Το αντιπολεμικό κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ θυμίζουν οι εικόνες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εκατοντάδες φοιτητές/τριες, ανάμεσά τους και αρκετοί εβραϊκής καταγωγής, κατασκηνώνουν στο προαύλιο χώρο του campus μπλοκάροντας την «εύρυθμη λειτουργία» του, και ζητάνε να σταματήσει κάθε συνεργασία και στήριξη από πλευράς διοίκησης στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.
«Μήλο της έριδος» αποτελούν οι συνεργατικές κινήσεις μεταξύ Columbia και Ισραήλ, όπως και ο αγώνας στον οποίο επιδίδεται μέρος του προσωπικού και των φοιτητών υπέρ των «δικαιωμάτων των Εβραίων στην περιοχή». Ενδεικτικά, το 2019 Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) λάνσαρε πρόγραμμα διπλής προπτυχιακής φοίτησης με το Πανεπιστήμιο Columbia. Ακόμα, το 2023 το Columbia εγκαινίασε το Columbia Global Center στο Τελ Αβίβ. Οι ρίζες της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατάνε από παλιότερα χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο την ύπαρξη του οργανισμού «Columbia Law Israel Organization», ο οποίος ιδρύθηκε το 2001 από φοιτητές της Νομικής που είναι αφοσιωμένοι στην «ύπαρξη ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους». Φυσικά, στενότατη είναι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίου και επιχειρήσεων ισραηλινών συμφερόντων.
UPDATE: Columbia students are now occupying the other lawn in solidarity with the encampment protesters who were arrested pic.twitter.com/ZTpA2N8o4g
— BreakThrough News (@BTnewsroom) April 18, 2024
North Carolina State University students placed their tents on chairs as to “comply” with administration after being denied camping on campus.
When the police and UNC facility crew attempted to remove the tents, the protesters defiantly lifted them and marched around the quad. pic.twitter.com/eUpgqStCfa
— PALESTINE ONLINE 🇵🇸 (@OnlinePalEng) April 20, 2024
Η εμμονή της διοίκησης του Columbia, όπως και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να στηρίζει τυφλά και απόλυτα τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο καταστολής και διώξεων: Η αστυνομία έχει απαντήσει με εκατοντάδες βίαιες προσαγωγές φοιτητών/τριων. Μάλιστα, οι 108 προσαχθέντες της 19ης Απριλίου έχουν ήδη αποβληθεί, ενώ η διοίκηση του Columbia τους απειλεί με παύση ή αναστολή της φοιτητικής τους ιδιότητας. Ταυτόχρονα, στο campus τρέχουν δύο εισαγγελικές έρευνες μετά από καταγγελία για… αντισημιτισμό.
Ως απάντηση στην κατασταλτική υστερία, που ξεκίνησε από επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Columbia στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, το κίνημα «ξεσπαθώνει» σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Αμέσως μετά τις τελευταίες, μαζικές προσαγωγές της 19ης Αρπιλίου, η φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας «Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» διοργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης την ίδια ημέρα. Ταυτόχρονα, σε έκτακτη συγκέντρωση κάλεσε η αντίστοιχη φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αλλά και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Τέλος, η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη» του Χάρβαρντ προκήρυξε αποχή από τα μαθήματα ως ένδειξη αλληλεγγύης.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ φαίνεται πως επιχειρούν να καλύψουν το κενό ενός μαζικού, παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος. Οι αγώνες, προς το παρόν, είναι τοπικοί και έχουν σκοπό να μπλοκάρουν τη διασύνδεση του δικού τους κοινωνικού χώρου με το Ισραήλ. Για παράδειγμα, οι φοιτητές του Columbia έχουν ως βασικό αίτημα την παύση των συνεργασιών του πανεπιστημίου τους με ισραηλινών συμφερόντων επιχειρήσεις. Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα σκηνικό κλιμάκωσης του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, ειδικά ενόψει της νέας αμερικανικής βοήθειας που ανακοινώθηκε στις 21/04, όπως και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.