Θεοπίστη Καπέτα
▸Στο αμερικάνικο fund και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η πρώτη άδεια ιδιωτικού ΑΕΙ
Η Επιτροπή (αθέμιτου) Ανταγωνισμού, στις 19 Απριλίου συνεδρίασε και ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Αθήνα. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι με το νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρθουν στην χώρα μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, ήδη από το πρώτο παράρτημα που αναμένεται να ανοίξει, φαίνεται καθαρά τι είδους παραρτήματα θα έρθουν τελικά στην Ελλάδα για να κερδοσκοπήσουν. Ούτε το Χάρβαρντ ούτε το Γέιλ, ούτε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ή οποιοδήποτε άλλο καταξιωμένο πανεπιστήμιο δεν έρχεται, παρά τα όσα εποφθαλμιούν οι δεξιοί «άριστοι» της Νέας Δημοκρατίας. Η ιδιωτική σχολή ιατρικής που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, υπό την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited», θα ιδρυθεί από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το αμερικάνικο fund CVC Capital Partners.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου και σε αγαστή συνεργασία με τον μεγάλο όμιλο της CVC, θέλουν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και τα κέρδη τους υπό την αιγίδα της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των πάντων, πέρα από την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την προσπάθεια της και για την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Έτσι, στρώνεται ακόμη καλύτερα ο δρόμος για την επέκταση του ομίλου της CVC, ο οποίος ήδη έχει εξαγοράσει και ελέγχει έξι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και συγκεκριμένα: Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic. Έχοντας ως βιτρίνα το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, μπορεί να ανοιχτεί πλέον και στον πανεπιστημιακό χώρο παίρνοντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, για όσους πιστεύουν ακόμη στο αστικό σύστημα δικαιοσύνης προκύπτουν αρκετά ερωτήματα. Πέρα από την καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πού είναι η εφαρμογή των προϋποθέσεων του νόμου Πιερρακάκη για την ίδρυση των ιδιωτικών σχολών; Αφού τα ιδρύματα θα πρέπει να είναι «μη κερδοσκοπικά», γιατί η ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής σχολής στη χώρα είναι κατ’ ουσίαν μια εμπορική συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών; Γιατί χρειαζόταν η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι κατευθείαν της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ); Γιατί, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι για να ιδρυθεί μια ιδιωτική σχολή θα πρέπει είτε να είναι παράρτημα από ένα από τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου είτε να ιδρυθούν τρεις σχολές μαζί, τίποτα από τα δύο δεν προβλέπεται στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Εξετάζοντας τα παραπάνω, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας μία ακόμη «χρήσιμη» πληροφορία: Η κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σοφία, όπως αναφέρει και η ίδια στο LinkedIn, εργαζόταν από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2023 στο εν λόγω αμερικάνικο fund. Το ίδιο fund, το οποίο πέραν των νοσοκομειακών μονάδων ελέγχει και το 10% της ΔΕΗ, ενώ έχει εξαγοράσει και την επιχείρηση κατεψυγμένων προϊόντων «Μπάρμπα Στάθης». Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με την εξαγορά του «Μπάρμπα Στάθη» είναι ακόμη «φρέσκο» το σκάνδαλο όπου ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επέβαλλε πρόστιμο στην εταιρεία «Αίνος» για αθέμιτο ανταγωνισμό με αιτιολόγηση τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.
«Όλα γίνονται για το κέρδος. Ιδρύουν μια ιδιωτική ιατρική σχολή ενώ σε εμάς πάνε να αναθεωρήσουν το ήδη πολύ εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών, υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ θεωρίας και πράξης», εξηγεί στο Πριν ο Γιάννης Παναγίας, φοιτητής στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Γνωστό άλλωστε το «κόλπο» και πολυχρησιμοποιημένο σε εκπαίδευση, υγεία και κάθε άλλο τομές όπου επιχειρείται ιδιωτικοποίηση. Τα δημόσια πανεπιστήμια ολοένα και υποβαθμίζονται με την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη να ενισχύουν την «ανάγκη» για την ίδρυση των ιδιωτικών σχολών…