Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Σε αγωνιστική τροχιά εν μέσω μεγάλης ανόδου του κατασκευαστικού κλάδου
Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) στις 18 Ιουλίου στον χώρο του ΤΕΕ. Από την πλευρά του σωματείου τέθηκε η μεγάλη άνοδος στον κλάδο της μελέτης-κατασκευής μιλώντας για μια νέα «χρυσή εποχή» κερδοφορίας για τις τεχνικές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι. «Οι εργοδότες μιλούν για κέρδη και ζημιές, ενώ η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο χαρακτηρίζεται από εντατικούς ρυθμούς εργασίας, ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες, εργασία κάτω από επισφαλείς συνθήκες ασφάλειας, όπως ο καύσωνας ή ο χιονιάς, ενώ μετράμε δεκάδες εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στον κλάδο», ανέφερε η γραμματέας του ΣΜΤ, Χριστίνη Δέση-Λουκά.
Το σωματείο, το επόμενο διάστημα, διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο της μελέτης-κατασκευής, με αυξήσεις στους μισθούς, μειωμένο ωράριο και πλήρη κάλυψη των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), το γνωστό «μπλοκάκι».
Οι εκπρόσωποι του σωματείου έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην εργασία με «μπλοκάκι» που είναι ευρέως διαδεδομένη στον κλάδο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόκειται για μια εργασιακή σχέση που «αποτελεί δοκιμασμένο όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για να συγκαλύπτει τη σχέση μισθωτής εργασίας» και να απαλλάσσεται από μια σειρά δικαιώματα, όπως το σταθερό ωράριο, οι άδειες, η αποζημίωση απόλυσης και οι άδειες γονεϊκότητας. Το σωματείο είχε υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες το 2008, η οποία για πρώτη φόρα στην Ελλάδα κάλυπτε τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Η σύμβαση καταργήθηκε το 2012, όπως και οι υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας λόγω των μνημονιακών συμφωνιών.
Το σωματείο απορρίπτει την πρόταση που έφεραν οι εργοδοτικές ενώσεις προς συζήτηση, καθώς ήταν πίσω από τα κεκτημένα του: δεν αναγνώριζε το ΔΠΥ, ο εισαγωγικός μισθός που προτάθηκε ήταν χαμηλότερος από τη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2008, ενώ δε γινόταν λόγος για μια σειρά βασικών επιδομάτων όπως των τέκνων.
Το σωματείο, το τελευταίο, διάστημα βρίσκεται σε αγωνιστική τροχιά με αγώνες σε σημαντικούς εργασιακούς χώρους, όπως οι τεχνικές εταιρείες Green Properties και Λιόντος. Η εργοδοσία και στις δύο περιπτώσεις προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων που τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά του. Το σωματείο, μετά από κινητοποιήσεις, κέρδισε την αναγνώριση του ΔΠΥ και η εργοδοσία υποχρεώθηκε σε καταβολή αποζημιώσεων.
Το επόμενο διάστημα το ΣΜΤ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μαζικοποιήσουν περαιτέρω το σωματείο, να δράσουν συλλογικά και να συμμετέχουν στις δράσεις του, ενώ επισημάνθηκε ότι οργανώνεται τον Σεπτέμβρη μια μαζική Γενική Συνέλευση, με βασικό θέμα την οργάνωση κλαδικής απεργίας μέσα στον Οκτώβρη, σε συντονισμό με άλλα σωματεία του κλάδου.
«Οι εργαζόμενοι έχουμε μόνο μία δυνατότητα για να βελτιώσουμε πραγματικά τη ζωή μας. Να διεκδικήσουμε από τον πλούτο που εμείς παράγουμε», είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας η Χριστίνη Δέση-Λουκά.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικεί την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχε υπογράψει το 2008 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή. Κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από: α) 1.295 ευρώ καθαρά για τους απόφοιτους πολυτεχνικών και άλλων σχολών πενταετούς φοίτησης, β) 1.205 ευρώ καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών τετραετούς φοίτησης, γ) 1.090 ευρώ για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών, πενθήμερο – εφτάωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας και περισσότερες άδειες για τους γονείς, περισσότερες άδειες τον χρόνο, άδεια δυσμηνόρροιας με πλήρεις αποδοχές, διάλειμμα εντός του χρόνου εργασίας, συνδικαλιστικές ελευθερίες.