Γιώργος Μουρμούρης
▸Ξεκινά την Τρίτη 21/5 η δίκη των εννέα διασωθέντων στους οποίους επιχειρείται να φορτωθεί η ευθύνη κυβέρνησης, κρατικών αρχών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους 600 και πλέον νεκρούς, ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου οι εννέα Αιγύπτιοι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου, στους οποίους οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να φορτώσουν την ηθική και ποινική ευθύνη για την απώλεια περισσότερων από 600 ζωών στα βαθιά νερά του Ιονίου.
Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας αποτελεί μια ακόμα τυπική προσπάθεια κατασκευής ενόχων, προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες κυβέρνησης, κρατικών αρχών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκατόμβες στη Μεσόγειο: Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν λιγότερο από 24 ώρες μετά το ναυάγιο, με κάποιους εξ αυτών να οδηγούνται στις λιμενικές αρχές κατευθείαν από το νοσοκομείο. Και αυτό παρά την πληθώρα στοιχείων και μαρτυριών που δείχνουν ότι το πολύνεκρο ναυάγιο οφείλεται στους χειρισμούς της Frontex και του ελληνικού λιμενικού, στελέχη του οποίου μετά από 15 περίπου ώρες που παρακολουθούσαν το υπερφορτωμένο σκάφος να κλυδωνίζεται επικίνδυνα, επιχείρησαν – όπως καταγγέλλεται – να το ρυμουλκήσουν προς την ιταλική ζώνη ευθύνης έρευνας και διάσωσης.
Για ένα «προμελετημένο, συνειδητό κρατικό έγκλημα» έκανε λόγο η δικηγόρος Βίκυ Αγγελίδου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 16/5 οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννέα κατηγορουμένων. Όπως τόνισε, ο τεράστιος αριθμός των νεκρών είχε ως αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να πέσουν στις πρακτικές του λιμενικού. Έτσι οι αρχές επέλεξαν «στο σωρό» εννέα ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο προφυλακισμένοι με βαρύτατες κατηγορίες παρότι τα στοιχεία είναι μηδενικά. «Στόχος είναι να καταδικαστούν για να συνεχιστεί η θανατοπολιτική στα σύνορα», υπογράμμισε.
Με την ίδια τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των εννέα Αιγυπτίων «βρίσκονται άλλοι 2.000 άνθρωποι στη φυλακή», κατήγγειλε ο Δημήτρης Χούλης. Υπογράμμισε ότι κατά τις ώρες που το λιμενικό παρακολουθούσε το υπερφορτωμένο σκάφος χωρίς να επεμβαίνει δεν υπάρχουν εικόνες που να καταγράφουν τους κατηγορούμενους να κάνουν οτιδήποτε επιλήψιμο. Ενδεικτικό δε της διάθεσης των ελληνικών αρχών είναι το γεγονός ότι, όπως τόνισε, στο σημείο δεν εστάλη ναυαγοσωστικό σκάφος αλλά περιπολικό με ειδικοδυναμίτες, χωρίς σωσίβια. Κατόπιν, περιέγραψε, οι αρχές έβαλαν κάποιους διασωθέντες «να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι είχαν εμπλοκή στη διακίνηση επειδή έδωσαν λίγο νερό ή κάποιον χουρμά». «Στόχος είναι (οι εννέα κατηγορούμενοι) να πάρουν το φταίξιμο όλης της Ευρώπης στις πλάτες τους», συνέχισε ο Δημήτρης Χούλης, ζητώντας μία δίκαιη δίκη.
Συγκεντρώσεις σε Αθήνα την Δευτέρα 20/5 και Καλαμάτα την Τρίτη 21/5, κατά της συγκάλυψης του εγκλήματος
Για τον τιτάνιο αγώνα της υπεράσπισης να εισφέρει στο δικαστήριο στοιχεία που κανονικά οι ίδιες οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είχαν παρουσιάσει μίλησε η Έφη Δούση. Τόνισε ότι οι εννέα αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα) οι οποίες δεν αποδεικνύονται, αλλά κατασκευάστηκαν για να καλυφθεί η ευθύνη των ελληνικών αρχών οι οποίες, όπως επισήμανε, επιχειρούν «να τους βάψουν τα χέρια με αίμα».
Από την πλευρά της η Χρυσάνθη Καούνη υπογράμμισε ότι οι εννέα «βρέθηκαν κατηγορούμενοι για εγκληματικές πράξεις που μέχρι τότε κανένας δεν είχε δει να λαμβάνουν χώρα». Όσο για τη διερεύνηση από την οποίαν θεωρητικά προέκυψε η απαγγελία κατηγοριών στους Αιγύπτιους, αυτή κράτησε λιγότερο από 24 ώρες. Η Χρ. Καούνη υπενθύμισε παράλληλα ότι οι 104 διασωθέντες «με το που πάτησαν το πόδι τους στη στεριά συνελήφθησαν», ενώ υπογράμμισε ότι η πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης «αφορά το πώς δεχόμαστε να δικάζει η ελληνική δικαιοσύνη».
Για μια ευκαιρία να αναδειχθεί το φαινόμενο της ποινικοποίησης διασωθέντων έκανε λόγο ο Αλέξης Γεωργούλης, καλώντας να ριχτεί φως στην ακραία ποινικοποίηση που υφίστανται οι αιτούντες άσυλο και να λάμψει η αλήθεια για τις πρακτικές που ακολουθούνται από το λιμενικό. Για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» μίλησε η Ευγενία Κουνιάκη, τονίζοντας ότι στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί μια καθαρά πολιτική δίκη καθώς αφορά τη συνοριακή πολιτική της ΕΕ.
Τέλος, ο Σπύρος Πανταζής κατήγγειλε το «δικαστικό τείχος» που στήθηκε κατά τη προδικασία, καθώς όλα τα αιτήματα των συνηγόρων απορρίφθηκαν, ενώ η Νατάσα Νταϊλιάνη κάλεσε να διασφαλίσουμε ότι οι εννέα δεν θα δικαστούν με πολιτική σκοπιμότητα.
Ενημέρωση: Τη Δευτέρα 20/5 στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στην Πύλο στα δικαστήρια Καλαμάτας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.05.24)
Η συνέντευξη τύπου για τη δίωξη των 9 επιζώντων προσφύγων από το ναυάγιο της Πύλου από το Omnia TV (ξεκινά στο 10′.48”)