Χρίστος Κρανάκης
Μείωση της συμμετοχής, πρώτη αλλά με φθορά η ΠΚΣ, τιμωρήθηκε η ∆ΑΠ, ελπιδοφόρα η πρώτη καταγραφή της Attack, ανυπαρξία παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό τη σκιά του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος ολοκληρώθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Συνολικά, ψηφίσανε 50.519 φοιτητές/τριες, έναντι 56.081 το 2023, μεταβολή που αντιστοιχεί σε πτώση της συμμετοχής κατά 4.769 ψήφους και κατά 11%. Η πτώση της φετινής κάλπης – κατά 4.769 ψήφους – δεν μπορεί να περάσει ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τις δυνάμεις αριστερής αναζήτησης, καθώς έρχεται μετά από ένα δίμηνο αγώνα καταλήψεων απέναντι στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, πως η φετινή συμμετοχή προσεγγίζει εκείνη του 2019 (51.182) – πριν υπάρξει η διακοπή του Covid – και παραμένει υψηλότερη από εκείνη του 2022 (49.094) – όταν έγιναν εκλογές μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Πρώτη για τρίτη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε η ΠΚΣ με 16.372 ψήφους και 32,71%. Η παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια, παρότι δεν πιέστηκε ιδιαίτερα από τη ΔΑΠ, δεν κατάφερε να αποφύγει τις απώλειες τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και σε ποσοστό, χάνοντας 2.759 ψήφους και 2,48%. Η πτώση της ΠΚΣ, δεν οφείλεται γενικά και αόριστα στην αποχή, καθώς αυτή δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα στις πολιτικές δυνάμεις. Η μείωση ψήφων της ΠΚΣ αντιστοιχεί στο 58% της αποχής. Το γεγονός, πως σε περίοδο ευρύτερης εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, οι δυνάμεις του καταγράφουν πτώση σε κοινωνικούς χώρους που διατηρούν την πολιτική πρωτοκαθεδρία και (θεωρητικά) την ηγεμονία του κινήματος αναδεικνύει τα υπαρκτά όρια της πολιτικής γραμμής του. Σε σημαντικό βαθμό, η ΚΝΕ πληρώνει το κενού νοήματος σύνθημα «Κόκκινοι Σύλλογοι και μετά βλέπουμε…», τη συμμετοχή της σε όργανα διοίκησης, την προσκόλλησή της σε μάχες αποκλειστικά εντός των ορίων της φοιτητικής ιδιότητας, την υπαγωγή των συλλογικών οργάνων και διαδικασιών στον κομματικό σχεδιασμό, αλλά, κυρίαρχα, την επιλογή της να μην προσδώσει στον αγώνα του προηγούμενου διαστήματος ευρύτερα χαρακτηριστικά και προοπτική κλιμάκωσης.
Στη δεύτερη θέση, με εκ νέου μείωση του απόλυτου αριθμού ψήφων, αναδείχθηκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 13.087 ψήφους και 26,14%. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ έχασε 1.085 ψήφους και παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό. Οι απώλειες της κυβερνητικής νεολαίας σε απόλυτο αριθμό, δείχνουν πως η ΔΑΠ δεν μπόρεσε να συσπειρώσει ένα ευρύ μπλοκ κόσμου «απέναντι στις καταλήψεις και την ανομία». Αυτό, από τη μία δείχνει πως ακόμα και τμήματα της φοιτητιώσας νεολαίας που δεν στήριξαν τις καταλήψεις αρνούνται να συνταχθούν με την κυβερνητική πολιτική. Αλλά από την άλλη, πως το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και το αστικό κράτος επενδύουν σε νέους τρόπους όξυνσης της αντιπαράθεσης με το κίνημα (βλ. πειθαρχικές διώξεις και τηλεξεταστικές). Προς το παρόν, με αρχηγό τον κ. Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία επενδύει περισσότερο σε από τα «έξω» και από τα «πάνω» χτυπήματα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, με τη ΔΑΠ απλώς να συντηρεί μία αναιμική παρουσία στις σχολές. Φυσικά, άμα και όταν κριθεί αναγκαίο η ΝΔ και το κράτος δεν θα διστάσει να φέρει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης της ΔΑΠ.
Στην τρίτη θέση, με μικρή άνοδο, βρέθηκε η ΠΑΣΠ. Έλαβε 5.304 έναντι 5.116 ψήφους και +1,19%. Στον μεγαλύτερο βαθμό αποκομμένη από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ δεν έχει οργανωμένη πανελλαδική συγκρότηση ή παρουσία, παρόλα αυτά διατηρεί σημαντικές δυνάμεις σε συγκεκριμένα ιδρύματα και πόλεις (στην Πάτρα είναι δεύτερη δύναμη πάνω από τη ΔΑΠ με 1.749 ψήφους).
