Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Την κάρτα του «τοξικού κλίματος» παίζει ξανά η κυβέρνηση
Σε ένα πολύ βολικό για την κυβέρνηση πεδίο, αυτό της κενής αντιπαράθεσης περί διαπλοκής, έφερε την πολιτική ατζέντα την εβδομάδα που πέρασε η άσφαιρη αντιπολίτευση κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να το εκμεταλλευθεί καθώς μπαίνουμε σταδιακά στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών με σταθμό το 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.
Το «έδαφος» διαμόρφωσαν οι υπαρκτές διαμάχες της κυβέρνησης με επιχειρηματικούς ομίλους. Αφού θεωρείται δεδομένος ο ρόλος «τροχονόμου» κερδών που διατηρεί για τον εαυτό του ο στενός ηγετικός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι λοιπόν τα δημοσιεύματα για το SMS της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι προς τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη φαίνεται πως αποτέλεσαν δέλεαρ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλησε μέσω ανάρτησης της Έλενας Ακρίτα να το αναδείξει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αρπάζει την ευκαιρία» προαναγγέλλοντας δικαστική προσφυγή και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τοξικότητα.
Αυτά ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα είχε κατηγορήσει στην βουλή και στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας τον Νίκο Ανδρουλάκη για σχέσεις με τον όμιλο Μαρινάκη. Δείχνοντας σαφώς πως επιδιώκει να «επενδύσει» σε αυτού του είδους την αντιπαράθεση. Πράγμα άλλωστε που έχει κάνει και στο παρελθόν, την περίοδο που αναδείχθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η ΝΔ γνωρίζει πως μια τέτοια αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι εξαρχής καταδικασμένη να μείνει στο επίπεδο το κουτσομπολιού και του «κιτρινισμού». Αφού κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει στον προσανατολισμό του να αναδείξει τα ζητήματα των πολιτικών που εξυπηρετούν την κερδοφορία των εγχώριων ομίλων.
Για τον λόγο αυτό φτάνει στο σημείο να «πουλάει»… ανεξαρτησία από τα συμφέροντα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στις συγκεντρώσεις που μιλά πως… «δεν συγκυβερνά με κανέναν» και πως λογοδοτεί μόνον στους πολίτες.
Αυτά ενώ συνεχίζει -επί παραδείγματι- την τακτική του «θαψίματος» των κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών. Παραπέμποντας τα πάντα σε μία εισαγγελική έρευνα που έχει στο «τέρμα» της τον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος που απαγορεύει την άμεση παραπομπή υπουργού σε δικαστήριο. Ένα άρθρο που ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να παραμείνει και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ενώ δεν προτίθενται να το απαλείψουν ούτε στην επόμενη!
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις αναδιάταξης του κεντρικού επιτελείου. Αυτές που κατέστησαν αναπόφευκτες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση των δύο υπουργών Επικρατείας (Στ.Παπασταύρου-Γ.Μπρατάκος). Στελέχη για τα οποία έγινε σαφές από τον λόγο της αποπομπής τους, δηλαδή την παρουσία τους σε εορταστική εκδήλωση επιχειρηματικού παράγοντα, ποιον ρόλο ακριβώς έχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Πλέον στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα βρεθεί ο Μάκης Βορίδης που έως τώρα είχε τον ρόλο του άτυπου αντικαταστάτη του πρωθυπουργού στην βουλή. Ένα πρόσωπο δηλαδή που φαίνεται να έχει καλές σχέσεις με τουλάχιστον δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Στοιχείο που θεωρείται πως του δίνει ευχέρεια στην διαμόρφωση των απαραίτητων για την κυβέρνηση ισορροπιών.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τον ηγετικό της πυρήνα υπάρχουν και άλλες «συνιστώσες» που αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιούνη. Είναι η πλευρά των λεγόμενων «Σαμαρικών» η οποία είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ασκήσει κριτική στην ηγεσία Μητσοτάκη για αποκοπή με την βάση της δεξιάς. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις σημαντικής μείωσης του ποσοστού της ΝΔ (πάνω από 10 μονάδες) με το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων να κατευθύνονται προς τα κόμματα της ακροδεξιάς.