Δημήτρης Σταμούλης
Λιγοστά «τυράκια», μεγάλη φορο-αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων
Αυξημένα έσοδα από φόρους, υπερ-πλεόνασμα για τη διασφάλιση των δόσεων του χρέους στους δανειστές, πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δημοσιονομικά μέτρα – ασπιρίνες για τα λαϊκά στρώματα και εκτίναξη πολεμικών δαπανών για φρεγάτες και αεροπλάνα, προβλέπονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025. Παράλληλα υποβλήθηκε στην Κομισιόν και το πρώτο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, το οποίο αποτελεί έναν σκληρό μηχανισμό που έχει επιβάλει η ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη της προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση ως καλός… στρατιώτης των Βρυξελλών και του κεφαλαίου, τηρεί ευλαβικά τον «κανόνα του ορίου δαπανών», σφίγγει το ζωνάρι για τις κοινωνικές ανάγκες αλλά ανοίγει την κάνουλα των δαπανών για φρεγάτες Μπελαρά, Ραφάλ και F35, όπως έχει δηλώσει εμφατικά ο Κ. Χατζηδάκης σε σχέση με το πού θα πάνε οι επιπλέον δαπάνες που επιτρέπει η ΕΕ να διαθέσει το ελληνικό κράτος.
Κομμένος και ραμμένος στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας ο προϋπολογισμός
Η ίδια η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι με τον νέο προϋπολογισμό τηρεί τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας και την κάλυψη των «αναγκαίων δαπανών» για την άμυνα, με διάφορες «σάλτσες» περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος» και αντιμετώπισης «προκλήσεων», όπως το δημογραφικό ή το στεγαστικό πρόβλημα. Ωστόσο από το Μεσοπρόθεσμο και τους στόχους για πρωτογενή υπερ-πλεονάσματα ύψους 2,4% για το 2024, 2,5% για το 2025 και 2,4% για τα έτη 2026 – 2028, γίνεται σαφές ότι ο λαός θα υποστεί έναν νέο γύρο ανελέητης φοροαφαίμαξης και κοινωνικής ανέχειας. Έτσι θα επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι κι όχι μέσα από το δήθεν αναπτυξιακό «θαύμα», που διαφημίζει το κυβερνητικό επιτελείο.
Είναι ενδεικτικό ότι το πραγματικό ΑΕΠ του 2024 αυξάνεται κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2019, αλλά τα συνολικά φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν την ίδια περίοδο με πολλαπλάσιο ρυθμό, άνω του 22%. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι 38% υψηλότερα από το 2019. Από την άλλη, το μερίδιο των κερδών ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από 40,7% το 2019 σε 45,1% το 2023, προφανώς και γιατί το ένα τρίτο των μισθωτών έχουν μισθό κάτω από 800 ευρώ μικτά και το 53% έχουν μικτό μισθό έως 1.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση στο προσχέδιο προϋπολογισμού περιγράφει μια σειρά από μέτρα που υποτίθεται ανακουφίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ωστόσο πιο πολύ ως «τυράκι» λειτουργούν, για να δικαιολογηθεί η μεγάλη αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων, παρά δίνουν μίαν ανάσα στον χειμαζόμενο λαό. Το ποσό των «παρεμβάσεων» το 2025 ανέρχεται σε μόλις 1,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα ανέλθει στα 68,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,4 δισ. πάνω από το 2024. Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 προβλέπεται να φτάσει τα 5,96 δισ. ευρώ, όταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η πρόβλεψη ήταν για 5 δισ. ευρώ. Συνολικά για την περίοδο 2025 – 2028 προβλέπεται η είσπραξη περίπου 30 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την άμεση και έμμεση φορολόγηση του λαού και που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 35 δισ. ευρώ τουλάχιστον για τα έξοδα τόκων.
Ωστόσο οι μισθοί των εργαζομένων θα αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς από τους ρυθμούς αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι όλο και μικρότερο μερίδιο από το ΑΕΠ θα πηγαίνει στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 ευρώ μεικτά σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Μιλάμε βέβαια για μεσοσταθμική αύξηση 40 ευρώ ετησίως, δηλαδή κάτω από 5%. Ενώ ο μέσος μισθός εξαγγέλλεται ότι θα φτάσει στα 1.500 ευρώ το 2027, όταν προ 18 ετών (2009) ήταν 1.542 ευρώ, ενώ ο πραγματικός μισθός (υπολογίζοντας τη μεταβολή των τιμών) ήταν 1.626 ευρώ! Ενώ περίπου 600.000 εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα συνεχίσουν να διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Η κυβέρνηση μιλά και για αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο, οι οποίες θα φτάσουν έως το 2027 τα 100 ευρώ μέσω της εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που τον Απρίλη του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2025 δε θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ (μεικτά), σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αφού ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο σήμερα είναι 850 ευρώ, ενώ οι μισθοί θα παραμείνουν 12 και όχι 14 όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Και οι όποιες εξαγγελίες για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ αποδεικνύονται «άνθρακες», με την ΟΕΝΓΕ να ζητά 20% αύξηση του βασικού μισθού των νοσοκομειακών γιατρών, διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας καθώς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αιτήματα για τα οποία κωφεύει το οικονομικό επιτελείο.
Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι ένα ποσοστό από τα επιπλέον χρήματα που η ΕΕ επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να δαπανήσει θα κατευθυνθεί στις συντάξεις, με αυξήσεις όμως έως 2,5%. Δηλαδή 17 – 20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ, ή 56 με 66 λεπτά ημερησίως! Ενώ όσες συντάξεις υπερβούν το αφορολόγητο όριο των 9.200 ευρώ θα φορολογηθούν και άρα θα μειωθούν. Χώρια που οι θηριώδεις ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, έως και 448%, αφαιρούν άλλα 30 εκατ. ευρώ από την τσέπη των ασφαλισμένων, κυρίως των συνταξιούχων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι εν τέλει η πιο σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι αυτή των 440 εκατ. ευρώ που θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των εργοδοτών!
Το ταξικό εργατικό κίνημα οφείλει να σηκώσει το γάντι της κυβέρνησης και να απαντήσει μαχητικά και απεργιακά στον νέο γύρο αφαίμαξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που επιβάλλει ο προϋπολογισμός. Όχι με επετειακές «τουφεκιές», αλλά με συντονισμένο πανεργατικό αγώνα στα χέρια των εργαζομένων.