Στις υπόλοιπες θέσεις βρέθηκαν τα κατεβάσματα που στήριξαν οι δυνάμεις που συγκροτούσαν την ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ. Τα Σχήματα των ΕΑΑΚ, που κυρίαρχα στήριξε η ΑΡΑΣ έλαβαν 3. 949 ψήφους και 7,89%. Η πρωτοεμφανιζόμενη Attack στα ΑΕΙ, την οποία στήριξαν δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου της νΚΑ, αναδείχθηκε στην 5η θέση της πανελλαδικής κατάταξης με 2.453 ψήφους και 4,90%. Ακολούθησε η Αριστερή Ενωτική Συνεργασία, που στηρίχθηκε από τις οργανώσεις της Αναμέτρησης και της Μετάβασης με 1.740 ψήφους και 3,48% και η Συσπείρωση Αριστερών Σχημάτων, που στήριξε η ΑΡΙΣ, με 1.572 ψήφους και 3,14%.
Σε ένα πεδίο πολυκατακερματισμού της Αριστεράς, αναμετρήθηκαν «ατόφια» πολιτικά σχέδια και πρακτικές. Το πολύ θετικό αποτέλεσμα της Attack, που σε πολλές σχολές ξεπέρασε τις προσδοκίες και των ίδιων των μελών της, αναδεικνύει τις υπαρκτές δυνατότητες ενδυνάμωσης της πιο μαχητικής (πολιτικά και οργανωτικά) πτέρυγας του κινήματος.
Σχόλια
Μία τυχαία ( ; ) καταγραφή!
Εντύπωση προκάλεσε η αρχική καταγραφή των αποτελεσμάτων στο site της ΠΚΣ. Καθ’ όλη την ημέρα των εκλογών, τα περσινά αποτελέσματα των σχημάτων της ΑΡΙΣ αποδόθηκαν, με λαθροχειρία, στην Attack, ενώ τα φετινά των ίδιων σχημάτων καταγράφονταν ως «Λοιπά». Έτσι, για παράδειγμα, για πολλές ώρες, φαινόταν πως η Attack στους Μεταλλειολόγους έχει απώλεια 126 ψήφων (!), την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει ούτε περσινό ούτε φετινό κατέβασμα της Attack στον σύλλογο… Με αυτό τον τρόπο η παράταξη του ΚΚΕ εμφάνιζε σημαντική ποσοστιαία πτώση στην Attack, που φυσικά δεν ισχύει…
Ανά πόλεις…
Στην Αθήνα η κατάταξη των δυνάμεων είναι ίδια με την πανελλαδική με την ΠΚΣ όμως να χάνει 1.172 ψήφους (43% της συνολικής πτώσης της σε απόλυτο αριθμό) και τη ΔΑΠ να διατηρεί χαμηλότερο ποσοστό από το πανελλαδικό μέσο όρο κατά -0,85%. Η Attack έλαβε 1.152 ψήφους.
Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αντιστροφή σκηνικού με τη ΔΑΠ αισθητά πρώτη και την ΠΑΣΠ με μόλις… 48 ψήφους. Η Attack έλαβε 425 ψήφους.
Στην Πάτρα, από την άλλη, η ΠΑΣΠ βρίσκεται δεύτερη μετά την ΠΚΣ ρίχνοντας τη ΔΑΠ στην τρίτη θέση. Η Attack έλαβε 267 ψήφους.
Τα Χανιά είναι από τις ελάχιστες πόλεις που η συμμετοχή ανέβηκε: 1.238 από 1.145. Η Attack έλαβε 126 ψήφους και 10,34 %.
Στο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας
Στο ΕΚΠΑ οι δυνάμεις της Attack κατέγραψαν μία από τις καλύτερες καταγραφές τους. Η συλλογικότητα βρέθηκε στην 3η θέση με 663 ψήφους και 8,71% πίσω μόνο από τη ΔΑΠ και την ΠΚΣ. Στο Βιολογικό το σχήμα της Attack «έκοψε το νήμα» αυτοδύναμο για 3η χρονιά, ενώ στο Φυσικό αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στα ενεργά έτη της σχολής. Σημαντική άνοδος καταγράφηκε και στην Πληροφορική.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (25.5.24)
Attack στα ΑΕΙ: Οι εκλογικοί συσχετισμοί και το αποτύπωμα του φοιτητικού κινήματος