Απόφαση Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
▸Κρίση εκπροσώπησης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, σχέδια αντιδραστικής απάντησης
Με θέμα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και ΕΕ, το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται αλλά και για τη διαδικασία προς το ιδρυτικό συνέδριο της νέας οργάνωσης κομμουνιστικής απελευθέρωσης συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ την Κυριακή 30 Ιουνίου. Η απόφαση, η οποία έχει δημοσιευθεί σε πλήρη μορφή στο www.narnet.gr εξετάζει αρχικά τη διαμόρφωση του πολιτικού συσχετισμού στη νέα περίοδο.
Όπως σημειώνεται: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μας εισάγει σε μια νέα πολιτική φάση και αναδεικνύει την αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να σταθεροποιηθεί, εντείνει την κρίση εκπροσώπησης, αναπτύσσει τα σχέδια της αντιδραστικής ανασυγκρότησης του». Η σημαντική φθορά της κυβέρνησης και η απουσία δεύτερου ισχυρού πυλώνα της αστικής πολιτικής διαμορφώνουν δυνατότητες για αντεπίθεση του λαϊκού παράγοντα. Όσον αφορά τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσαν την εικόνα της ουσιαστικά ανύπαρκτης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου δεν εισπράττουν καθόλου από τη φθορά της κυβέρνησης. Μαζί με τη χαμηλή πτήση της ΝΕΑΡ, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας φαίνεται να περνά μακρόχρονη κρίση.
Αντιθέτως, η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς αποδεικνύει ότι τα συστημικά «δημοκρατικά τόξα» αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν, γεγονός που επαληθεύτηκε σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί φυτώριο ρατσιστικών πολιτικών. Τέλος, η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, παρότι ενσωματώνει αντιφατικές ή/και αντίθετες τάσεις στο εσωτερικό της, αποδεικνύει την αυξανόμενη απόσταση των λαϊκών στρωμάτων από τους θεσμούς της αστικής πολιτικής.
Συνολικά, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη αποχή και κατάρρευση σημαντικών κομμάτων-πυλώνων του αστισμού, αλλά και άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων. Αξίζει να υπογραμμιστεί η εκλογική συντριβή του «κόμματος του πολέμου» πανευρωπαϊκά, μια συντριβή που προκαλεί πολιτικό σεισμό, πρώτα απ’ όλα στη Γαλλία. Η ανάδειξη του κόμματος της Λεπέν σε πρώτη δύναμη οφείλεται πρώτα απ’ όλα στη διακυβέρνηση Μακρόν και δευτερευόντως στον εγκλωβισμό σημαντικών αριστερών δυνάμεων σε πολιτικές λογικές που οδήγησαν σε σχήματα συνεργασίας με αστικές δυνάμεις, όπως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τα οποία δεν τολμούν να πουν κουβέντα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αντίστοιχης σημασίας γεγονός είναι η ανάδειξη του ακροδεξιού AfD σε δεύτερο κόμμα στη Γερμανία, το οποίο σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση στο σύνολο της φτωχότερης Ανατολικής Γερμανίας.
Παρότι, η «κυβερνώσα ακροδεξιά» παραμένει πρώτη δύναμη στην ΕΕ, το γεγονός της σημαντικής ανόδου της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, αν και η αντιπαράθεση γύρω από τον χαρακτήρα της ΕΕ απασχόλησε λίγο τις προεκλογικές συζητήσεις πανευρωπαϊκά. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση της ΕΕ λειτουργούν ως ένα νέο 1989 για την Αριστερά η οποία συνθλίβεται στις μυλόπετρες της κυβερνητικής διαχείρισης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ταυτιζόμενη άλλοτε με το ένα και άλλοτε με το άλλο καπιταλιστικό μπλοκ.
