▸Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Σητείας στην Κρήτη, μπροστά στο ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και άλλες ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών.
Παρά την αρχική δημόσια αρνητική τοποθέτηση του δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, η δημοτική αρχή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή νέου αιολικού πάρκου στις θέσεις «Πλαγιές», «Χαντριανή Κεφάλα» και «Δρούπι». Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου θα τοποθετήσει 11 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μέτρων και ισχύος 55 MW.
Ήδη στην Σητεία παράγεται το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ στην Κρήτη και συνολικά έχουν εγκατασταθεί 170 ανεμογεννήτριες σε 23 αιολικά πάρκα.
Η αρχική θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου δόθηκε στις 6 Μαρτίου. Όμως ένα μήνα μετά, την Κυριακή 7 Απριλίου, η μαζική λαϊκή συνέλευση στο δημοτικό σχολείο του Χανδρά εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στο έργο. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 10/4, όπου και πάλι έλαβε θετική γνωμοδότηση με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά, 3 λευκά και 2 «παρών». Υπό τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Πολιτισμού πήραν τελικά αρνητική θέση ενώ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου παραιτήθηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε.
Να σημειωθεί ότι θετική γνωμοδότηση έχουν δώσει οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες συνδιοικούν στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προβλέπει εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον των απειλούμενων ειδών γυπών Όρνιου και Γυπαετού στην Κρήτη, καθώς πάνω από 500 MW ανεμογεννητριών βρίσκονται υπό αδειοδότηση σε κρίσιμους βιότοπους. Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τους συνολικά 10 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 456 MW της Τέρνα Ενεργειακή (έξι στα Χανιά και τέσσερις σε Ηράκλειο και Λασίθι), οι μελέτες των οποίων βρίσκονταν σε διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, μέχρι 22/4 και 15/4 αντίστοιχα.