Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Ο ρυθμιστικός ρόλος του νεοφιλελεύθερου – σημιτικού μπλοκ αναδείχθηκε στις εκλογές του Α’ γύρου.
Αν και στον πρώτο γύρο των εκλογών ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ άπαντες εστιάζουν στο «δίπολο» Νίκου Ανδρουλάκη – Χάρη Δούκα, που αναδείχθηκε από τους 300.000 ψηφοφόρους της πράσινης κάλπης, άλλο είναι το ουσιαστικό στοιχείο τους: Η ρυθμιστική κυριαρχία της κεντροδεξιάς.
Μπορεί το 29,6% που συγκέντρωσε ο νυν προέδρος και το 21,4% του δήμαρχου Αθήνας να τους έχρισε διεκδικητές στις εκλογές της Κυριακής, όμως προκειμένου ένας εκ των δύο να εκλεγεί οφείλει να στηριχθεί από το 40,64% που συγκέντρωσε αθροιστικά το δίδυμο Παύλου Γερουλάνου – Άννας Διαμαντοπούλου, που μάλιστα στην Αττική άφησε στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα Ανδρουλάκη και Δούκα.
Πρόκειται για τον «πόλο» του εκσυγχρονιστικού – «Σημιτικού» ΠΑΣΟΚ που εδώ και χρόνια έχει δώσει «ακροκεντρώα» διαπιστευτήρια στον νεοφιλευθερισμό. Μάλιστα στην περίπτωση της Άννας Διαμαντοπούλου, υπάρχουν πρόσφατα και απτά δείγματα προθέσεων συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με κορυφαίο το ότι αποτέλεσε επιλογή του πρωθυπουργού για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.
Ήδη από την «μετεκλογική» Δευτέρα, οι διεκδικητές της προεδρίας κατέστησαν σαφές ότι έχουν πάμπολλα σημεία σύγκλισης με τους δύο «χαμένους» του πρώτου γύρου. Από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίστηκε ότι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν Γερουλάνο η Διαμαντοπούλου «ταιριάζουν γάντι» στο εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα, ξεπερνώντας έτσι σε «χρόνο μηδέν» την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ανδρουλάκη – Γερουλάνου τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο βουλευτής Α’ Αθήνας ήταν από τους πρώτους που αμφισβήτησαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χάρης Δούκας δεν πήγε πίσω. Στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη έσπευσε να επισημάνει ότι «ο Παύλος έχει φτιάξει ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αμέσως επόμενη μέρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει επίσης εκφράσει πολύ ωραία πράγματα, κυρίως στο κομμάτι της ψηφιοποίησης». Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο debate των 6 αρχικών υποψηφίων η πρώην υπουργός είχε κατηγορήσει τον δήμαρχο Αθήνας για… αριστερή απόκλιση. Άλλωστε στο επιτελείο του Χάρη Δούκα «φιγουράρουν» βασικά στελέχη του «σημιτικού ΠΑΣΟΚ» όπως ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο πόλος Γερουλάνου – Διαμαντοπούλου φαίνεται μάλιστα να έχει αντιληφθεί πλήρως τον νέο ρόλο του, με την πρώην υπουργό να έχει την στήριξη του «συνδικαλιστικού» του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, όπως και επιμελητηριακών στελεχών του κόμματος. Γεγονός που εξηγεί (μαζί με τη στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ) την εκλογική της απόδοση. Ο Παύλος Γερουλάνος πάλι, τα τελευταία 2,5 χρόνια φαίνεται να κατασκευάζει δικό του, αυτόνομο μηχανισμό, που επίσης έδειξε τις δυνατότητές του στις εσωκομματικές εκλογές, όπου παρά λίγο να «πετάξει έξω» από τον δεύτερο γύρο τον Χάρη Δούκα. Πλέον φιλοδοξεί να αποτελέσει διακριτό παράγοντα στο ΠΑΣΟΚ – για τον λόγο αυτόν άλλωστε επιδίωξε προσωπική συνάντηση την περασμένη Τρίτη τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Χάρη Δούκα.
Το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα βγει πρόεδρος την Κυριακή, θα «δοκιμάσει τις δυνάμεις του» τους επόμενους μήνες, εκμεταλλευόμενο και την ελεύθερη, δημοσκοπικά, πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον τα δείγματα είναι θετικά, είναι πιθανό να επιχειρήσει να λειτουργήσει ως ο νέος εναλλακτικός πόλος του συστήματος, με μία αυτόνομη πορεία. Σε περίπτωση πάλι που… «δεν τραβάει» αυτόνομα, τα σενάρια περί «ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς» έχουν ήδη «γραφτεί» και περιμένουν να υλοποιηθούν μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε έχουν ακραιφνείς υποστηρικτές στο εσωτερικό το ΠΑΣΟΚ, με κύριο εκφραστή τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (12.10.24)