▸Απεβίωσε την Παρασκευή 21 Ιουνίου ο Σπύρος Φυτράκης σε ηλικία 81 ετών.
Ο Κρητικός στην καταγωγή και συγκεκριμένα από τα Χανιά δικηγόρος – υπερασπιστής των δικαιωμάτων, διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη Κρήτης και Νήσων και είχε την πρώτη του επαφή με την «δικαιοσύνη» το 1965, όταν κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην αποδοκιμασία του αποστάτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα Χανιά, για την οποία θα καταδικασθεί πρωτοδίκως σε εξίμισι χρόνια φυλάκισης, εφετειακώς σε δώδεκα μήνες, για να δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο με την αναίρεση της καταδίκης.
Ο Σπύρος Φυτράκης αναδείχτηκε σε «μία εμβληματική μορφή της ριζοσπαστικής υπερασπιστικής αριστερής δικηγορίας», όπως τόνισε στον επικήδειό του ο Κώστας Παπαδάκης. Υπερασπίστηκε αγωνιστές σε δύσκολες εποχές και κάτω από αντίξοες συνθήκες κρατικής παρέμβασης και καταστολής, όπως τον Γιώργο Μπαλάφα, τον Αβραάμ Λεσπέρογλου, τον Κυριάκο Μαζοκόπο, τον Γιάννη Σερίφη, τον Γεράσιμο Μπουκουβάλα, την Ευαγγελία Βογιατζή, τον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Χαμντάν (Ρασίντ), την έκδοση του οποίου είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ, την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη, τον Τάσο Θεοφίλου και τον Τζίμη Πανούση, αλλά και άλλους ανώνυμους αγωνιστές.
Ο Σπύρος Φυτράκης εφάρμοσε την ιδεολογία του στην καθημερινότητά του και εκτός των δικαστικών αιθουσών, υπερασπίστηκε με συνέπεια το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ευγένεια και ευπρέπεια κέρδισε τον σεβασμό όχι μόνο ημών των συναγωνιστών και συντρόφων του, αλλά και του δικαστικού σώματος, ακόμη και των «πολιτικών» του αντιπάλων. Σε μία συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, τον Δεκέμβριο του 2013, είχε διαγνώσει ότι «γυρνάμε τώρα ξανά, με την εγκληματική αυτουργία και την τρομοκρατική οργάνωση, σε ένα μοντέλο βαριάς καταστολής. Παίζουνε σημασία τα ιδεολογήματα κι όχι οι συγκεκριμένες πράξεις που θα πρέπει ασφαλώς να δικάσεις. Γυρνάμε ξανά στον έλεγχο των λαϊκών κινητοποιήσεων. Κουκουλονόμοι, προληπτικές συλλήψεις κ.λπ. Ειδικά τώρα στη βαθύτατη κρίση και στην οικονομική δικτατορία που βιώνουμε».
Ο Σπύρος Φυτράκης μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και μας δίδαξε πώς ασκείται η δικηγορία από την ριζοσπαστική και αριστερή σκοπιά. Χρέος μας η αγωνιστική συνέχεια και συνέπεια.
Θεόδωρος Συμεωνίδης, δικηγόρος