▸Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η στυγερή δολοφονία 11χρονου κοριτσιού στην περιοχή Μυρτιά της Ηλείας από τον θείο της.
Ο 37χρονος δολοφόνος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2020 για βιασμό μιας 14χρονης, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος από το δικαστήριο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Η κοινωνική αναλγησία κράτους και αρχών φαίνεται και από τη φρασεολογία της προκλητικής ανακοίνωσης της αστυνομίας, όπου την αντίσταση του κοριτσιού στον βιασμό την αναφέρει ως «άρνηση συνεύρεσης».
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την ενδεχόμενη ευθύνη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγάζει λάδι τους δικαστικούς και μιλάει για «κυνήγι μαγισσών» και «δημοσιογραφική βαρβαρότητα» στο βωμό της τηλεθέασης που «μετατρέπει την τηλεόραση σε αρένα και τη δικαιοσύνη σε θέαμα».
Το ουσιώδες, όμως, δεν είναι μόνο η απουσία κάθε επίβλεψης των σεσημασμένων κακοποιητών στην Ελλάδα, αλλά και η παντελής έλλειψη δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των παιδιών, ειδικά σε περιπτώσεις που το θύμα είναι Ρομά και οι αρχές συστηματικά αρνούνται να προχωρήσουν σε διαδικασίες ελέγχου με τη δικαιολογία της «έλλειψης στοιχείων μόνιμης διαμονής». Η ιατροδικαστική εξέταση φανέρωσε ότι το κοριτσάκι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και στο παρελθόν –πιθανότατα από τον ίδιο δράστη– κάτι που αναδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η καταγγελία αυτών των περιστατικών από τα θύματα, ειδικά όταν προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τα ΜΜΕ με τη σειρά τους επενδύουν στην καλλιέργεια ρατσιστικών αντανακλαστικών σε κατεύθυνση στοχοποίησης του συνόλου των Ρομά. Απέναντι, στην υποκρισία, τα λιντσαρίσματα και την αδιαφορία του κράτους, πρέπει να ορθωθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης, που θα αγωνίζεται και θα απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων βοήθειας, προστασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής αποδοχής των παιδιών και εφήβων Ρομά και των οικογενειών τους.