Ματίνα Παπαχριστούδη
Πίσω από τις Κάμερες
Στο Ραδιομέγαρο εργάζονται περί τους 600 δημοσιογράφους, με κάθε είδους εργασιακή σχέση. Η διοίκηση της ΕΡΤ κομπάζει για την μεγάλη της επιτυχία, τη δημιουργία του 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού ERT News. Γι’ αυτό αναδιαρθρώθηκε ο μηχανισμός ενημέρωσης σε μια ενιαία παραγωγή, όπου συγκεντρώνονται όλες οι ειδήσεις και η επιλογή γίνεται από τους επικεφαλής αρχισυντάκτες για κάθε ξεχωριστό ΜΜΕ (δελτία σε ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 3, Διαδίκτυο, ΕΡΤ Νews). Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εμφανίζεται πολύ ευχαριστημένος από τις «επιτυχίες» αυτές, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση και διεύθυνσή της. Τα έσοδα, άλλωστε, για τη λειτουργία της ΕΡΤ, που εντάχθηκε το 2019 στις υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου, προέρχονται αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος.
Ποιος, λοιπόν, ιεραρχεί τις ειδήσεις στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό οργανισμό της χώρας; Ποιοί είναι αυτοί που επιλέγουν τι αφορά και ενδιαφέρει την κοινωνία; Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε στην καταγγελία του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, την περασμένη εβδομάδα, για τη φίμωση της συνέντευξης Τύπου. Στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού παραρτήματος του Μαξίμου με την επωνυμία ΕΡΤ, η είδηση αποσιωπήθηκε. Επειδή, όμως, υπήρχε η προεκλογική υποχρέωση προβολής κομμάτων, στο δελτίο εμφανίστηκε πολιτικός αρχηγός που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου για 10 δευτερόλεπτα!
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία για το έγκλημα στα Τέμπη δεν είναι το μόνο που αποσιωπήθηκε στις ειδήσεις της ΕΡΤ. Κάθε σημαντικό γεγονός στο οποίο προβάλλουν ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ – για παράδειγμα, η μήνυση που υποβλήθηκε για το έγκλημα της Πύλου ή οι αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών – είναι ανύπαρκτο για τον ελεγκτικό μηχανισμό φίμωσης και κυβερνητικής προπαγάνδας που είναι εγκατεστημένος σε θέσεις-κλειδιά στο Ραδιομέγαρο.
Ο πολυπληθής ειδησεογραφικός μηχανισμός χρησιμοποιεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων δημοσιογράφων ως «κουβαλητές» ειδήσεων, οι οποίες είτε προσαρμόζονται για να ταιριάζουν στη γραμμή είτε προωθούνται στο Διαδίκτυο είτε απλά μπαίνουν στο «καλάθι των αποσιωπηθέντων». Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στην ERT News οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ ανακυκλώνονται συνεχώς. Οι επιτρεπόμενες από το Μαξίμου πληροφορίες είναι εν τέλει πολύ λίγες για να καλύψουν ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι…
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Καλώς μας ήρθαν οι πολεμικές χορηγίες, μέσω της στροφής στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall που μόλις πριν δυο μήνες εγκαινίασε μονάδα παραγωγής στην Ουκρανία, χορηγεί την ποδοσφαιρική ομάδα της Ντόρτμουντ και η «φανέλα» των όπλων της ήταν σε πρώτο πλάνο στον τελικό του Champions League. Αλλά και σε φεστιβάλ και συναυλίες στην καρδιά της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, χορηγοί είναι αντίστοιχες εταιρείες που προωθούν τον πόλεμο και κερδοφορούν από αυτόν.
Κρίση στο δημόσιο ραδιόφωνο Radio France, από το οποίο απολύθηκε ο Γκιγιόμ Μερίς, παρουσιαστής της σατυρικής εκπομπής «Le grand Dimanche soir». Η απόλυση οφείλεται στα «επιθετικά» σχόλια του για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «είδος ναζιστή». Ο ίδιος κατήγγειλε πως η απόφαση απόλυσης συνιστά «ιδεολογική νίκη» της Ακροδεξιάς. Από το ραδιόφωνο, πάντως, παραιτήθηκαν αρκετοί συνεργάτες της εκπομπής σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Η αποχώρηση του Δημήτρη Μελισανίδη από την ηγεσία της ΑΕΚ συνοδεύτηκε από πληροφορίες για την τηλεοπτική επέκταση του. Σύμφωνα με αυτές ο επιχειρηματίας φέρεται να εξαγοράζει μικρό περιφερειακό κανάλι της Αττικής στο οποίο θα «μεταγκατασταθεί» το ιντερνετικό Naftemporiki TV που θα μεταδίδει πλέον και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δικών του συμφερόντων είναι, επίσης, και το Pontos TV, που εκπέμπει επίσης ιντερνετικά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (15.6.24)