Γιώργος Μιχαηλίδης
Πολλά γράφονται για το πού οδεύει ο κόσμος μας σε σχέση με την πιθανότητα ξεσπάσματος νέων πολεμικών αναμετρήσεων ή ενός γενικευμένου πολέμου. Ένας τρόπος προσέγγισης του ζητήματος είναι η παρακολούθηση των στρατιωτικών δαπανών και των ρυθμών παραγωγής της στρατιωτικής βιομηχανίας. Άλλοι, πάλι, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές δηλώσεις και τη διπλωματία (πολιτική και οικονομική). Ένας, ακόμη, δείκτης που περιγράφει την κατεύθυνση των κρατών είναι η πολιτική τους σχετικά με τη στρατιωτική θητεία.
Πρόσφατα, λοιπόν, δύο από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ξεκίνησαν να προβαίνουν σε αλλαγές στο συγκεκριμένο τομέα. Η Γερμανία, δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Πιστόριους, δήλωσε ότι αν και δεν προτίθεται να επαναφέρει τη γενική στρατιωτική θητεία όπως επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, πρόκειται να λάβει μέτρα προσέλκυσης περισσότερων νέων ανδρών και γυναικών στον στρατό, με στόχο να αυξηθεί το δυναμικό του από 181.000 τουλάχιστον στις 203.000 έως το 2031. Στις ΗΠΑ, επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε πρόσφατα ένα μέτρο για την αυτόματη εγγραφή των ανδρών ηλικίας 18 έως 26 στα μητρώα για την Επιλεκτική Υπηρεσία. Αν και το μέτρο δεν επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση, φροντίζει να διασφαλίσει ότι σε μια ενδεχόμενη ανάγκη, θα υπάρχουν έτοιμα προς αξιοποίηση τα στοιχεία όλων των ικανών προς στράτευση ανδρών της χώρας. Εξάλλου, ο αποκαλούμενος «νόμος για την εθνική άμυνα» προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 9 δισ. δολάρια κατά το επόμενο οικονομικό έτος. Επιπλέον, περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών για τους στρατιώτες του αμερικάνικου επαγγελματικού στρατού κατά 19,5% στις κατώτερες βαθμίδες και 4,5% στους υπολοίπους.
Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρα μαζικής προσέλκυσης εθελοντών, αν και με προσεκτικό τρόπο προς το παρόν. Το έδαφος πάντως προετοιμάζεται. Στις προαναφερθείσες περιπτώσεις πρέπει να προστεθούν και αυτές της Λετονίας που επανάφερε την υποχρεωτική στράτευση, καθώς και της Σουηδίας και της Εσθονίας που πήραν μέτρα ώστε τα μέτρα στράτευσης να αφορούν περισσότερους απ’ ό,τι έως τώρα. Τέλος, σε άλλες σημαντικές δυνάμεις, όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική στράτευση έχει ανοίξει. Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι, εκ μέρους της Λίγκας του Βορρά, κατέθεσε πρόσφατα πρόταση νόμου στο ιταλικό κοινοβούλιο για την επαναφορά εξάμηνης υποχρεωτικής θητείας ενώ στο ΗΒ, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση ανδρών και γυναικών.
Με άλλα λόγια: ψάχνουν κρέας για τα κανόνια τους
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (22.6.24)