Γιώργος Κρεασίδης
Μαχητική ήταν η κινητοποίηση των εργαζομένων και του μαζικού κινήματος με αφορμή την παρουσία του Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της Καμάρας δυναμικό ήταν το μπλοκ των εργαζομένων που καλούσε στη διαδήλωση . Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε με τη ζωντάνια του το μπλοκ των μελών της παλαιστινιακής κοινότητας με συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και τη γενοκτονία. Ξεχώριζε, επίσης, το μπλοκ των εκπαιδευτικών σωματείων, ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ξεκίνησαν αγωνιστικά τη χρονιά ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων και την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Με τα πανό τους συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Β. Ελλάδος, η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο της ΒΙΟΜΕ και η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων στον παλαιστινιακό λαό. Με συνθήματα για μια αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος διαδήλωσαν οι φοιτητές και φοιτήτριες της Attack στα ΑΕΙ. Από το κίνημα για το περιβάλλον και της πάλης ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, παρουσία είχαν και πολιτικές δυνάμεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΚΚΕ (μ-λ), ο Διαρκής Αγώνας, το ΕΕΚ, καθώς και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου. Διακριτά κάλεσε η ΟΚΔΕ στην Αγ. Σοφίας με Εγνατία.
Οι συλλογικές συμβάσεις και η ακρίβεια ήταν οι βασικές αιχμές στο κάλεσμα των σωματείων που επηρεάζει το ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ, κεντρικό στοιχείο στην οποία ήταν η παρουσία του γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.
Χωρίς μαζικότητα ήταν η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου, παρά την πανελλαδικής κλίμακας κινητοποίηση εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Αν και η συνθηματολογία ήταν γύρω από την ακρίβεια, τίποτα συγκεκριμένο δεν ακούστηκε για την πάλη ενάντια σε αυτή. Τη συγκέντρωση αυτή στήριξαν οι πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Παρουσία είχαν και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το ΣΕΚ, το Μ-Λ ΚΚΕ, ενώ εκεί κατέληξε η προσυγκέντρωση που κάλεσαν ΜΕΡΑ25, ΛΑΕ/ΑΡΑΣ, Αναμέτρηση, Μετάβαση, ΔΕΑ, Κόκκινο Νήμα και Ξεκίνημα.
Η αποτίμηση της κινητοποίησης καταγράφει την ανάγκη συγκεκριμένου αγωνιστικού σχεδιασμού απεργιακής μορφής, καθώς δεν είναι αρκετή η δυσφορία και η αγανάκτηση για να τροφοδοτήσει την υπέρβαση των δυσκολιών και τη συσπείρωση των εργαζομένων. Η ταξική επιθετικότητα των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δείχνει ότι δεν σταματά η κυβέρνηση με μια δράση που έχει ορίζοντα την καταγραφή της διαμαρτυρίας. Μπαίνει επί τάπητος η ανάγκη ανάπτυξης ανατρεπτικών αγώνων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (14.9.24)
Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Χωρίς «αλόγιστες παροχές», αλλά με όργιο εξοπλισμών