Γιώργος Κρεασίδης
Ζητούμενο αποφασιστικοί αγώνες που θα «πονάνε» κεφάλαιο και κυβέρνηση
Το στίγμα της ΓΣΕΕ καταγράφει το αίτημά της προς την κυβέρνηση για … συνδιαχείριση του ΓΕΜΗΣΟΕ, του αντεργατικού Μητρώου
Περικυκλωμένος από διαδηλωτές θα βρεθεί το Σάββατο 7/9 το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, όπου θα εμφανιστεί στην ετήσια κρατική φιέστα, επιχειρώντας ένα επικοινωνιακό λίφτινγκ στην κυβερνητική πολιτική. Γιατί το καλάθι θα είναι άδειο, για άλλη μια χρονιά…
Στην Καμάρα στις 7/9 στις 6 μ.μ. καλούν σε μια ανεξάρτητη εργατική συγκέντρωση μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνδικαλιστικά και φοιτητικά σχήματα, φορείς και συλλογικότητες του μαζικού κινήματος, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης Αριστεράς και πολιτικά σχήματα με αναφορά στους κοινωνικούς αγώνες.
Στο κάλεσμα που υπογράφουν 162 συνδικαλιστές δίνουν το στίγμα της συγκέντρωσης στην Καμάρα, με ένα μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, αλλά και πάλης ενάντια σε εθνικισμό, πόλεμο και ρατσισμό. Στο κάλεσμα τονίζεται πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη διάβασε ανάποδα τη μαζική αποδοκιμασία των ευρωεκλογών και βιάζεται να προχωρήσει τα αντιλαϊκά σχέδιά της». Αυτές οι επιλογές άφησαν τη σφραγίδα τους στο καλοκαίρι των καταστροφικών πυρκαγιών, στο έγκλημα της διάλυσης της δημόσιας υγείας και κυρίως στην ένταση της εκμετάλλευσης και την ακρίβεια που εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτές τις συνθήκες και με τις συνέπειες του πολέμου και των εξοπλισμών να δημιουργούν βαθιές πληγές στο σώμα της κοινωνίας, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η αποφασιστική σύγκρουση. Βασική προϋπόθεση είναι αιτήματα που στέκονται στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων και της κοινωνίας, μορφές πάλης που θα «πονάνε» την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αποφασιστικότητα και διάρκεια στις κινητοποιήσεις. Αλλά και η αταλάντευτη προσήλωση στον στόχο της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Μόνο έτσι θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον κόσμο της εργασίας ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το στίγμα της ΓΣΕΕ για την περίοδο καταγράφει το αίτημά της προς την κυβέρνηση για … συνδιαχείριση του ΓΕΜΗΣΟΕ, του μητρώου που προβλέπει η αντισυνδικαλιστική νομοθεσία και έχει προκαλέσει τη γενικευμένη αντίδραση των σωματείων. Η ΑΔΕΔΥ ακολουθεί επαναλαμβάνοντας τα ευχολόγια για μια συμβολική αύξηση 10% χωρίς να συνδέει το αίτημα με την αντιπαράθεση με τη διάλυση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ αποφεύγει ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για έναν απεργιακό σχεδιασμό. Συναίνεση στην πράξη προσφέρει στην κυβέρνηση η άκαρπη συνεδρίαση χωρίς αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου στις 30/8, με ευθύνες των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ.
Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση σωματείων στην πλατεία ΧΑΝΘ με ένα πλαίσιο που καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική και τον ρόλο της κυβέρνησης, αλλά με αιτήματα που διαχωρίζουν την «ανακούφιση» των εργαζομένων από την αναγκαία ανατροπή, όπως αυξήσεις για εισαγωγικό μισθό κάτω από 1.000, χωρίς διεκδίκηση κατάργησης των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, σιδηρόδρομους κ.ά. Παράλληλα δεν προτείνει ένα αγωνιστικό σχέδιο, έτσι ώστε να μην ακολουθεί παραδοσιακά η εκτόνωση από τον κοινό σχεδιασμό με τη ΓΣΕΕ. Επιλογές που εξηγούν τον περιορισμό της παρουσίας του ΠΑΜΕ και τη συνάντηση στα προεδρεία με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Την Κυριακή 8/9 στις 11 πμ θα γίνει συνέλευση αγώνα στην ΕΔΟΘ με θέματα την αποτίμηση της συγκέντρωσης στην Καμάρα και των διαδηλώσεων, αλλά και τη συζήτηση για την αναγκαία αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και την επιθετικότητα του κεφαλαίου.
ΔΕΘ: 150 συνδικαλιστές υπογράφουν κάλεσμα για ανεξάρτητη εργατική συγκέντρωση