Γιώργος Μιχαηλίδης
38 εκατ. δολάρια αποζημίωση προς οχτώ οικογένειες Κολομβιανών που έχασαν μέλη τους από κολομβιανές παραστρατιωτικές μονάδες οι οποίες χρηματοδοτούνταν από την εταιρεία. Αυτό είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει η εταιρεία Chiquita μετά την προσφυγή θυμάτων σε αμερικάνικα δικαστήρια. Αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι εκβιάστηκε να πληρώσει τη συγκεκριμένη παραστρατιωτική ομάδα από φόβο για την τύχη των εργαζομένων της, οι ισχυρισμοί της απορρίφθηκαν από το δικαστήριο ως αβάσιμοι. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ετυμηγορία που εκδόθηκε, η Chiquita φέρεται να χρηματοδότησε οικειοθελώς τις παραστρατιωτικές ομάδες κατά την επταετία 1997-2004 με περίπου 2 εκ. δολάρια και έναν διπλό σκοπό: Αφενός, να προστατεύσουν τα συμφέροντά της από τα κομμουνιστικά αντάρτικα της Κολομβίας και αφετέρου, να εκκαθαρίσουν από τους αντάρτες εκτεταμένες περιοχές στις οποίες υπήρχαν φυτείες μπανάνας.
Οι παραστρατιωτικές ομάδες για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι ακροδεξιές AUC (Μονάδες Αυτοάμυνας), που έδρασαν τη δεκαετία 1997-2008. Τα στελέχη τους έλαβαν εκπαίδευση από Ισραηλινούς τη δεκαετία του ’80 τόσο στην Κολομβία όσο και στο Ισραήλ. Πέραν δε της χρηματοδότησης, καράβια της Chiquita χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορά όπλων των AUC αλλά και φορτίων κοκαΐνης, τα οποία με τη σειρά τους χρηματοδοτούσαν τους παραστρατιωτικούς. Η εταιρείαείχε αναγκαστεί από το 2007 να παραδεχτεί την εγχρήματη σχέση της με τις AUC, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ από το 2001 αφού ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους και βασανισμούς αριστερών και συνδικαλιστών στην Κολομβία, καθώς και μια σειρά παρανομίες όπως εμπόριο ναρκωτικών.
Ένα παράδειγμα αρκεί. Ο πατέρας μιας από τις οικογένειες που προσέφυγαν εργαζόταν στις φυτείες μπανάνας της Chiquita. Ήταν συνδικαλιστής και το μόνο εργαζόμενο μέλος της οικογένειάς του. Το 1997, αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε, αποκεφαλίστηκε και κατόπιν διαμελίστηκε από τις AUC ως συνεργάτης των κομμουνιστών.
Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο δικαστικός αγώνας κρατάει από το 2007, με την Chiquita να καταφέρνει επί δεκαεπτά συναπτά έτη διαρκώς να ξεγλιστράει. Τώρα εμφανίζεται έτοιμη να ασκήσει έφεση επί της ετυμηγορίας όμως, όπως σημειώνεται, η υπόθεση των οκτώ οικογενειών που τελικά δικαιώθηκαν αποτελεί μόνο το 1% του συνόλου των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί εναντίον της. Κι αν κάποιοι σπεύσουν να μιλήσουν περί απόδοσης δικαιοσύνης, εμείς θα «απορήσουμε» γιατί μετά από τέτοιες αποκαλύψεις η εταιρεία δεν σφραγίζεται, οι ιδιοκτήτες της δεν φυλακίζονται κι η περιουσία της δεν δημεύεται…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (15.6.24)