Γιάννης Ελαφρός
F-16 και όπλα στην Ουκρανία, πύραυλοι των ΗΠΑ στη Γερμανία
Μπορεί πολλά βλέμματα και αναλύσεις από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη να στράφηκαν στην κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν (που αναμφίβολα είναι εξαιρετικά προβληματική), αλλά το πραγματικά ανησυχητικό είναι η κατάσταση του γερασμένου ΝΑΤΟ, που όντας 75 ετών πια, αναζητεί σαν πολεμικό ζόμπι του δυτικού καπιταλισμού να ξανανιώσει με το αίμα των λαών. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ πήρε πολύ επικίνδυνες αποφάσεις, ενώ η τελική διακήρυξη είναι ένα πολυσέλιδο απειλητικό κείμενο που στοχοποιεί χώρες και λαούς και προδιαγράφει νέα πολεμικά μέτωπα.
Καταρχάς στο καυτό μέτωπο της Ουκρανίας, εκεί όπου ο αιματηρός πόλεμος συνεχίζεται για 2,5 χρόνια και τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για την κυβέρνηση Ζελένκσκι, το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει τη βοήθειά του, συμβάλλοντας στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης. Μετά την παροχή στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, η ατλαντική συμμαχία δίνει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Ήδη Δανία και Ολλανδία δίνουν άμεσα F-16, ενώ θα ακολουθήσουν Βέλγιο και Νορβηγία. Επίσης, άμεσα θα σταλούν από άλλες χώρες συστήματα αεράμυνας Patriot. Μπορεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην «πήρε» κάποια υπόσχεση για άμεση ένταξη στη λυκο-συμμαχία (αυτό εξάλλου είχε αποκλειστεί σε προηγούμενες συνόδους), αλλά τονίστηκε πως «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», ενώ διατυμπανίστηκε με πολλούς τρόπους η διαρκής στήριξη και οι στενοί δεσμοί. Μάλιστα, ιδρύθηκε και ειδικός οργανισμός για την Ουκρανία, το NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) «για να συντονίσει την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης για την Ουκρανία από Συμμάχους και εταίρους». Αναφέρουν βέβαια πως αυτός «δεν θα κάνει το ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση», αλλά στην πράξη έχει γίνει ήδη.
Μεγάλης σημασίας είναι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και η Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου, για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τον αμερικανικό στρατό σε γερμανικό έδαφος, «προκειμένου να καλυφθεί το κενό στις δυνατότητες αποτροπής της Ρωσίας». Οι στρατηγικοί πύραυλοι των ΗΠΑ πρόκειται να εγκατασταθούν στο Βισμπάντεν και είναι η πρώτη φορά από το 1980 που η Αμερική φέρνει τέτοια όπλα στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια μεγάλη επιστροφή των ΗΠΑ, που αναμένεται να απαντηθεί με ανάλογες κινήσεις από τη Ρωσία, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της πολεμικής απειλής, πολύ περισσότερο που το ΝΑΤΟ επιμένει στην «πυρηνική αποτροπή». Θυμίζουμε πως τη δεκαετία του ΄80 είχε αναπτυχθεί ένα πολύ ισχυρό φιλειρηνικό κίνημα στη Γερμανία με βασικό αίτημα την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων Κρουζ.
Απογείωση πολεμικών δαπανών, με την Ελλάδα πρωτοπόρα
Στην πολυσέλιδη Διακήρυξη της Συνόδου η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «η πιο σημαντική και άμεση απειλή», ενώ η βολική έννοια της «τρομοκρατίας» «η πιο άμεση ασύμμετρη απειλή». Εκτεταμένη είναι η αναφορά στην Κίνα, η οποία κατηγορείται πως αμφισβητεί «τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας» και εμβαθύνει τη «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Ρωσία. Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Ξεκαθαρίζεται πως «ο Ινδο-Ειρηνικός είναι σημαντικός για το ΝΑΤΟ» και επηρεάζει «άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια», δείχνοντας το επόμενο πεδίο των συγκρούσεων. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζεται πως «η συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» και πως «το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας (…) συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ», διαψεύδοντας όσους μιλούν για ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.
Όλα αυτά πάνε μαζί με μια τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών. Ο προηγούμενος στόχος για 2% του ΑΕΠ έχει υπερκεραστεί από τα περισσότερα κράτη και τώρα μιλούν για «δαπάνες πέραν του 2% του ΑΕΠ»! Η Ελλάδα βέβαια είναι πρωτοπόρα με τα στρατιωτικά κονδύλια να ξεπερνούν το 3,5% του ΑΕΠ, με ένα τεράστιο τμήμα να πηγαίνει για νέα όπλα. Ο Κ. Μητσοτάκης μάλιστα είπε πως «πρέπει να δαπανούμε περισσότερα», θυμίζοντας και τα 50 δισ. οικονομικής βοήθειας της ΕΕ στο Κίεβο, για να καλυφθούν και τα «κενά», που έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς αποστολές όπλων και πυρομαχικών. «Θα δαπανήσουμε και πάνω από το 3%» είπε, λες και τα βγάζει από την τσέπη του, ενώ τα υπέρογκα κονδύλια για τον στρατό οδηγούν σε αιματηρές περικοπές στην Υγεία, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας. Οι πολεμικές-στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα έχουν απογειωθεί: Το 2014 ήταν ήδη στο υπέρογκο ποσό των 3,939 δισ. ευρώ. Το 2022 υπερδιπλασιάστηλαν, φτάνοντας στα 8,054 δισ., το 2023 ήταν 6,224 δισ., ενώ το 2024 αυξήθηκαν ξανά στα 7,126 δισ. ευρώ! Μόνο η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας στην πολεμική αποστολή της ΕΕ Aspides στην Ερυθρά θάλασσα, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε μέρα!
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να δείξουν πως «έξω πάμε καλά» και πως ο Μητσοτάκης είχε… ηγετική παρουσία στη σύνοδο. Η αντιπολίτευση και οι εθνικιστές πως η κυβέρνηση «τρώει χαστούκια». Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση των αστικών κομμάτων, είναι μέχρι τα μπούνια μέσα στους επικίνδυνους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στην προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου. Από τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ουκρανία και την Ερυθρά. Υποστηρίζει τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία, αλλά και την εφαρμογή της ΝΑΤΟϊκής συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεικνύοντας πως ήταν υπέρ των ελληνικών αστικών σχεδιασμών και όχι εναντίον όπως υποστήριζε η ΝΔ για δημαγωγικούς λόγους.
Την ανησυχητική σιωπή για όσα πολύ επικίνδυνα σχεδιάζονται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και για τη συνεχιζόμενη σφαγή στην Παλαιστίνη έσπασαν την Πέμπτη το απόγευμα μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές από αριστερές οργανώσεις και Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που πορεύτηκαν σε συνθήκες καύσωνα από το Μέγαρο Μουσικής προς τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ. Δεν ήταν όσοι χρειάζεται, αλλά ήταν εκεί που χρειάζεται, όταν το ΚΚΕ και δυνάμεις με αριστερή αναφορά απουσίαζαν. Το αντιπολεμικό κίνημα και η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης αποτελούν προτεραιότητα.