Ιωάννα Καρδάρα
▸Κατάργηση της καθημερινής λειτουργίας των νοσοκομείων, πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου
Την έντονη αντίδρασή τους στο νέο καθεστώς εφημερίας που προωθεί η κυβέρνηση εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς με έμμεσο τρόπο επιδιώκεται να εφαρμοστεί ένα σχέδιο καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής.
Όπως εξηγεί στο Πριν η γιατρός και μέλος των ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας και της ΕΙΝΑΠ Όλγα Κοσμοπούλου, μέσω του καθεστώτος εφημέρευσης που θέλει να επιβάλει το υπουργείο Υγείας «καταργείται η καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου όσον αφορά και την διάγνωση και την περίθαλψη και την παροχή εξετάσεων και τακτικών ιατρείων». Σύμφωνα με την Όλγα Κοσμοπούλου ένα ακόμη αρνητικό είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό, καθώς δεν επαρκεί, και με το νέο σύστημα θα κληθεί να υπερβάλει εαυτόν και να εξοντωθεί.
«Εντατικοποιείται τρομακτικά η εργασία. Είναι ολοφάνερο, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το επικοινωνιακό της πρόβλημα και δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα επί της ουσίας. Χωρίς να κάνει προσλήψεις, χωρίς να δώσει κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο ΕΣΥ, γιατί σε κάποιες ειδικότητες όπως η παθολογία πλέον δεν έρχονται οι γιατροί να εκπαιδευτούν καν σ’ αυτό ή να διοριστούν στο νοσοκομείο καθώς ξέρουν πως οι συνθήκες θα είναι ακραία εντατικές, καλεί τους ήδη εξοντωμένους να εξοντωθούν παραπάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εδώ και μήνες το υπουργείο Υγείας επεξεργαζόταν το νέο σχέδιο για τις εφημερίες, προσπαθώντας να θέσει το ζήτημα της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαρχής εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέναντι σε αυτή την αλλαγή. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο επανήλθε αυτόν τον μήνα, τονίζοντας ότι αυτό που προς στιγμήν εξετάζουν, είναι «σχέδια προσομοίωσης για να δουν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνο αναμονής στα επείγοντα».
«Ουσιαστικά επιδιώκουν με το ίδιο ακριβώς προσωπικό, με την ίδια ακριβώς κτιριακή υποδομή, με τις ίδιες κλίνες και χωρίς ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα να κάνουν ένα επικοινωνιακό τρικ και να κερδίσουν στα σημεία της ενημέρωσης. Να πουν ότι ανοίξαμε τα νοσοκομεία και όλα πλέον είναι καλά. Δεν γνωρίζουν καθόλου τους χώρους των νοσοκομείων και τη λειτουργία τους. Άρα δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ένας σημαντικός λόγος για αναμονή στα ΤΕΠ είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τραυματιοφορέων και νοσηλευτών ή ότι καθυστερούν πάρα πολύ τα εργαστηριακά για διάφορους λόγους τεχνικής φύσεως. Οπότε είναι μοιραίο να είναι τόση η αναμονή με αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα δεδομένα. Και βεβαίως παραγνωρίζουν τελείως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες για να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεχνάει ότι είχε κλείσει τις νοσοκομειακές κλίνες στην προηγούμενη θητεία του επί μνημονίων. Και ότι αυτές οι κλίνες είναι απαραίτητες, διότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων», σημειώνει η Όλγα Κοσμοπούλου και προσθέτει ότι μέσω του νέου σχεδίου θα καταργήσουν ουσιαστικά τα νοσοκομεία σαν λειτουργικές μονάδες περίθαλψης που είναι τώρα, μετατρέποντας όλη την ιατρική και νοσηλευτική λειτουργία σε λειτουργία εφημερίας κι επειγόντων.
«Η κατανομή των νοσοκομείων που εφημερεύουν με τον τρόπο που είναι σήμερα σαφώς δεν είναι αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε πολλά άλλα νοσοκομεία. Υπάρχουν όμως πράγματα που γίνονται σε τακτική βάση και που θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Ο ασθενής που εισάγεται στο νοσοκομείο δεν πέφτει σε μια μαύρη τρύπα. Έχει διαγνωστικές εξετάσεις, λειτουργία ιατρικής και νοσηλευτικής ομάδας που τον βλέπει σε καθημερινή βάση, που τον θεραπεύει, που τον διαγιγνώσκει. Έχουμε δύσκολα διαγνωστικά περιστατικά. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται αν πρέπει να αδειάσεις τα κρεβάτια γρήγορα για να εφημερεύσεις πάλι», επισημαίνει και τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς με χρόνια ή σοβαρά προβλήματα θα ανακυκλώνονται από εφημερία σε εφημερία.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν θα μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους στο δημόσιο νοσοκομείο, μοιραία θα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με ορόσημο την πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου. Μάλιστα την Τετάρτη 25/9 έγιναν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις του προσωπικού, με αποφάσεις των σωματείων, στα νοσοκομεία «Αττικόν», Νίκαιας, «Ασκληπιείου» Βούλας, «Θριάσιου», ΨΝΑ Δαφνί, Ευαγγελισμός και Παίδων Πεντέλης. «Έχει δοθεί τελεσίγραφο ότι εμείς δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε», καταλήγει.