▸Τρεις ακόμα νεκροί εργάτες, σε Αγρίνιο, Κέρκυρα και Παπάγου, προστέθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη στατιστική του θανάτου στους χώρους δουλειάς. Η εργοδοτική ασυδοσία συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο, στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους, με θύματα εργαζόμενους που καθημερινά παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή τους χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Ένας εργάτης σκοτώθηκε την Τρίτη 25/6 σε εργοτάξιο πίσσας, στη Λεπενού Αγρινίου. Στο εργοστάσιο σημειώθηκε εκτεταμένη φωτιά και εκρήξεις στις εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε δασική έκταση και στην οποία υπάρχουν εύφλεκτες ύλες. O εργαζόμενος εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα σε κοντέινερ που λειτουργεί με τηλεχειριστήριο ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος που έχασε τη ζωή του, είχε έρθει προ ημερών από την Αθήνα για να εργαστεί στο εργοστάσιο.
«Το εργατικό “ατύχημα” με ένα νεκρό 52χρονο εργάτη στη Λαγκαδά Λεπενού έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι βαμμένη και με το αίμα των εργατών. Αν δεν τους σταματήσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε θα σταματήσει κανείς αυτή τη κατάσταση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιτωλοακαρνανίας.
Ο δεύτερος εργάτης, τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα στην Κέρκυρα, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών. Ο άτυχος εργαζόμενος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, δεν κατέστη δυνατό και έχασε τη μάχη με τον θάνατο. Ο ΔΕΔΔΗΕ αρκέστηκε σε μια συλλυπητήρια ανακοίνωση και στη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος.
Το πρωί της Πέμπτης 27/6 στην περιοχή του Παπάγου, ένας 47χρονος δημοτικός υπάλληλος καθαριότητας σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από δέντρο, στη διάρκεια εργασιών σε σχολικό συγκρότημα. Σύμφωνα με καταγγελίες δεν είχαν δοθεί μέσα ατομικής προστασίας.
Μέσα στο 2024, περίπου 44 εργατικά ατυχήματα την ημέρα κατά μέσο όρο έχουν καταγραφεί στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικότερα, έχουν αναγγελθεί 7.800 ατυχήματα, εκ των οποίων 25 θανατηφόρα, με τα περισσότερα θύματα να εργάζονταν στον κλάδο λιανικού εμπορίου εκτός οχημάτων, στα καταλύματα, στις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, τις κατασκευές και τη βιομηχανία τροφίμων.