Δημήτρης Τζιαντζής
▸ «Σκιάχτρα» για κυβέρνηση οι κοινωνικές κατακτήσεις της περιόδου
Για άλλη μια φορά οι καθεστωτικές δυνάμεις και τα κέντρα εξουσίας ξορκίζουν τα… «ιερά τοτέμ» της μεταπολίτευσης. Αφού τόσα χρόνια αδυνατούν να βάλουν οριστική ταφόπλακα σε αυτή την πυκνή και ταραγμένη πολιτική περίοδο που ακολούθησε την πτώση της χούντας, τώρα όπως είδαμε και στις εορταστικές εκδηλώσεις για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» επιχειρούν και πάλι να κόψουν και να ράψουν τη μεταπολίτευση στα μέτρα τους και να κρατήσουν μόνο ότι τους βολεύει. Αυτό που θέλουν είναι η ταύτιση της μεταπολίτευσης με την παρουσία της ΝΔ, τις «ευρωπαϊκές πολιτικές», και την ένταξη στην ΕΟΚ-ΕΕ. Θέλουν την εμπέδωση του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν» χωρίς αστερίσκους, στη μετατροπή όλης της χώρας σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Απατηλό χαρακτήρα είχε και η δεξίωση για τα 50 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας στο προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη που είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορείς να δεις τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν «πηγαδάκια» σε χαλαρό κλίμα. Από τη μια πλευρά η Κατερίνα Σακελαρροπούλου στην ομιλία της
έκανε λόγο για «καθολική απόλαυση της δημοκρατίας και την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων». Λόγια που ακούγονται ευχάριστα ωστόσο δεν είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες ειδικά σε μια περίοδο που το κράτος δικαίου υποχωρεί, η δημόσια υγεία και παιδεία υποβαθμίζονται ενώ η διαφθορά και οι κοινωνικές ανισότητες γιγαντώνονται!
Η «μαγική εικόνα» που επιχείρησε να παρουσιάσει ο Μητσοτάκης στη βουλή είναι ανιστόρητη και παραπλανητική ειδικά την ώρα που σε κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνησή του διατηρεί ακόμα και σήμερα νοσταλγούς της επταετίας, όπως ο πρώην αρχηγός της νεολαίας ΕΠΕΝ (Μ. Βορίδης) ή ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει χαρακτηρίσει την αντιδικτατορική πάλη όπως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως «τον ιδρυτικό πολιτικό μύθο της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς στην Ελλάδα».
Αφού δεν κατάφεραν να την εξαφανίσουν, επιχειρούν «rebranding» της Μεταπολίτευσης στα μέτρα τους
Η «μύγα που κάθεται στη μύτη τους» είναι οι κοινωνικές και εργατικές κατακτήσεις, οι δημοκρατικές, ακαδημαϊκές συνδικαλιστικές ελευθερίες και το πνεύμα αμφισβήτησης και διεκδίκησης. Στο συνέδριο της Καθημερινής που διεξήχθη πριν λίγους μήνες με τίτλο «Μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά» άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι η ρωγμή που δεν κατάφερε μισό αιώνα να κλείσει «η μεγάλη ατέλεια της χώρας» όπως τη χαρακτήρισε παραμένει η…. «ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», η οποία προφανώς θεωρεί ότι πρέπει να μεταβληθεί υπέρ των δεύτερων. Στην ομιλία του στη βουλή την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «πολλά από τα δόγματα της μεταπολίτευσης αποδείχθηκαν σκιάχτρα που υψώνονταν σε βάρος της προόδου». Σαν «κάψιμο σκιάχτρων» χαρακτήρισε λίγο-πολύ ο πρωθυπουργός την αποδοχή προτάσεων όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τη φθορά του «παλαιοκομματισμού» και την συμφωνία με την αντιπολίτευση να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «ώστε να γλιτώσουμε από την παροχολογία». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «ιστορικό αναθεωρητισμό» χωρίς ωστόσο την παραμικρή αυτοκριτική για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αποδυνάμωση των δημοκρατικών κεκτημένων της μεταπολίτευσης.
Αρκετοί αστοί αναλυτές είναι άλλωστε αυτοί που θεωρούν ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης, όπως την ξέραμε έληξε οριστικά στην περίοδο της «διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», όταν η κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να «σχίσει τα μνημόνια» κατέληξε τελικά να τα υπηρετήσει, «σπάζοντας τοτέμ της μεταπολίτευσης» όπως τον αντιαμερικανισμό και την αντίθεση στης ιδιωτικοποιήσεις.