Σχετικά με την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής τονίζεται ότι η ευδιάκριτη παρουσίαση των κεντρικών θέσεων για ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ την κατέστησε σχετικά πολιτικά ευδιάκριτη και βοήθησε στη συσπείρωση δυνάμεων, καθώς και την οριοθέτηση από άλλα πολιτικά ρεύματα. Ωστόσο, αποτιμάται πως οι στόχοι που είχαν τεθεί από την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής δεν επιτεύχθηκαν σε ψήφους και ποσοστό αλλά και όσον αφορά την ανάπτυξη δεσμών με τον κόσμο. Σύμφωνα με την Π.Ε. δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος ενός αντικαπιταλιστικού, επαναστατικού μετώπου, μαζικού και ικανού να δημιουργεί ρήγματα στην αστική πολιτική και να αλλάζει τους αρνητικούς κοινωνικούς συσχετισμούς. Ως εκ τούτου, παρότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ένα πρωτοπόρο αγωνιστικό δυναμικό επιμένει να ενισχύει το αντικαπιταλιστικό μέτωπο, η επίδραση του τελευταίου παραμένει περιορισμένη, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν σημαντικά καλύτερο.
Επιπλέον, δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη ποιότητα πολιτικής επιρροής, του περιεχομένου και βάθους της, έτσι ώστε απαιτείται αποφασιστική κίνηση για τις αναγκαίες πολιτικές αναπροσαρμογές που έχουν αποφασιστεί. Η δουλειά προγραμματικής ανασυγκρότησης και πλατιάς συσπείρωσης μέρους του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού δυναμικού, η ανάπτυξη της δράσης στην «πτέρυγα» και η παρέμβαση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με βάση τη δημιουργική υπηρέτηση των αποφάσεων του 5ου Συνεδρίου του ΝΑΡ είναι τρία βασικά καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέπτυξε έναν ευδιάκριτο πολιτικό λόγο για ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν επιτεύχθηκαν όμως οι στόχοι συσπείρωσης
Στο δεύτερο κεφάλαιο της Απόφασης της Π.Ε. γίνεται η αποτίμηση των φοιτητικών εκλογών και σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα στο φοιτητικό κίνημα. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών αποτυπώνει ρεύμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στη σπουδάζουσα νεολαία. Η μείωση της συμμετοχής, που συνδυάστηκε με υποχώρηση των δυνάμεων της ΠΚΣ/ΚΝΕ αποτυπώνει την εμφάνιση της γενικής επίδρασης του αρνητικού συσχετισμού, αλλά και των ορίων της ρεφορμιστικής γραμμής. Όσον αφορά την εκλογική επίδοση της Attack, σημειώνεται πως «χωρίς πανηγυρισμούς και αποθεωτικές εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό» αποτυπώνοντας δυνατότητες ανάπτυξης πανελλαδικού ρεύματος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια. Στοίχημα για τη νΚΑ τη νέα χρονιά αποτελεί η αυτοτελής της παρέμβαση στα πιο στρατηγικά και αξιακά ζητήματα της νεολαίας.
Στο τρίτο κεφάλαιο της Απόφασης της Π.Ε. γίνεται η ανακεφαλαίωση των μέχρι τώρα βημάτων για την υπόθεση της δημιουργίας της οργάνωσης κομμουνιστικής απελευθέρωσης και περιγράφονται τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση και αποστολή του τελικού σχεδίου θέσεων-αρχών το οποίο θα τεθεί σε προσυνεδριακή διαδικασία. Επιπλέον, προβλέπεται η επαναδραστηριοποίηση των υπαρχουσών Επιτροπών της Πρωτοβουλίας και η δημιουργία νέων σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι υπάρχουσες επιτροπές καλούνται να συνεδριάσουν μέσα στο καλοκαίρι με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία ως την ίδρυση της νέας οργάνωσης. Απαραίτητο βήμα θεωρείται η πολιτική εξόρμηση-καμπάνια σε όλη τη χώρα με κέντρο την αναγκαιότητα συσπείρωσης πρωτοπόρου δυναμικού για μια σύγχρονη κομμουνιστική απάντηση. Τέλος, προγραμματίζονται μια σειρά εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα βοηθήσουν στη θεωρητική συζήτηση.
Τέλος, η Απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής προβλέπει συγκεκριμένα βήματα παρέμβασης του ΝΑΡ στα μέτωπα της περιόδου, όπως τα εργασιακά, η ακρίβεια, η στέγαση, ο πόλεμος και το περιβάλλον.