Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε ώρα εργασίας καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα σε «συνήθεις υπόπτους» χώρους δουλειάς: Στα ναυπηγεία Σαλαμίνας, σε κατάστημα του Σκλαβενίτη και δύο εργάτες ΟΤΑ, στον δήμο Πειραιά και στον ΧΥΤΑ Φυλής.
Στις 24 Ιουλίου, σκοτώθηκε ένας 63χρονος εργαζόμενος στα ναυπηγεία Σαλαμίνας ενώ ένας 22χρονος τραυματίστηκε, καθώς εργάζονταν σε ιδιωτικό συνεργείο στο ταχύπλοο Jumbo Jet.
Στις 28 Ιουλίου στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στο Καματερό, έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος υπό αφόρητες συνθήκες εργασίας. Όπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Σκλαβενίτη Β. Ελλάδας, είχε προηγηθεί κι άλλο εργατικό ατύχημα στο κατάστημα Ιτέας με ακρωτηριασμό συναδέλφου τους. Ο εργαζόμενος στο κατάστημα Καματερού έχασε τις αισθήσεις του στην αποθήκη όπου εργαζόταν μέσα σε άσχημες συνθήκες και παντελή έλλειψη κλιματισμού, παρά το ότι το συμβάν έγινε σε περίοδο παρατεταμένου καύσωνα. Για πάνω από δύο ώρες το ασθενοφόρο καθυστέρησε να παραλάβει τον άτυχο εργαζόμενο. Όπως επισήμαναν συνάδελφοί του, η κατάσταση στο χώρο εργασίας ήταν αποπνικτική, Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι μηχανήματα κλιματισμού του χώρου υπάρχουν αλλά ήταν ακόμα «πακεταρισμένα» σε μια γωνιά χωρίς να έχουν εγκατασταθεί!
Επίσης καταγγέλθηκε ότι εργαζόμενη στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης λιποθύμησε εν ώρα εργασίας με συμπτώματα θερμοπληξίας καθώς κι αυτή εργαζόταν σε αποθήκη με ελλιπή εξαερισμό, καθόλου κλιματισμό και απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Την ίδια μέρα εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων έχασε τη ζωή του στον ΧΥΤΑ Φυλής όταν παρασύρθηκε από το όχημά του. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) χαρακτήρισε το τραγικό περιστατικό στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) των Άνω Λιοσίων ως «προαναγγελθέν έγκλημα», και τόνισε πώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς για την ασφάλεια των οδηγών των απορριμματοφόρων των Δήμων και των λοιπών εργαζομένων εντός του Χ.Υ.Τ.Α. είναι πιθανό να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Όπως κατήγγειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων των Δήμων που καθημερινά αδειάζουν τα απορρίμματα στο Χ.Υ.Τ.Α. των Άνω Λιοσίων αναγκάζονται να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Κι αυτό γιατί, η φαραωνικού τύπου χωματερή έχει εξαντληθεί προ πολλού, όπως καταγγέλλεται, και τα σκουπίδια στοιβάζονται σχηματίζοντας μεγάλα… βουνά, με συνέπεια να υπάρχουν ανηφορικοί δρόμοι, σημεία στενά και με μεγάλη κλίση, σε πολλές περιπτώσεις με εξαιρετικά μεγάλη ολισθηρότητα.
Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον ΧΥΤΑ συνωστίζονται πολλά απορριμματοφόρα, μηχανήματα, καθώς επίσης και εργαζόμενοι, προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας και επικινδυνότητας για τις ανθρώπινες ζωές. Η τραγωδία της περασμένης Κυριακής με τον νεκρό οδηγό του απορριμματοφόρου του Δήμου Αθηναίων, που παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από το όχημα του, αναδεικνύει αυτή την κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση εντός του Χ.Υ.Τ.Α.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί οι οδηγοί των απορριμματοφόρων όταν περνούν την πύλη του Χ.Υ.Τ.Α. των Άνω Λιοσίων να αισθάνονται πώς μπαίνουν σε «ζώνη θανάτου». Επιβάλλεται, εδώ και τώρα, οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι στη χωματερή να λάβουν μέτρα, τα οποία θα είναι ικανά να αποτρέψουν κάθε άλλη τραγωδία ή εργατικό ατύχημα και θα εξαλείψουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο για τους οδηγούς των απορριμματοφόρων των Δήμων.
Νεκρός και στον δήμο Πειραιά
Ενας ακόμα εργάτης, στον δήμο Πειραιά, έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο χτες το πρωί. Ειδικότερα στους ΟΤΑ οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του καλοκαιριού είναι 4, οι 2 απ’ αυτούς τις τρεις τελευταίες μέρες!
Ο εργάτης ήταν 59 ετών και δούλευε στον δήμο ως συμβασιούχος. Περίπου στις 2 με 2.30 το πρωί της Τρίτης, στη διάρκεια αποκομιδής, κατέρρευσε. Το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, εκτίμησε ότι πιθανόν ο θάνατός του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, συνάδελφοί του καταγγέλλουν συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας, με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να δουλεύει διαδοχικά βράδυ από το Σάββατο και ενώ του χρωστούσαν και πολλά ρεπό.
Το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά επισήμανε την τραγική έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εργασία χωρίς ανάπαυση, αλλά και τις εκδικητικές μετακινήσεις βάρδιας και τομέα, τη μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας ή την παροχή τους με το σταγονόμετρο κ.ά. Ακόμα αναφέρεται σε εκφοβισμό που δέχονται οι εργαζόμενοι όταν ζητούν αυτά που δικαιούνται και άλλα που το Σωματείο έχει καταγγείλει εγγράφως και έχει κάνει παρεμβάσεις.
Ειδικά για τον νεκρό συνάδελφό τους, ζητά από τη δημοτική αρχή να μάθει τι ωράριο δούλευε τους τελευταίους δύο μήνες, πόσα ρεπό του είχαν χορηγηθεί και πόσα του χρωστούσε η υπηρεσία, αν είχε εξεταστεί από τον γιατρό εργασίας, πώς γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.ά.