Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων
1. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει άλλη μια εκλογική νίκη στην Αλβανία, έχει προγραμματίσει περιοδεία για την ψήφο των Αλβανίδων/Αλβανών μεταναστριών/ών και της διασποράς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Η επίσκεψη στην Ελλάδα έλαβε χώρα στις 12 Μαΐου και οι αντιδράσεις γύρω από αυτήν ήταν πολλές. Με αφορμή την επίσκεψη του Έντι Ράμα επιχειρούμε εδώ να καταγράψουμε την δική μας πρόσληψη των πραγμάτων για ορισμένα από όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες.
2. Για πολλούς και πολλές παρευρισκόμενες στο Γαλάτσι, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στις 12/5 δεν ήταν μόνο μια ομιλία αλλά μέρα “γιορτής”, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τους αγαπημένους τους τραγουδιστές. Κυρίαρχα, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μεταναστών νιώθουν εγκαταλελειμμένοι στην Ελλάδα για πάνω από 30 χρόνια, χωρίς προστασία από το κράτος καταγωγής, και η παρουσία του Πρωθυπουργού στη χώρα αποτελεί πρωτοφανές γεγονός ως τέτοια στην ιστορία της αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα.
3. Το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρι έχει γίνει ένα εργαλείο αφύπνισης συντηρητικών αντανακλαστικών και εργαλειοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση και δυστυχώς ακόμα και από την “προοδευτική” αντιπολίτευση. Ενδεχομένως ο Φρέντι Μπελέρι να έχει τρεχάματα με την αλβανική δικαιοσύνη αλλά όχι για λόγους πολιτικούς. Άλλωστε δεν είναι μόνο ο Μπελέρι υπό διερεύνηση για διαφθορά ή άλλα ζητήματα. Πολλά στελέχη κυβερνήσεων λ.χ. – όχι μόνο αντιπάλων κομμάτων – αλλά και του κυβερνώντος κόμματος ελέγχονται από ένα ειδικό δικαστήριο που αποσκοπεί στην διαλεύκανση τέτοιων περιπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δεν λέμε αν είναι σωστά ή όχι όλα αυτά. Περιοριζόμαστε στην κατάθεση και περιγραφή όλης της εικόνας στην αλβανική πολιτική σκηνή, η οποία στην Ελλάδα έρχεται φιλτραρισμένη από όσους έχουν ιδιοτελή κίνητρα.
4. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η επίσκεψη τόσο από το κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επανεμφάνιση μιας αλβανοφοβίας που ακόμα και σήμερα υπάρχει κυρίως στους ακροδεξιούς κύκλους στην Ελλάδα. Την ημέρα της ομιλίας, εθνικιστές είχαν σπεύσει να μοιράσουν τρικάκια στους δρόμους του Γαλατσίου εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την επίσκεψη, αλλά και διασπείροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό που κάνουν και μας λένε για πάνω από τριάντα χρόνια: «Γυρίστε πίσω στα σπίτια σας, ξεκουμπιστείτε από δω και μη τολμάτε να συγκεντρωθείτε», θεωρώντας ότι θα πρέπει να στερηθούμε ακόμη και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η επίσκεψη παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ως ύβρις, ως έκφραση υποχώρησης της ελληνικής υπερηφάνειας σε μια διαμάχη διακρατική.
5. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, έστω και κάποιες ώρες, θα ήθελαν να ξεχάσουν το πως το ίδιο τους το κράτος, οι θεσμικές πολιτικές του αλβανικού κράτους, διαχρονικά τους έχουν ξεζουμίσει πληρώνοντας χαράτσια για ένα απλό έγγραφο με το παραπάνω.. Ήθελαν να ξεχάσουν ότι το αλβανικό κράτος ήταν απόν και δεν υπερασπίστηκε ουδέποτε τα δικαιώματα των πολιτών του σε μια ξένη χώρα: όταν οι μετανάστες δεχόντουσαν αστυνομική βία, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, δολοφονίες, μη δείχνοντας καμία διάθεση να ζητήσουν τα ρέστα από την άλλη πλευρά.
6. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ο κύριος Ράμα, τολμάει να ζητάει ακόμη πιο πολλά. Μας καλεί να εγκαταλείψουμε τη ζωή που έχουμε με κόπο έχουμε χτίσει σε αυτή την χώρα, και να γυρίσουμε πίσω για να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση του οικονομικού θαύματος της Αλβανίας. Ίσως θεωρεί ότι καλύτερα είναι να θυσιάζεσαι για το Αλβανό αφεντικό, για το εγχώριο κεφάλαιο, παρά για τον ξένο. Ζητάει, ή για την ακρίβεια, ζητιανεύει τους ψήφους μας για να διαιωνίσει την κυριαρχία του κεφαλαίου και των τάξεων που εκείνος εξυπηρετεί.
7. Οι Αλβανοί μετανάστες και μετανάστριες στην Ελλάδα έχουμε πράγματι προβλήματα, όπως είναι το ζήτημα των συντάξεων της πρώτης γενιάς, ο γολγοθάς της πολιτογράφησης και η ατελείωτη γραφειοκρατία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για τις άδειες διαμονής μας.
8. Οι πραγματικές μας ανάγκες είναι ̲η̲ ̲α̲π̲λ̲ο̲π̲ο̲ί̲η̲σ̲η̲ ̲τ̲η̲ς̲ ̲δ̲ι̲α̲δ̲ι̲κ̲α̲σ̲ί̲α̲ς̲ ̲τ̲ω̲ν̲ ̲π̲ο̲λ̲ι̲τ̲ο̲γ̲ρ̲α̲φ̲ή̲σ̲ε̲ω̲ν̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ω̲ν̲ ̲α̲δ̲ε̲ι̲ώ̲ν̲ ̲δ̲ι̲α̲μ̲ο̲ν̲ή̲ς̲,̲ ̲η̲ ̲κ̲α̲τ̲ά̲ρ̲γ̲η̲σ̲η̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ρ̲α̲τ̲σ̲ι̲σ̲τ̲ι̲κ̲ο̲ύ̲ ̲ν̲ό̲μ̲ο̲υ̲ ̲Κ̲α̲τ̲ρ̲ο̲ύ̲γ̲κ̲α̲λ̲ο̲υ̲ ̲π̲ο̲υ̲ ̲μ̲α̲ς̲ ̲α̲π̲ο̲κ̲λ̲ε̲ί̲ε̲ι̲ ̲α̲π̲ό̲ ̲τ̲ι̲ς̲ ̲σ̲υ̲ν̲τ̲ά̲ξ̲ε̲ι̲ς̲.. Όχι οι προεκλογικές φιέστες και συναυλίες που στήνουν αλβανική κυβέρνηση και στη συνέχεια εκμεταλλεύεται η ελληνική κυβέρνηση για να εντείνει την αλβανοφοβία, το ρατσιστικό μίσος και τις θεσμικές πολιτικές που μας κλέβουν τη ζωή. Ευτυχώς, και παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν κομμάτια της αλβανικής μετανάστευσης που κάνουν χρήση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι για να παλέψουν οι ίδιοι για τα δικαιώματά τους, για τη δική τους αξιοπρέπεια, να συγκρουστούν με εκείνα τα κομματικά συμφέροντα και θεσμικές πολιτικές που θέλουν τις μετανάστριες και τους μετανάστες χωρίς φωνή, αόρατες και έρμαια των ρατσιστικών θεσμικών πολιτικών.