Άρχοντας της επαρχίας ο Ανδρουλάκης, τέταρτος στην Αττική ο Χάρης Δούκας
Ανοιχτή παραμένει η μάχη στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη ηγεσίας μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, σε μια εσωκομματική διαδικασία που τα ΜΜΕ επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως «ολική επαναφορά» του πάλαι ποτέ ισχυρού πόλου εξουσίας σε τροχιά «κυβερνησιμότητας» και κυρίαρχης εναλλακτικής λύσης.
Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή με τον πρώτο να έχει ένα μικρό προβάδισμα με ποσοστό 29,64% στον πρώτο γύρο έναντι 21,41% του δεύτερου χωρίς να αναπτύσσει ωστόσο σαφή δυναμική νίκης όπως το 2021. Παρά την αυξημένη συμμετοχή ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 10.000 ψήφους λιγότερες από την προηγούμενη διαδικασία (89.000 αντί για 99.000 ψήφους) στον πρώτο γύρο κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σίγουροι ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να οδηγήσει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη στο «επόμενο επίπεδο».
Ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη δυναμική φάνηκε να είναι ο Παύλος Γερουλάνος που έχασε το «εισιτήριο» για τη δεύτερη θέση για μόλις 850 ψήφους (63.632 ψήφοι, 21,12% έναντι 64.490 ψήφους του Χάρη Δούκα). Ωστόσο ο Π. Γερουλάνος παρά τις επικοινωνιακές ικανότητες που έδειξε στο ντιμπέιτ, δεν έδειξε να εκφράζει κάποια διαφορετική πολιτική πρόταση από τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Ο δεύτερος γύρος θα κριθεί περισσότερο από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί παρά από τη γραμμή που θα δοθεί από όσους αποκλείστηκαν από τη συνέχεια και τις συμφωνίες που θα γίνουν για την επόμενη μέρα. «Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας», λέει ο Χ. Δούκας, συνέχεια και σταθερότητα ζητάει ο Ν. Ανδρουλάκης.
Γεωγραφικός διχασμός
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι είναι διχασμένοι και με ανθρωπογεωγραφικούς όρους. Ο Πάνος Γερουλάνος βγήκε πρώτος στην περιφέρεια Αττικής με 27,2% έναντι 25,56% της Διαμαντοπούλου, 20,8% του Ανδρουλάκη και μόλις 17,93% του Χάρη Δούκα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σάρωσε στην Κρήτη, που ψήφισε με τοπικιστικά κριτήρια με 61,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεύτερη στην Κρήτη βγήκε η Άννα Διαμαντοπούλου με μόλις 12,3%.
Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την οργανωτική του δύναμη και βγήκε πρώτος σε 9 από τις 13 περιφέρειες, με το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του να επιτυγχάνεται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (40,62%).
Ο Χάρης Δούκας βγήκε πρώτος στην Περιφέρεια Ηπείρου (31%) και συγκέντρωσε πολύ ψηλά ποσοστά σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα αλλά οι «χαμηλές πτήσεις» στην Αττική δημιουργούν προβληματισμό στο επιτελείο του.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρώτος βγήκε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης με 26,09%.
Ο παράγοντας Διαμαντοπούλου και η γραμμή προσέγγισης με την κυβέρνηση
Η Άννα Διαμαντοπούλου πήρε τελικό ποσοστό 19,52% και 58.809 ψήφους. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι άσχημο για μια πολιτικό που εδώ για μια δεκαετία είχε διακόψει τους οργανωτικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, είχε ιδρύσει δική της κίνηση (με δύο στελέχη που σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα) και «φλέρταρε» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ωστόσο βγήκε τέταρτη, ενώ πήρε λιγότερους ψήφους και μικρότερο ποσοστό από τον Ανδρέα Λοβέρδο το 2021 (69.827 ψήφους και 25,98%), που πολιτικά εκφράζει το ίδιο σοσιαλφιλελεύθερο ρεύμα δεξιάς συναινετικής αντιπολίτευσης. Οι ψήφοι που πήρε και η δεύτερη θέση σε μεγάλες περιφέρειες (Αττική, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη) δείχνουν ότι εντός ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρή αν και όχι κυρίαρχη η γραμμή που θέλει να μετατοπιστεί το εκκρεμές πιο δεξιά στην οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αστυνόμευση αλλά και σε θέματα όπως το μεταναστευτικό (δεν είναι τυχαία η ρατσιστική αποστροφή της ενάντια σε μια «σκουρόχρωμη Ευρώπη»
Υψηλή συμμετοχή, όχι εντυπωσιακή
Πάνω από 300.000 άνθρωποι αν εμπιστευτούμε τα επίσημα στοιχεία (303.223) συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία της «εκλογής από τη βάση» της Κυριακής. Πρόκειται για το αμφιλεγόμενο αμερικανοκεντρικό μοντέλο που αρχικά εισήγαγε στην ελληνική πολιτική ζωή ο Γιώργος Παπανδρέου πριν 20 χρόνια που εξελέγη ως μοναδικός υποψήφιος από… 1.000.000 πολίτες λίγο πριν ηττηθεί εκλογικά. Στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ είχαν ψηφίσει 270.000 άνθρωποι. Αυτό που είναι φανερό είναι ότι παραμένει μια ισχυρή δυσαναλογία μεταξύ της πελατειακής-οργανωτικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και της εκλογικής του απήχησης. Ενδεικτικά στις αντίστοιχες διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ψήφιζαν κάθε φορά λιγότεροι αλλά στις εκλογές έπαιρνε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ. Η άνοδος των μελών κατά 30.000 δεν είναι άνευ σημασίας ωστόσο δεν φανερώνει κάποια εκρηκτική δυναμική για ένα κόμμα που πλασάρεται από το σύστημα ως ο κυρίαρχος πλέον εναλλακτικός πόλος μετά τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.