υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία
Η Σάλμα Σάουα είναι μέλος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας και μετέχει στο ευρω-ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία γιατί, όπως η ίδια λέει, η εποχή απαιτεί «καθαρές απόψεις» και πίστη ότι «τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν». Οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία για την οικονομία, τον πόλεμο, τις κοινωνικές ανισότητες, τον σεξισμό, το περιβάλλον και άλλα ζητήματα αποτελούν «οδηγό» προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνέντευξη στον Χρίστο Κρανάκη
Ποια ήταν η προσωπική σου διαδρομή μέχρι να φτάσεις στην Ελλάδα;
Κατάγομαι και μεγάλωσα στη Γάζα. Σπούδασα οικονομικά στο Κάιρο και επέστρεψα εκεί τα χρόνια της πρώτης Ιντιφάντα. Έζησα απαγορεύσεις κυκλοφορίας και προβλήματα τροφοδοσίας. Επειδή δεν έβρισκα δουλειά, γύρισα στο Κάιρο όπου δούλεψα για δύο χρόνια. Στη Γάζα κατάφερα να εργαστώ λίγο πριν υπογραφεί η Συμφωνία του Όσλο. Μετά από δύο χρόνια, πήρα υποτροφία και ταξίδεψα στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψα σε ΜΚΟ που ασχολείτο με τα ζητήματα της Παλαιστίνης. Τέλος, έκανα διδακτορικό στο Λονδίνο. Όπου και αν βρέθηκα, όμως, ποτέ δεν ξέχασα τη Γάζα. Η οικογένειά μου ήταν εκεί, η μητέρα μου ήταν ανεξάρτητη βουλευτής (από τις πρώτες γυναίκες που ανέλαβαν τέτοιο αξίωμα) και ο πατέρας μου διετέλεσε δήμαρχος της πόλης για κάποια χρόνια. Οπότε, πηγαινοερχόμουν συχνά, ενώ σε όποια χώρα και αν βρισκόμουν, πάντα συμμετείχα σε πρωτοβουλίες και συλλογικότητες υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Το ίδιο προσπαθώ να κάνω και στην Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή μου στην Παλαιστινιακή Παροικία και τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο». Αυτά τα 20 χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα γνώρισα και ανέπτυξα δεσμούς με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την αντικαπιταλιστική Αριστερά.
Ποιο το σχέδιο του Ισραήλ και των δυτικών συμμάχων του για την περιοχή;
Από το 1917 και τη «Διακήρυξη του Μπάλφουρ», σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσεται υπέρ της ίδρυσης εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη, στόχος είναι η παραχώρηση της περιοχής στο Ισραήλ. Απέναντι στο σχέδιο αυτό, υπήρξε η αραβική εξέγερση του 1936-’39, πριν δηλαδή το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1947-’48, όταν οι Άγγλοι έφυγαν από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ κατέλαβε τμήμα της περιοχής, ενώ οργανωμένες ομάδες σιωνιστών παρενοχλούσαν διαρκώς τον ντόπιο αραβικό πληθυσμό με σκοπό τον εκτοπισμό του. Από τότε μέχρι σήμερα, το Ισραήλ προσπαθεί να επιβληθεί με ακόμα πιο επιθετικούς όρους στο λαό της Παλαιστίνης, είτε με απευθείας στρατιωτικές επιθέσεις είτε μέσω του σχεδίου εποικισμού. Το «χαρτί» που διαχρονικά παίζει το Ισραήλ, προκειμένου η Δύση να στηρίζει τις προσπάθειές του, είναι η ύπαρξη ενός δυτικόφιλου κράτους στη Μέση Ανατολή, το οποίο θα υπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα.
Υπάρχει λύση απέναντι σε όλα τα παραπάνω;
Δεν πιστεύω στη λύση των δύο κρατών. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους της Παλαιστίνης, δημοκρατικού και ειρηνικού που θα διαφυλάσσει ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους του, έξω από θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικές και σεξουαλικές διακρίσεις! Παλιά, ζούσαμε όλοι μαζί ειρηνικά. Στο σχολείο – σκέψου – δεν ήξερα αν η φίλη μου είναι Χριστιανή ή Μουσουλμάνα… Ο τόπος εκεί είναι ιερός για όλες τις θρησκείες, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τον άλλον.
