Σαρωτικές αλλαγές προετοιμάζει η κυβέρνηση στο έτσι κι αλλιώς γλίσχρο επίδομα ανεργίας που παραμένει καθηλωμένο σε τραγικά χαμηλά επίπεδα – 509 ευρώ με προσαύξηση 10% – ακόμα και μετά τις πενιχρές προσαυξήσεις λόγω των αντίστοιχων αυξήσεων στον κατώτατο μισθό με τον οποίο είναι συνδεδεμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 15 χρόνια, το 2009 το επίδομα ήταν στα 461,5 ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης…
Η κυβέρνηση με περισσό θράσος μιλά για «πιο δίκαιο» και «ανταποδοτικό» επίδομα αλλά αυτό που απεργάζεται είναι η σαρωτική μείωση των ποσών που διαθέτει η ΔΥΠΑ στο πιο ευάλωτο στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κομμάτι της εργατικής τάξης, τους ανέργους.
«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» κατά την υπουργό Εργασίας Ν. Κεραμέως. Η λογική του να παίρνει ο άνεργος περισσότερα στην αρχή, όταν πετιέται στο δρόμο της ανεργίας και μετά το ποσό αυτό να του το πετσοκόβει η ΔΥΠΑ ως… κίνητρο για να βρει δουλειά είναι η λογική του κυβερνητικού παραλόγου, που θέλει να ωθήσει τους ανέργους σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό άθλιες συνθήκες όπως άλλωστε έιναι και οι περισσότερες «νέες θέσεις εργασίας» σε τουρισμό, εστίαση, αγροτικό τομέα κ.α.
Το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πώς θα δώσει ακόμα λιγότερα για τους ανέργους όταν ο πακτωλός εκατομμυρίων μεγαλώνει ως επιδοτήσεις και «κίνητρα» για το κεφάλαιο και την εργοδοσία που ανοίγει θέσεις εργασίας με τα χρήματα της ΔΥΠΑ ως επιδότηση σε ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2024, με ανεργία περίπου 10,6%, το ύψος της δαπάνης του προϋπολογισμού ανέρχεται στο 1,76 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 1,59 δισ. που δόθηκε το 2023, με τελικό ποσοστό ανεργίας 11,6%. Το κυβερνητικό αφήγημα λέει τα εξής: «Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν μεταβληθεί και το επίδομα πρέπει να εφαρμόζεται ως ένας μηχανισμός γρήγορης επανένταξης των ανέργων στην παραγωγική δράση για να καλύπτονται και οι πραγματικές ανάγκες όλων των κλάδων για εργαζόμενους» (σ.σ. αρμόδια κυβερνητική πηγή στο «Πρώτο Θέμα»).
Επί της ουσίας, αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για την ένταξη ενός εργαζομένου στην «ομπρέλα προστασίας», το επίδομα να είναι πιο σύντομο και με λιγότερα χρήματα, με το τυράκι ότι δήθεν οι παλαιότεροι θα παίρνουν περισσότερα (κάτι που βέβαια δε θεσπίζεται με τις τριετίες που τις «έφαγε» η κυβέρνηση για 13 ολόκληρα χρόνια, από το 2012 που κόπηκε λόγω μνημονίου έως το 2024 που επανήλθαν κουτσουρεμένες) και οι νεότεροι πιο λίγα. Δηλαδή πόσο πιο κάτω θα πάρει ένας νέος άνεργος από τα 438 ευρώ;
Η συγκεκριμένη επιλογή προφανώς σχετίζεται και με την μείωση των εισφορών υπερ ΟΑΕΔ που αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις και στέρησαν 1 δισεκατομμύριο από τη ΔΥΠΑ τα προηγούμενα χρόνια και ενώ επίκειται και νέα μείωση εισφορών για επιχειρήσεις το 2025 και το 2027 με θύμα και πάλι κατά πάσα πιθανότητα τη ΔΥΠΑ.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι δεν γίνεται να έχουμε μικρότερη ανεργία το διάστημα 2019-2024 κατά 8 περίπου μονάδες και να δίνουμε περισσότερα επιδόματα. Οι αιτίες για το φαινόμενο είναι πολλές και συνδέονται κυρίως με την εποχικότητα της εργασίας και την επισφάλεια(mini jobs, αδήλωτη εργασία). Όμως αφού έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας (405.000 επιπλέον λέει η κυβέρνηση) τότε θα έπρεπε να έχουμε και αύξηση εσόδων στην ΔΥΠΑ, τα οποία με τη σειρά τους θα έπρεπε να διατίθενται για τις ανάγκες των ανέργων…