Δημήτρης Τζιαντζής
Επιστροφή στις ρίζες…του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» ζήτησαν βουλευτές
Την Τετάρτη ήταν η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019, που τόσο πολλοί βουλευτές σε συνεδρίαση εμφανίστηκαν επικριτικοί και δυσαρεστημένοι για τη συνολική πορεία και την πολιτική της κυβέρνησης. Σχεδόν 40 βουλευτές πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για να ασκήσουν κυρίως κριτική στην «αλαζονική στάση υπουργών», το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη διεύρυνση προς το «κέντρο» και την πολιτική προσέγγισης με την Άγκυρα. Η κύρια δυσαρέσκεια επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα που συνδέονται. Το θέμα των «εξωκοινοβουλευτικών υπουργών» οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι σε κάθε ανασχηματισμό και αυτό που οι δεξιοί βουλευτές αποκαλούν «ιδεολογική μετάλλαξη», με πολλούς να κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι θέλει να κάνει τη ΝΔ… ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι οι βουλευτές που «σήκωσαν» πιο έντονα τους τόνους ζητώντας επιστροφή στις ρίζες όπως ο βετεράνος Νικήτας Κακλαμάνης, το έκαναν μετά από συνεννόηση με τον ακροδεξιό πυρήνα των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ στελεχών. Στην πράξη ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να ενσωματώσει τμήματα της ατζέντας της ακροδεξιάς (ξενοφοβία, αντιδικαιωματισμός, πατριδοκαπηλεία) ώστε να μην καταντήσει όπως ο Μακρόν που υπερφαλαγγίζεται στη Γαλλία από Λεπέν και Μπαρντελά.
Η κεντρική πολιτική κατεύθυνση δεν αμφισβητήθηκε σε γενικές γραμμές, ωστόσο πλευρές της κοινωνικής δυσαρέσκειας προσπάθησε να εκφράσει ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς που τόνισε ότι η «η κυβέρνηση είναι με τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας» και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων!» Το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης και της κυβερνητικής αδιαφορίας έθεσε ο βουλευτής Μαγνησία Χρήστος Μπουκώρος που υπογράμμισε πως «το στεγαστικό έπαιξε μεγάλο ρόλο ψάχνετε και ξύνετε τον πάτο του βαρελιού για 9.000 δάνεια την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει στο κράτος». Όποια πάντως και αν ήταν η ερώτηση, η επιτυχία του «41% στις εθνικές εκλογές του 2023» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία υπερασπίστηκε τις επιλογές του κραδαίνοντας τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα ως «ασπίδα» σε κάθε κριτική. Ωστόσο με τη φθορά της κυβέρνησης να επιταχύνεται και με την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές γίνεται φανερό ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίζει να επαναπαύεται στις δάφνες…του 41% για πολύ ακόμα.
Τα πλεονάσματα θα πηγαίνουν σε αποπληρωμές δανείων και όχι σε παροχές τονίζει ο Χατζιδάκης.
Την προσήλωση στις αρχές της δημοσιονομικής πειθαρχίας “uber alles” επιβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του- το βράδυ της Πέμπτης 27/6- στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ερμήνευσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κατά το δοκούν υποστηρίζοντας πως: «όσοι μας ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023, και δεν μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, απαιτούν από εμάς μια σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική. Δεν θέλουν να γυρίσουμε σε συνταγές δημοσιονομικού λαϊκισμού». Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για τις νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους 12 μήνες που περιλαμβάνουν προκλητικά μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου όπως : α) συνέχιση της «σοβαρής και υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής». Τα υπερπλεονάσματα, όπως σημείωσε, δεν θα πηγαίνουν σε παροχές αλλά για την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, β) Διαμόρφωση ενός σταθερο φιλο-επιχειρηματικού φορολογικού πλαισίου γ) ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, δ) νέες ιδιωτικοποιήσεις-«αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.