Δημήτρης Σταμούλης
▸Στους δρόμους βρέθηκαν οι εργαζόμενοι την Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ζωή με αξιοπρέπεια.
Μετρό, ΗΣΑΠ, τρένα, πλοία δεν κινήθηκαν, καθολική συμμετοχή υπήρξε στη στάση εργασίας στα αστικά λεωφορεία, εργοτάξια και γιαπιά νέκρωσαν, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και κάποιοι χώροι του δημόσιου τομέα, κυρίως στην εκπαίδευση (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) και την υγεία (δημόσια νοσοκομεία) με πρωτοβάθμια σωματεία και κάποιες ομοσπονδίες να κηρύσσουν 24ωρη απεργία ή στάση εργασίας πηγαίνοντας έμπρακτα κόντρα στην απεργοσπασία της ΑΔΕΔΥ.
Η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα ασφαλώς θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη τόσο στην απεργία όσο και στις απεργιακές διαδηλώσεις. Η γραμμή συναίνεσης και υποταγής των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και κυρίαρχων συνδικάτων, η αποδοχή του δόγματος της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», η προκήρυξη μιας απεργίας-τουφεκιά χωρίς καμιά προοπτική κλιμάκωσης, δήθεν για τους «μισθούς και την ακρίβεια», και μάλιστα 2-3 βδομάδες μετά τα ψίχουλα των 39 ευρώ της κυβέρνησης, ναρκοθέτησαν τις υπαρκτές αγωνιστικές διαθέσεις σε πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης.
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα μαζική ήταν η συγκέντρωση ταξικών σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων στα Προπύλαια. Μίλησαν εργαζόμενοι από τα σωματεία που καλούσαν, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή. Χαιρέτησαν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο ΣΥΒΧΨΑ, ο ΣΕΦΚ, ο ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», οι «εργαζόμενοι-ες στα Τηλεφωνικά Κέντρα», επιχειρησιακά σωματεία τηλεπικοινωνιών, ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων-Κινήσεων στο δημόσιο, η Ταξική πορεία, κ.α. ενώ στην πορεία συμμετείχαν και άλλα σωματεία όπως ΣΕΡΕΤΕ, σύλλογος εργαζομένων ΤΕΕ, σωματείο σερβιτόρων-μαγείρων, εργαζομένων στη Dialog, εργατικά σχήματα όπως Λάντζα και Radical IT κ.α.
«Δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί, όλες/οι στον δρόμο για την ανατροπή», έγραφε το κεντρικό πανό των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ δίπλα του στάθηκε πανό με συνθήματα υπέρ του ηρωικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού όπως «Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα στη Γάζα Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ μικρή ήταν η συμμετοχή σωματείων και εργαζόμενων στην άμαζη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Κλαυθμώνος. Στις 5 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας. Την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, με απεργιακή συγκέντρωση να πραγματοποιούν εργαζόμενοι του κλάδου μετά από κάλεσμα του Μετώπου για την Ανατροπή στα ΜΜΕ και του ΠΑΜΕ Τύπου, ενώ οι ΕΣΗΕΑ,ΕΣΠΗΤ κ.α. αρνήθηκαν να διοργανώσουν συγκέντρωση,
Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ) και των σωματείων Βιβλίου-Χάρτου, ΣΕΡΕΤΕ, εργαζομένων στην ψυχική υγεία. Συμμετείχαν επίσης η Attack στα ΑΕΙ, οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς [ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ)], συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η ταξική συγκέντρωση ξεκίνησε από την Καμάρα και διαδηλώνοντας στο κέντρο της πόλης κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η πορεία του ΕΚΘ ήταν άμαζη, χωρίς απεργιακά μπλοκ, με παρουσία μόνο οργανώσεων όπως η Νέα Αριστερά, το ΜΕΡΑ25, η ΛΑΕ. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν πιο μαζική, ωστόσο συνολικά η απεργία και όλες οι συγκεντρώσεις στην πόλη είχαν την μικρότερη συμμετοχή εδώ και πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας την κρίση του υπάρχοντος συνδικαλιστικού κινήματος και την έλλειψη ενός αγωνιστικού σχεδίου και πλαισίου που θα εμπνεύσει τους εργαζόμενους.
Και στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητη συγκέντρωση του «Συντονισμού σωματείων και εργαζομένων» στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ ξεχωριστές συγκεντρώσεις έκαναν το ΠΑΜΕ και το ΕΚ Ηρακλείου. Στα Χανιά η συγκέντρωση ήταν κοινή για όλους τους μαζικούς φορείς με το ΠΑΜΕ στην πορεία να στρίβει… δεξιά προς το Ενετικό λιμάνι παρασύροντας μαζί του το σύνολο σχεδόν της πορείας και αφήνοντας την ηγεσία του τοπικού ΕΚ (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) να διαδηλώνει μόνη της μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Στα Γιάννενα ξεχώρισε η συμμετοχή σωματείων όπως στη μονάδα του Χήτου και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Στην Πάτρα πρωτοβάθμια σωματεία (ΣΕΡΕΤΕ), εργατικές συλλογικότητες και φοιτητές πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και συμμετείχαν στην πορεία του ΕΚ Πάτρας.