Ιωάννα Καρδάρα
▸Στη δημιουργία Πρωτοβουλίας για την συνέχιση του αγώνα τους, προχώρησαν πρόσφατα εργαζόμενοι της Teleperformance, μετά από τέσσερις απεργίες και δύο μήνες κινητοποιήσεων. Μιλώντας στο Πριν, μέλη της Πρωτοβουλίας κάνουν λόγο για εργασιακό κάτεργο και εργοδοτικό εκφοβισμό.
Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην εταιρεία Teleperformance, καθώς έπειτα από τέσσερις μαζικές απεργίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ανοιχτά εργοδοτικό εκβιασμό και εκφοβισμό. Παράλληλα, μιλώντας στο Πριν, κάνουν λόγο για κακές συνθήκες εργασίας, πιεστικό περιβάλλον, μισθούς «ψίχουλα» και συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Απασχολώντας περισσότερα από 12.000 άτομα προσωπικό, η Teleperformance αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, ωστόσο οι εργαζόμενοι την χαρακτηρίζουν «κάτεργο».
«Αυτό ισχύει για το 90% των τμημάτων, τα οποία έχουν κλήσεις, chats και emails όπου η κατάσταση, ειδικά όπως τη διαμορφώνει η εταιρεία με τους στόχους που επιβάλλει, είναι πάρα πολύ αγχωτική και ψυχοφθόρα. Η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενούς της να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις κλήσεις τους και ταυτόχρονα να απαντάνε πολύ γρήγορα. Αλλιώς δέχονται παρατηρήσεις από τους supervisors. Οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά εξαντλητικές, καθώς ένας υπάλληλος καλείται πολλές φορές να απαντήσει ταυτόχρονα σε διαφορετικούς πελάτες σε ελάχιστα λεπτά. Σε συνδυασμό μάλιστα ότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αποσυνδεθεί για λίγα λεπτά ακόμα και για τουαλέτα ή για να φάει κάτι πέρα από το καθορισμένο 45λεπτο της βάρδιας, μιλάμε για μία πολύ στρεσογόνα εργασία», εξηγεί ο εργαζόμενος στην Teleperformance Θανάσης Καραβασίλης.
Όπως εξηγεί, οι μισθοί κυμαίνονται από τον βασικό έως και 1.100 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις που υπόσχονται είτε μένουν μόνο στα λόγια είτε είναι στο πλαίσιο των μπόνους που συνδέονται με την επίτευξη στόχων. «Αφόρητη πίεση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Πριν την κατάσταση που επικρατεί μία ακόμη εργαζόμενη της Teleperformance.
«Πάντα υπήρχε πίεση για την επίτευξη των στόχων και γενικά η εταιρεία έχει τη λογική ότι οι εργαζόμενοι είμαστε αναλώσιμοι. Αυτό αποτυπώνεται και στις συμβάσεις που προσφέρει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, με την εργοδοσία να αναθέτει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, χωρίς να αυξάνει το προσωπικό ανά βάρδια και εννοείται χωρίς καμία αύξηση μισθού. Επίσης, αν ο εργαζόμενος κάνει κάποιο λάθος του επιβάλλονται “ποινές”, όπως το να του αφαιρεθεί το μπόνους για τρεις μήνες», υπογραμμίζει.
Η εργαζόμενη προσθέτει ότι το κλίμα έγινε ακόμη χειρότερο με την αρχή των απεργιών. «Ξεκίνησαν οι ανοιχτοί εκβιασμοί από την πλευρά της εταιρείας. Άρχισαν να μας καλούν σε συναντήσεις, είτε ομαδικά είτε ατομικά, ακόμη και με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, και να μας εξηγούν πως αν δεν σταματήσουμε τις απεργίες, οι πελάτες θα δυσαρεστηθούν και θα φύγουν και η εταιρεία δεν θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Μας απείλησαν ότι θα μας κόψουν τα μπόνους και ότι υπάρχουν λίστες με τα ονόματα όσων από εμάς συμμετέχουν στις διαδικασίες του σωματείου», επισημαίνει.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, πρόσφατα συστάθηκε Πρωτοβουλία εργαζομένων της Teleperformance. Πρόκειται για πρωτοβουλία που πήραν εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στις πρώτες απεργίες και όπως τονίζει ο Θανάσης Καραβασίλης, «απογοητεύτηκαν με τη στάση της Ταξικής Ενότητας, παράταξης του ΚΚΕ στο σωματείο, η οποία σιγά χαλαρώνει τους ρυθμούς και δε συζητάει τη συνέχεια των απεργιών στην επιχείρηση».
Στόχος η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με μισθό 1.200 ευρώ καθαρά και καλύτερες συνθήκες εργασίας
«Η Πρωτοβουλία επιχειρεί να είναι μία διαφορετική φωνή εντός του σωματείου, η οποία θα λειτουργεί δημοκρατικά και ανοιχτά. Επίσης, θέτει και διαφορετικά αιτήματα σε σχέση με την Ταξική Ενότητα η οποία δε θέτει τόσο έντονα το ζήτημα της εντατικοποίησης των εργαζομένων. Και ο μισθός που προτείνει δεν είναι στο ύψος των αναγκών μας. Εμείς θεωρούμε κομβικό και να εργαζόμαστε λιγότερο, η βάρδια μας να μην μας εξαντλεί και να έχουμε έναν αξιοπρεπή μισθό», σημειώνει.
«Θέτουμε ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων, καθώς κάποια από τα αιτήματα που έχουν μπει ως τώρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας», αναφέρει από την πλευρά της η εργαζόμενη της Teleperformance και μέλος της Πρωτοβουλίας, ενώ προσθέτει ότι στόχος είναι η υπογραφή μίας συλλογικής σύμβασης με καλύτερες συνθήκες εργασίας: 1.200 ευρώ μισθό καθαρά, πενθήμερο εξάωρο και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας εντός της βάρδιας, κατάργηση βίζας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους από χώρες εκτός της ΕΕ.
Όπως τονίζουν, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ικανοποίηση των αιτημάτων τους, γεγονός που δείχνει ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά παράλληλα είναι αναγκαίο να συνεχιστεί.
Σε καθεστώς σκλαβιάς οι μετανάστες εργαζόμενοι
Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αποτελούν οι συμβάσεις εργασίας στους μετανάστες συναδέλφους τους, οι οποίες τους «βυθίζουν» σε μόνιμο καθεστώς σκλαβιάς. Όπως τονίζει στο Πριν εργαζόμενη, τους χορηγείται η βίζα ειδικού σκοπού με την οποία έχουν άδεια παραμονής στη χώρα μόνο για όσο εργάζονται στην εταιρεία. Όμως, σε περίπτωση μη ανανέωσης της σύμβασής τους και μη εύρεσης εργασίας σε διάστημα δύο εβδομάδων κρίνονται παράνομοι και πρέπει να απελαθούν.
«Η Teleperformance δίνει σε όλους τους εργαζόμενούς της συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να διατηρεί την ανασφάλεια και το άγχος στο προσωπικό της. Για να αποφύγει όμως την νομοθεσία, η οποία επιβάλλει στον εργοδότη ότι μετά από τρεις ανανεώσεις σύμβασης ορισμένου χρόνου πρέπει να ανανεώσει τον εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου, υποχρεώνει τους συναδέλφους να υπογράψουν νέα σύμβαση με συνεργαζόμενη εταιρεία με την Teleperformance. Μετά τους φέρνουν πίσω, ώστε να συνεχίσει ο κύκλος της επισφάλειας», καταλήγει ο Θανάσης Καραβασίλης.