Δημήτρης Σταμούλης
Αύξηση κατά… 40 ευρώ ανά έτος στον κατώτατο μισθό, μέσος μισθός στα προ… 18ετίας επίπεδα
Υπερ-πλεονάσματα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μισθοί καθηλωμένοι στα προ μνημονίων επίπεδα, ακόμα μεγαλύτερη ένταση του φοροληστρικού καθεστώτος για τον λαό, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο αλλά και γιγάντιες δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς, με τις «ευλογίες» της ΕΕ, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025 – 2028.
Αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος δήλωσε ότι «μεγάλο τμήμα των παραπάνω δαπανών που θα επιτρέπεται από την ΕΕ να κάνουμε, θα πηγαίνει σε συντάξεις και αύξηση αμυντικών δαπανών για Ραφάλ, F35 και Μπελαρά»! Όπου για συντάξεις βέβαια προβλέπονται αυξήσεις-ψίχουλα 2%-2,5%, ενώ για πολεμικούς εξοπλισμούς δισεκατομμύρια. Η ΕΕ και το κεφάλαιο δείχνουν απροκάλυπτα τις «ιεραρχήσεις» τους: για ψωμί τίποτα, για όπλα τα πάντα!
Το Μεσοπρόθεσμο, που είναι η συνέχεια του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας, αποτελεί έναν σκληρό μηχανισμό που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε όλα τα κράτη μέλη της προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ό,τι ξεπερνά τον «κανόνα του ορίου δαπανών» θα κόβεται ενώ το ποσοστό κατά το οποίο δύνανται να αυξηθούν οι δαπάνες θα είναι συγκεκριμένο, αφού προέχει το χρέος και η αποπληρωμή των δανειστών!
Η ΕΕ και το κεφάλαιο δείχνουν απροκάλυπτα τις «ιεραρχήσεις» τους, για ψωμί τίποτα, για όπλα τα πάντα!
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση του χρέους στο 133,4% το 2028 όταν σήμερα είναι 153,7%, δηλαδή πάνω από το 147% του 2010, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο! Το πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί το «μαξιλάρι» για την αποπληρωμή του χρέους, θα ανέρχεται σχεδόν κάθε έτος στο 2,4% του ΑΕΠ (2,5% προβλέπεται μόνο για το 2025). Η ανεργία προβλέπεται να κινηθεί πτωτικά και το 2028 να μειωθεί στο 8,5%, κυρίως ως αποτέλεσμα του αντεργατικού πλαισίου που επιβάλλει ελαστική και ανασφαλή εργασία και επιδοτούμενες προσλήψεις. Ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα φτώχειας και από 830 ευρώ (μεικτά) να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027 – αύξηση 40 ευρώ ανά έτος – και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Αυτός όμως ήταν ο μέσος μισθός προ 15 ετών καθώς το 2009 διαμορφωνόταν στα 1.542 ευρώ, ενώ ο πραγματικός μισθός (υπολογίζοντας τη μεταβολή των τιμών) ήταν 1.626 ευρώ.
Για τα κοινωνικά επιδόματα προβλέπεται «μεταρρύθμιση» και «εναρμόνιση κριτηρίων επιλεξιμότητας», με απώτερο στόχο να καταστούν λιγότεροι οι δικαιούχοι, ενώ για το επίδομα ανεργίας προβλέπεται «άμβλυνση των αντικινήτρων για εργασία» και πιο λίγα για πιο λίγους. Στην πολιτική αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές θεσπίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση για ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ ως «δώρο» στις ασφαλιστικές εταιρείες και απαλλαγή ευθυνών του κράτους, ενώ μνεία γίνεται στην υγεία, για τα απογευματινά χειρουργεία, και στην εκπαίδευση, για την καθιέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το Μεσοπρόθεσμο συμπυκνώνει τον αντεργατικό «οδικό χάρτη» μέχρι το 2028, τη σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους και τον λαό και τη διασφάλιση για τους δανειστές και την Ε.Ε., ότι πάνω από όλα θα παραμείνουν το χρέος και οι ανάγκες του κεφαλαίου. Όσο για τις μεγάλες… επιτυχίες της κυβέρνησης, οι αριθμοί συχνά κρύβουν την πραγματικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι πίσω από τα πανηγύρια για τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του οκταμήνου κατά 4,6% και 1,9 δισ. ευρώ κρύβεται η εκτίναξη της φοροληστείας, καθώς τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά μισό δισ. ευρώ, από τον ΕΦΚ (καύσιμα) κατά 132 εκατ. ευρώ και από τον φόρο εισοδήματος κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε «κολλημένος» στο 3% και τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα ένα μέσο νοικοκυριό να δαπανά κάτι περισσότερο από το 1/5 των μηνιαίων εξόδων του για τρόφιμα.