Πρόβα νυφικού και πιέσεις για «άθροισμα προοδευτικών δυνάμεων» με νέο επικεφαλής
Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στην κεντροαριστερά καθώς η ευρωκάλπη δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή και ηττημένο στη «μάχη για τη δεύτερη θέση» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τα δύο κόμματα να περνάνε «κάτω από τον πήχη» που τα ίδια έθεσαν. Τα αρχικά exit poll των καναλιών την Κυριακή υπερτίμησαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους να βιαστούν να πουν και να γράψουν ότι ο Κασσελάκης «κέρδισε το στοίχημα». Τα επίσημα αποτελέσματα ωστόσο προσγείωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 14,92% φανερώνοντας με απώλειες πάνω από 330.000 ψήφων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, αλλάζοντας την εικόνα.
Το ΠΑΣΟΚ με το 12,79% (508.399 ψήφοι), είχε εντυπωσιακή άνοδο στην επαρχία, σε συνολικό ποσοστό έκανε ένα μικρό βήμα σε ποσοστό από το 11,84% (617.487 ψήφοι), αλλά με απώλεια ψήφων. Παραμένει προβληματική και αναιμική η δυναμική του στην Αθήνα που βγήκε τέταρτο κόμμα, πίσω και από΄το ΚΚΕ. Το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει: Πρώτον να κατακτήσει τη δεύτερη θέση απέναντι στον κλυδωνιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ που είχε απωλέσει και τα τελευταία ψήγματα αριστερής ταυτότητας και δεύτερον να είναι τέτοια η άνοδος που να δημιουργηθεί ρήγμα στην κυρίαρχία της ΝΔ. Το κυβερνητικό κόμμα μπορεί να έχασε σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε μέρος αυτών των απωλειών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το στόχο να υπάρξει προοπτική αλλαγής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Στο πρώτο του μήνυμα μετά τα αποτελέσματα ο Στέφανος Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι «ο λαός του έδωσε τον χρόνο να χτίσει κυβερνητική πρόταση». Με αυτό τον τρόπο παραδέχτηκε τη βαθιά και δομική κρίση στρατηγικής που αντιμετωπίζει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο μετά τη βαριά διπλή ήττα των εθνικών εκλογών που οδήγησε στην παραίτηση Τσίπρα, τη διπλή διάσπαση και τη νέα μετατόπιση προς το κέντρο. Το θολό τοπίο επεκτείνεται και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ που η καθαρά προσωποκεντρική προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε ο Στ. Κασσελάκης είχε μεικτά αποτελέσματα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα μετεκλογικά πάνελ των καναλιών ο Κ. Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος για επέκταση του μοντέλου «Χάρη Δούκα» στο Δήμο Αθήνας και σε επίπεδο εθνικών εκλογών «χωρίς προαπαιτούμενα». Την επόμενη μόλις μέρα των ευρωεκλογών ο Νίκος Τεμπονέρας και ο Διονύσης Κοτσακάς του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή τους ζήτησαν σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς καλώντας από την ηγεσία της Κουμουνδούρου να βάλει στο ράφι «προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις»! Οι εξελίξεις οδηγούν αναπόφευκτα σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας με τον Κασσελάκη που επιθυμούσε να εμφανιστεί ως «κυρίαρχος» να απειλείται ξανά να τεθεί υπό κηδεμονία ή στον πάγκο προκειμένου να αναδειχτεί ένας νέος «Μεσσίας». Ωστόσο το εκλογικό βατερλό της ΝΕ.ΑΡ καθιστά δύσκολη την προοπτική άμεσης αμφισβήτησης της ηγεσίας Κασσελάκη που έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση ευρύτερων συνεργασιών με στελέχη του προοδευτικου και κεντροδεξιού χώρου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του δείχνει αποφασισμένος στη συνέχιση της «νηφάλιας» αντιπολίτευσης στα σημεία δείχνοντας και αυτός να ενσωματώνει στοιχεία της συνολική συντηρητικής μετατόπισης κυρίως στα εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό.