Δημήτρης Σταμούλης
▸«Κάθε προσδοκία έχει ξεπεράσει η εγγραφή των συνταξιούχων στην ειδική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ» διατείνονται στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι (σχήμα οξύμωρο…) έως τις αρχές Ιουλίου είχαν φτάσει τις 182.700.
Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για όσους επιλέξουν να εργαστούν, που ψηφίστηκε με τον ν. 5078/2023, σχεδόν εξαπλασίασε έως σήμερα τους συνταξιούχους που, αντί να απολαμβάνουν ξεκούραστα το υπόλοιπο του βίου τους, «επιλέγουν» ή καλύτερα εξαναγκάζονται να ενταχθούν ξανά ή απλώς να συνεχίσουν να εργάζονται. Το «τυράκι» της κυβέρνησης ήταν αρκετό για να πετύχει τον σκοπό της, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πολιτικής ενεργούς γήρανσης», δηλαδή της δουλειάς μέχρι τον… θάνατο.
Γι’ αυτό και ο Γιάννης Στουρνάρας και η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνουν ότι «η διαφορά των αντίστοιχων ποσοστών μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ-27 (σ.σ. στη χαμηλή συμμετοχή των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό) βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και κατ’ επέκταση της αυξανόμενης ζήτησης εργαζομένων από πλευράς των επιχειρήσεων, αλλά και της σταδιακής άρσης των αντικινήτρων (περικοπής υψηλού ποσοστού της σύνταξης) για τους εργαζόμενους συνταξιούχους». Εκεί αποσκοπεί και το επαίσχυντο μέτρο του υπουργείου Εργασίας να προσελκύσει στο μεροκάματο χιλιάδες ηλικιωμένους συνταξιούχους και γι’ αυτό έριξε και το κατάλληλο «δόλωμα», δηλαδή οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Εφόσον εργαστούν ως μισθωτοί, καταβάλλουν έναν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10% από τον μισθό τους και, εφόσον επιλέξουν να δηλωθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταβάλλουν επιπλέον 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει. Αντί να παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία ως απόμαχοι της δουλειάς, θα συνεχίσουν να πληρώνουν και όποιος… αντέξει.
Έξι στους δέκα συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ, στα 820 ευρώ η μέση σύνταξη
Αυτό που ωθεί βέβαια τους συνταξιούχους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην εργασία είναι οι συντάξεις φτώχειας που λαμβάνουν, το τεράστιο και διαρκές κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια και η γενικότερη οικονομική ανασφάλεια. Άλλωστε την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων, οι συντάξεις είχαν υποστεί πάνω από δέκα περικοπές!
Τα στατιστικά είναι αψευδής μάρτυρας αυτής της κατάστασης. Πένητες είναι οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς ο μέσος όρος της σύνταξής τους –βάσει των στοιχείων του συστήματος «Ήλιος»– ήταν μόλις 752,42 ευρώ για τον μήνα Μάιο. Οι μικρές συντάξιμες αποδοχές δεν αποτελούν γνώρισμα αποκλειστικά των νέων συντάξεων, αλλά αφορούν και τις παλαιές. Σε ποσοστό 60% οι αποδοχές των συνταξιούχων είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Για τον μήνα Μάιο η μέση κύρια σύνταξη (μεικτά) υπολογίστηκε στα 820,24 ευρώ, ενώ στα 196,47 ευρώ περιορίστηκε η αντίστοιχη επικουρική.
Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για όσους επιλέξουν να εργαστούν, σχεδόν εξαπλασίασε εκείνους που το «επέλεξαν»
Τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για το συγκεκριμένο μήνα δείχνουν ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων –840.658 συντάξεις (ποσοστό 43,78%)– λαμβάνει κύριες συντάξεις που κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ. Αν σε αυτές προστεθούν άλλες 318.868 κύριες συντάξεις (ποσοστό 16,6%), που είναι κάτω από 500 ευρώ, τότε προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κύριων συντάξεων (1.159.526 ή 60,38%) είναι κάτω από 1.000 ευρώ, στοιχείο που ασφαλώς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας γι’ αυτούς τους συνταξιούχους και είναι η πιο απτή ερμηνεία της «υπεράνω πάσης προσδοκίας»… επιτυχίας του κυβερνητικού μέτρου για τους συνταξιούχους εργαζόμενους.
«Ενεργός γήρανση» – Η ΕΕ θέλει τα γηρατειά στη δουλειά
Έως το 2070, τα άτομα 65-74 ετών θα αποτελούν 1 στους 4 εργαζόμενους!
Η πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων κυβερνήσεων είναι σαφής: Όλο και πιο πολλή δουλειά, όλο και πιο πολλοί στη δουλειά. Γυναίκες περισσότερες στην παραγωγή, μαθητές και σπουδαστές μέσω της ληστρικής εκμετάλλευσης της μαθητείας, και βέβαια συνταξιούχοι. Υπάρχουν 3,026 εκατ. άτομα εκτός εργατικού δυναμικού χωρίς να προσδιορίζεται εάν αυτά τα άτομα αποτελούν μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του συστήματος «Ήλιος», δείχνουν πληθυσμό περίπου 325.000 ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχει συνταξιοδοτηθεί και παραμένει στην αγορά εργασίας, εκ των οποίων οι 290 χιλιάδες είναι μεταξύ των ηλικιών 65-74 ετών. Από τον πληθυσμό των 1,150 εκατ. ατόμων ηλικίας 65-74 ετών, οι πολιτικές απασχόλησης που προωθούν οι κυβερνήσεις, προσπαθούν να αντλήσουν εργατικό δυναμικό για την κάλυψη περίπου 200.000 κενών θέσεων εργασίας.
Και πράγματι επιδεικνύουν επιτυχίες, αφού η συμμετοχή ατόμων ηλικίας 65-74 ετών στο εργατικό δυναμικό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με 9,3% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 10,2%. Από την άλλη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών στην Ελλάδα θα μειωθεί από 6.624 χιλιάδες άτομα το 2023, σε 6.200 χιλιάδες άτομα το 2030 και σε 4.681 χιλιάδες άτομα το 2050.
Στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδας δίνει το στίγμα για το μέλλον των εργαζόμενων… γηρατειών στην Ελλάδα: «Καθώς το μοντέλο της «ενεργού γήρανσης» αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι άνω των 65 ετών θα αποτελούν σε μερικά χρόνια μια δεξαμενή εργατικού δυναμικού», με το εφιαλτικό σενάριο έως το 2070, τα άτομα 65-74 ετών να αποτελούν 1 στους 4 εργαζόμενους!