυτών». Για να προχωρήσουν όλα αυτά η κυβέρνηση ενεργοποιεί τη σιδερένια φτέρνα του «Νόμος, Τάξη, Κέρδος»! Η πολιτική των μη προσλήψεων έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες κενά στις δημόσιες υπηρεσίες. Με μειωμένους μισθούς, οι εργαζόμενοι παλεύουμε καθημερινά με όλο και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε υπόλογοι για τα χάλια του κράτους απέναντι στην κοινωνία.
Με τα παράλληλα και αλληλοσυμπληρούμενα συστήματα αξιολόγησης – στοχοθεσίας – κινητικότητας – επιλογής Προϊστάμενων οικοδομούν ένα πλαίσιο ανταγωνιστικό, εκβιαστικό και τρομοκρατικό για τους εργαζόμενους.
Τα μεγάλα κενά στο Δημόσιο χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε μορφής, με στόχο η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα να εργάζεται σε καθεστώς ομηρίας και απόλυτης εξάρτησης.
*Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων υπουργείο Γεωργίας νομού Αττικής