Αιμιλία Τσαγκαράτου
▸Σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα ματαιώθηκαν στις 22 Μάη οι διαβόητες εξετάσεις τύπου «Pisa», μετά από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών που αρνούνται να μπει η εκπαίδευση στον Προκρούστη των δήθεν «διαγνωστικών» τεστ που το υπουργείο Παιδείας διεξάγει τα τρία τελευταία χρόνια.
Αποτέλεσμα της αντίστασης αυτής είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει τη γενικευμένη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε όλα τα σχολεία, όπως προβλέπεται από το νόμο 4823/21.
Μετά τη δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομες τις στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για την κάλυψη δασκάλων και καθηγητών με στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού, στάση εργασίας προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Για μια ακόμα φορά, με ένα κατάπτυστο έγγραφο που έστειλε μέσα στη νύχτα (!) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, σε ρόλο δικαστή, «ενημέρωσε» τα σχολεία ότι η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη γιατί κοινοποιήθηκε μόνο στα ΜΜΕ!
Οι απειλές όμως δεν έπιασαν τόπο αφού οι ήδη προγραμματισμένες σε πολλά σχολεία κινητοποιήσεις έγιναν κανονικά. Καθοριστικός ήταν σε πολλές περιπτώσεις και ο ρόλος των γονιών, οι οποίοι μετά από συναντήσεις με τους συλλόγους εκπαιδευτικών αποφάσισαν ότι δεν θα έστελναν τα παιδιά τους για να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Υπήρξε λοιπόν ένα «ντόμινο» ακυρώσεων, όπως στους ΣΕΠΕ Ζ΄ Θεσσαλονίκης, «Αθηνά», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου», Κέρκυρας, Α΄ Αθηνών, «Αριστοτέλης», Σάμου, Χανίων, «Ρόζα Ιμβριώτη», «Έλλη Αλεξίου», στην Πελοπόννησο και αλλού. Ταυτόχρονα, υπήρξαν περιπτώσεις άκρατου αυταρχισμού από διευθυντές εκπαίδευσης οι οποίοι απειλούσαν τους εκπαιδευτικούς που απεργούσαν, ενώ έπαιρναν τηλέφωνο απεργούς και διευθυντές σχολείων για να τους τρομοκρατήσουν λέγοντας ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν ισχύει!
Ακόμα όμως και εκεί που «έγιναν» εξετάσεις, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν παρωδία. Με προφορικές εντολές καλούσαν τα σχολεία να ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ., σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν με ένα ή δύο παιδιά σε γραφεία διευθυντών ή καλούσαν έναν εκπαιδευτικό να επιτηρεί 50 μαθητές. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, σε ανακοίνωσή του, ονομάζει αυτούς που αντιστέκονται «αναχρονιστικές μειοψηφίες που στρέφονται εναντίον των μαθητών και υπονομεύουν το μέλλον τους», με «ιδεοληψίες όχι άλλων δεκαετιών αλλά άλλου αιώνα»! Και φυσικά, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, δεν έδωσε πραγματικό αριθμό σχολείων που συμμετείχαν αλλά μίλησε για σχολεία «που άντλησαν τα θέματα», όταν ξέρουμε ότι αυτό γίνεται ακόμα και σε σχολεία που δεν συμμετέχουν, απλά για να υπάρχει η εικόνα των θεμάτων.
Για μια ακόμα φορά, το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε «πάση θυσία» να δείξει ότι ο διαγωνισμός έγινε κανονικά. Η μαχόμενη όμως εκπαίδευση, μαζί με τον μεγαλειώδη αγώνα που δίνει ενάντια στην αξιολόγηση, κατάφερε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει την πολιτική του ανταγωνισμού και της κατηγοριοποίησης των σχολείων.