Γιώργος Κρεασίδης
∆ιάσκεψη για τις Πρέσπες
Πολιτική επανεμφάνιση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που οργανώθηκε στις 17-18 Ιουνίου στην Αθήνα. Ήταν μια πρωτοβουλία που ήρθε από τα ομώνυμα ινστιτούτα του Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, των δύο πρωταγωνιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών, που σαν «πρώην» παρεμβαίνουν με μια σχετική άνεση κινήσεων. Οι διεθνείς συμμετοχές στη Διάσκεψη την ανέδειξαν σε πολιτικό γεγονός, ενώ το ενδιαφέρον γι’ αυτήν ενισχύθηκε λόγω του κλίματος εσωστρέφειας και φαγωμάρας, που εμφανίστηκε την επομένη των ευρωεκλογών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό βοήθησε η προβολή από τα ΜΜΕ, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η ιδιαίτερη στήριξη από τα μέσα ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τη συμμετοχή διευκόλυνε ο θεσμικός τόνος, που έδιναν παρουσίες όπως αυτή της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του προκατόχου της Προκόπη Παυλόπουλου, του αμερικανού διπλωμάτη Μάθιου Νίμιτς, διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Μακεδονικό για 25 χρόνια, καθώς και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στις διαδικασίες συμμετείχαν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, αλλά και παράγοντες όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Η σύντομη παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη και η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη αντανακλά τη δυσφορία τους, καθώς αμφισβητείται ο ρόλος τους. Αμήχανη ήταν η στάση της κυβέρνησης, που έδωσε γραμμή μη συμμετοχής, ωστόσο στελέχη σαν τον Μαργαρίτη Σχοινά και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο συμμετείχαν με θεσμικές ιδιότητες.
Υπέρ της συνεργασίας ο Α. Τσίπρας, σταθερά εντός του δυτικού πλαισίου
Η βράβευση του Νίμιτς από τους Τσίπρα και Ζάεφ, και η παρουσία του πρώην αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σήμερα υφυπουργού για θέματα ενεργειακών πόρων, γνωστού για τον ρόλο του διαχρονικά στη ΝΑΤΟϊκή ανάμειξη στην Ουκρανία, δεν έφεραν στο προσκήνιο απλά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Διάσκεψη υπογράμμισε πως η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης είναι πιθανή μόνο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ήταν σαφής σε αυτήν κατεύθυνση ο Α. Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση, με αναφορές σε Ουκρανία, Γάζα, Βαλκάνια, αλλά και το Κυπριακό.
Στην ίδια ομιλία, παρουσία κεντρικών ευρωπαίων στελεχών των Σοσιαλιστών, της ευρωαριστεράς και των Πράσινων, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε παραπέρα με αφορμή την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία. Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και σαν αντίπαλο δέος στον Μητσοτάκη, απαιτείται η συνεργασία των κεντροαριστερών προσκεκλημένων του, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, τους οποίους απέφυγε να κατονομάσει. Σαν πλαίσιο αυτής της ενότητας περιέγραψε τις «ευρωπαϊκές αξίες», την επανάληψη των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ για την οικονομία και το περιβάλλον με τόνους κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί φυσικά με τη στρατηγική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και όχι μόνο.
Η αμφίσημη τοποθέτηση Τσίπρα για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, που παραπέμπει εξάλλου στην πολιτική της κυβέρνησής του, απηχεί μια αντίληψη που λέει πως δεν θέλει να «χαρίσει» στην ακροδεξιά την ατζέντα της «ασφάλειας», με αποτέλεσμα τελικά να την θρέφει. Πιο ξεκάθαρα τα είπε ο επίσης καλεσμένος στη Διάσκεψη Νίκος Κοτζιάς, οπαδός της ευρείας κεντροαριστεράς που προτείνει ο Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη για την ανάγκη η Αριστερά να αγκαλιάσει τον «αμυντικό εθνικισμό» και τις φοβίες από τους μετανάστες, δίνοντας κατεύθυνση «προοδευτικού εθνικισμού».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (22.6.24)