Η πολιτική της ΕΕ για το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι σταθερή και θα υπηρετεί πάντα το σιωνιστικό αφήγημα
Πως κρίνεις τη στάση της ΕΕ απέναντι στο ζήτημα;
Υπάρχει πολιτικό χάσμα ανάμεσα στα κυβερνώντα κόμματα και τους λαούς. Παρ’ ότι, τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να αποκρύψουν τι πραγματικά συμβαίνει, ο κόσμος καταλαβαίνει και είναι απέναντι στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα. Γι’ αυτό και βλέπουμε αρκετές αυθόρμητες, μη κομματικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τα αστικά κόμματα, από την άλλη, δεν ντρέπονται να δείξουν την άνευ όρων στήριξή τους στο Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η ελληνική Βουλή φωταγωγήθηκε με τη σημαία του Ισραήλ, ενώ διαδηλωτής που σήκωσε τη σημαία της Παλαιστίνης προσήχθη. Πίσω από αυτή τη στήριξη, κρύβονται υλικά συμφέροντα! Η πολιτική της ΕΕ για το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι σταθερή και θα υπηρετεί πάντα το σιωνιστικό αφήγημα και οικοδόμημα. Οι όποιες – υποτιθέμενες – αξίες της ΕΕ περί «ειρήνης», «ελευθερίας», «ισότητας» φαίνεται πως δεν έχουν ισχύ για το λαό της Παλαιστίνης. Δείτε τη διγλωσσία που επιδεικνύουν στον πόλεμο της Ουκρανίας συγκριτικά με αυτόν στην Παλαιστίνη. Πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ – η ΕΕ, υπό τις εντολές των ΗΠΑ,τάσσεται απόλυτα υπέρ του Ισραήλ.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξει η στάση της ΕΕ;
Δυστυχώς, αλλαγές εκ των όσων δεν γίνονται! Η κατάσταση βρίσκεται στα «άκρα» και «μέση λύση»δεν υπάρχει. Ή είσαι με αυτά που γίνονται ή είσαι ενάντια… Για αυτό συστρατεύομαι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία. Γιατί έχει ξεκάθαρες θέσεις και δεν χρησιμοποιεί «μισόλογα». Τόσο στο ζήτημα της Παλαιστίνης και ευρύτερα του πολέμου όσο και στα εγχώρια μέτωπα.
Τι, κατά τη γνώμη σου, διακυβεύεται στην Ελλάδα;
Το ελληνικό κράτος «σκορπάει» λεφτά για όπλα και εμπλέκεται σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (η φρεγάτα Ύδρα που κοστίζει 500 χιλ. ευρώ για κάθε μέρα που πλέει), ενώ η χώρα έχει τόσες τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες σε υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια κλπ. Γι’ αυτό υπάρχει κόσμος που βγαίνει στους δρόμους. Γιατί νοιώθει πως «κάτι δεν πάει καλά» και δεν είναι ευχαριστημένος από αυτό που γίνεται. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία μπορεί να ενοποιήσει τα αιτήματα αυτού του κόσμου και να τον βοηθήσει να κατακτήσει νίκες, γιατί δεν «μασάει τα λόγια» της και πιστεύει πως για να νικήσουν οι αγώνες πρέπει να πάνε «μέχρι τέλους». Με μετριοπαθή λογική δεν κερδίζεται τίποτα και ο κόσμος, εν τέλει, στρέφεται προς τα δεξιά. Ο λαός πρέπει να πιστέψει, ξανά, πως έχει τη δύναμη να αλλάξει την κατάσταση. Είμαστε πολύ περισσότεροι εκείνοι και εκείνες που ψάχνουμε την αλλαγή και πρέπει να υπερβούμε την αίσθηση ανημπόριας που μας έχουν καλλιεργήσει. Για αυτό το λόγο, ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε!